Βρέθηκε το αρχαιότερο μινωϊκό ναυάγιο! Το πιο αρχαίο μινωικό ναυάγιο που έχει βρεθεί ποτέ εντόπισαν έλληνες επιστήμονες ακολουθώντας τους θαλάσσιους δρόμους του μινωϊκού εμπορίου.

Το πιο αρχαίο μινωικό ναυάγιο που έχει βρεθεί ποτέ εντόπισαν έλληνες επιστήμονες ακολουθώντας τους θαλάσσιους δρόμους του μινωϊκού εμπορίου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Flashnews, την ανακάλυψη έκανε η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Ενάλιων Αρχαιοτήτων Ελπίδα Χατζηδάκη με ομάδα ερευνητών. Η ομάδα ακολούθησε τα δρομολόγια των αρχαίων καραβιών της Μινωϊκής Κρήτης προς τα μεγάλα λιμάνια του αρχαίου κόσμου. Στη συνέχεια, η περιοχή χαρτογραφήθηκε με τη βοήθεια δυτών και από το σημείο του ναυαγίου ανασύρθηκαν αρκετοί περίτεχνοι μινωικοί αμφορείς. Σύμφωνα με το Flashnews, εντοπίστηκαν πάνω από 20 περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στους θαλάσσιους χώρους των νήσων Ψείρας, Μόχλου, Διονυσάδων και Παξιμαδίου, οι οποίες θα εξεταστούν σε μελλοντικές έρευνες. Σημειώνεται ότι στην θαλάσσια περιοχή της Ψείρας είχε καταδυθεί τη δεκαετία του 80 η ομάδα του Ζαν Ζακ Κουστώ. Οι γάλλοι ερευνητές είχαν ανασύρει τότε από τον πυθμένα διάφορα αγγεία. “Ο Κουστώ είχε τότε διατυπώσει τη θεωρία, ότι τα αγγεία προέρχονταν από πλοίο που βυθίστηκε με το τσουνάμι, που δημιούργησε η έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να καταδυθούμε στα βαθύτερα σημεία της περιοχής, στους μυχούς των ορμίσκων, οι οποίοι δεν είχαν ερευνηθεί από κανένα στο παρελθόν” λέει η κ. Χατζηδάκηhttp://www.newsit.gr.

Η λίστα ιστολογίων μου