Της Γιωτας Συκκα
ΚΑΣ. Τώρα που οι διαπραγματεύσεις με τη FYROM για την ονομασία των Σκοπίων δεν είναι στο προσκήνιο λόγω του οικονομικού ντόμινο, ο Μέγας Αλέξανδρος, η δράση του και η επιρροή καθώς και το βασίλειο της Μακεδονίας επανέρχονται στο προσκήνιο με μια μεγάλη έκθεση στο Λούβρο.
Συνολικά 668 έργα και ένα αντίγραφο ψηφιδωτού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης κι όλες τις Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας θα ταξιδέψουν στο κορυφαίο μουσείο, προκειμένου να παρουσιαστούν στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου από τον ερχόμενο Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο του 2011.
Και έχει σημασία που η περιοδική έκθεση «Αρχαία Μακεδονία. Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» θα παρουσιαστεί στη γαλλική πρωτεύουσα.
Γεγονός είναι ότι η θεματολογία της εντοπίζεται στον Φίλιππο Β΄ και τον Μ. Αλέξανδρο, ωστόσο οι επισκέπτες της θα δουν τον πλούτο όλης της Μακεδονίας και των βασιλέων της. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί σε τόσο μεγάλη έκταση η Μακεδονία, από τους μυκηναϊκούς χρόνους ώς την ύστερη αρχαιότητα.
Επειτα από 93 χρόνιαΤο εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι για πρώτη φορά θα δούμε σύνολα που είχε ανασκάψει η Συμμαχική Στρατιά της Ανατολής και είχαν παραμείνει ορισμένα στη Θεσσαλονίκη κι άλλα ταξίδεψαν στο Μουσείο του Λούβρου από τα τέλη του 19ου - αρχές του 20ού αιώνα.
Πολλά από τα γλυπτά και τις επιγραφές των ενοτήτων βρίσκονται στο μουσείο, όπως της περίφημης Στοάς των Ειδώλων (οι γνωστές Μαγεμένες).Μάλιστα, για την ενίσχυση του μουσειολογικού σκεπτικού της έκθεσης θα συμπεριληφθούν και άλλα έργα που φυλάσσονται στο Λούβρο και σχετίζονται με το θέμα, τα οποία προέρχονται από γαλλικές ανασκαφές πριν από την απελευθέρωση της πόλης.Εκθέματα που προέρχονται από τον ίδιο τάφο ταυτίστηκαν και θα ενωθούν έστω προσωρινά, για πρώτη φορά, ύστερα από 93 χρόνια.
Δύο χρόνια ετοιμάζεται η έκθεση, που θα πλαισιωθεί από ταινία μιας ώρας, προβάλλοντας χώρους της αρχαίας Μακεδονίας και κυρίως αμετακίνητα αντικείμενα. Οσο για το Λούβρο, θα ανταποδώσει το 2012 στη Θεσσαλονίκη (έκθεση των πέντε μουσείων της), με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της.Η έκθεση που ετοιμάζει το Λούβρο διαρθρώνεται στις εξής ενότητες: «Η ανακάλυψη της αρχαίας Μακεδονίας» (παρουσιάζονται τα πρώτα βήματα της έρευνας των πρωτοπόρων Heuzey και Daumet σε Βεργίνα και Πύδνα (1861) και η δράση των μεγάλων Ελλήνων αρχαιολόγων: Ρωμαίου, Μπακαλάκη, Πέτσα, Ανδρόνικου, Βοκοτόπουλου), «Από την αχλύ της Ιστορίας στη διαμόρφωση του βασιλείου: η Μακεδονία από την εποχή του χαλκού έως τον 6ο αιώνα π.Χ.», «Η εξάπλωση του μακεδονικού βασιλείου: από τον Αλέξανδρο Α΄ έως τον Μ. Αλέξανδρο», «Η Μακεδονία μετά τον Αλέξανδρο», «Η μακεδονική κοινωνία», «Οι τέχνες στην κλασική και ελληνιστική Μακεδονία», «Θρησκεία, τελετουργία και ταφικές πρακτικές», «Ρωμαϊκή κυριαρχία».
Νωρίτερα πάντως, θα δούμε την επετειακή έκθεση του Νέου Μουσείου Ακρόπολης που ανοίγει στις 20 του μηνός (ένα χρόνο ακριβώς από τα εγκαίνια του μουσείου) και θα διαρκέσει ώς τον Ιανουάριο του 2011.
Από το ΚΑΣ προχθές εγκρίθηκε και ο προσωρινός δανεισμός 15 αρχαίων έργων από τις συλλογές του Μουσείου της Στοάς του Αττάλου και του Νομισματικού, προκειμένου να παρουσιαστούν στην έκθεση «Περικλής Ξανθίππου». Κεντρικό της έκθεμα, η κεφαλή του Περικλή από το Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο.Στόχος της έκθεσης είναι να βοηθήσει στη σωστή κατανόηση της πολιτικής του Περικλή και της τέχνης του Φειδία, ώστε όταν ο επισκέπτης φτάσει στον τρίτο όροφο του μουσείου, στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα, να είναι ιστορικά υποψιασμένος.
Περιλαμβάνει αρχαιολογικά, επιγραφικά, νομισματικά και ιστορικά τεκμήρια όπως δικαστικά πινάκια, μολύβδινα σύμβολα δικαστηρίων, κληρωτήρια, όστρακα (το ένα έχει το όνομα του Κίμωνα που είχε οστρακιστεί) κ.ά. Εκθέματα που δείχνουν τις ανατρεπτικές αλλαγές οι οποίες έγιναν για την εφαρμογή της πρώτης Δημοκρατίας, επίσης την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της εποχής, τον έλεγχο της δημοσίων πιστώσεων για τον Παρθενώνα και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς κ.ά.
Οι ενότητες είναι οι εξής: πολιτικά αξιώματα, μισθοφόρος των δημοσίων λειτουργών, η δίκη του Φειδία, ο μονεταρισμός στην Αθήνα, η κυριαρχία της θάλασσας, από τη συμμαχία στην ηγεμονία, το πορτρέτο του Περικλή, το οικοδομικό πρόγραμμα της Αθήνας, η παρακαταθήκη και το τέλος.πηγηhttp://news.kathimerini.gr: