Συναγερμός! Γράφει ο Νίκος Χατζηνικολάου

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για την Ελλάδα, στις 21 Ιουλίου, προειδοποιήσαμε από τη στήλη αυτή όσους πανηγύριζαν να συγκρατηθούν. Γράψαμε μάλιστα πως αν θεωρούν ότι με την απόφαση αυτή λύθηκε οριστικά το ελληνικό πρόβλημα, απλώς ανοηταίνουν! Και αυτό γιατί η κατάσταση όχι μόνον παραμένει τραγικά δύσκολη, αλλά βαίνει και διαρκώς επιδεινούμενη. Προβλέψαμε μάλιστα ότι οι εξελίξεις του επόμενου διαστήματος θα αποδειχθούν εξαιρετικά κρίσιμες για την επιβίωση της εθνικής μας οικονομίας. Και αυτό γιατί με τα άτολμα και ανέμπνευστα ημίμετρα, που αποφάσισε τότε το συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών, πολύ σύντομα θα χρειαζόταν ένας νέος, δεύτερος γύρος αποφάσεων και παρεμβάσεων για την οικονομική σωτηρία της χώρας μας, αλλά και για τη διάσωση της ευρωζώνης. Ο καρκίνος, ως γνωστόν, δεν θεραπεύεται με ασπιρίνη...
ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ λαλήσει τρις, επιβεβαιωθήκαμε. Δεν συμπληρώθηκε καν μήνας από την πολυσυζητημένη εκείνη σύνοδο, δεν πρόλαβε καλά καλά να καθίσει η... σκόνη των κυβερνητικών πανηγυρισμών και οι πρόσφατες αποφάσεις των Βρυξελλών είναι ήδη υπό αμφισβήτηση! Για την ακρίβεια, όπως ακριβώς«περιγράφει» ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Real news, όλα είναι στον αέρα! Οι σημερινές δηλώσεις διακεκριμένων Ευρωπαίων οικονομολόγων στην εφημερίδα μας είναι αποκαλυπτικές. Ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Κλέμενς Φουστ λέει απερίφραστα ότι «η συμφωνία της 21ης Ιουλίου είναι σαφώς ανεπαρκής για να μειωθεί το ελληνικό χρέος και να φτάσει σε ένα βιώσιμο επίπεδο» και ότι «ένα περαιτέρω κούρεμα είναι αναπόφευκτο». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η βιωσιμότητα της ευρωζώνης είναι σαφέστατα σε κίνδυνο» και καλεί όλες τις χώρες «να κάνουν συμβιβασμούς και να επωμισθούν ένα μέρος από το κόστος της τρέχουσας κρίσης χρέους».
ΑΝΑΛΟΓΕΣ είναι και οι παρεμβάσεις άλλων δύο κορυφαίων ξένων αναλυτών, μέσω της σημερινής «R». Ο σύμβουλος του Γάλλου πρωθυπουργού, αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας Φιλίπ Σαλμέν προτείνει «να τεθεί η Ελλάδα σε καθεστώς οικονομικού προτεκτοράτου, υπό τη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να γίνει περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους της». «Δεν μπορεί», τονίζει, «να τροφοδοτήσεις με χρήματα το ελληνικό δημόσιο σύστημα χωρίς τεράστιες αλλαγές». Για την ευρωζώνη, είναι εξίσου καυστικός: «Το θέμα είναι», λέει, «ότι όταν ο Ομπάμα θέλει να τηλεφωνήσει στον ηγέτη της Ευρώπης, δεν έχει κανένα νούμερο να καλέσει! Η μόνη λύση, λοιπόν, είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε ευρωπαϊκή διακυβέρνηση».
ΟΣΟ για τον Μίκαελ Σρέντερ, που είναι ένα από τα ηγετικά στελέχη του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών, δηλώνει στην εφημερίδα μας ότι «η συμφωνία της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί τώρα από ένα επιπρόσθετο κούρεμα, τουλάχιστον σε ποσοστό 50%» και ότι «πρέπει επίσης να υπάρξει ένα σταθερό καθεστώς -μορατόριουμ- σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των τόκων, για μερικά χρόνια».
ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σαφές ότι, υπό το βάρος των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, η θέση της χώρας μας το επόμενο διάστημα θα καταστεί ακόμη πιο δυσχερής. Αν για παράδειγμα χρειαστεί στο άμεσο μέλλον να στηριχθούν οικονομικά από την Ευρώπη μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή ακόμη και η άλλοτε κραταιά Γαλλία, είναι βέβαιο ότι οι δυνατότητες χρηματοδότησης της χώρας μας θα περιορισθούν εξαιρετικά. Οπως επίσης είναι βέβαιο ότι αν δεν δώσουμε σοβαρά, δυνατά και σταθερά «σήματα» και δείγματα ότι προχωρούμε σε γενναίες μεταρρυθμίσεις και ριζικές αλλαγές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας, οι εταίροι μας δεν πρόκειται να μας βοηθήσουν αποτελεσματικά. Αισθάνονται ήδη ότι τους εξαπατήσαμε και τους εξαπατούμε...  Και βέβαια, πυκνώνουν τελευταία στον ευρωπαϊκό Βορρά οι φωνές που ζητούν να εγκαταλειφθεί η Ελλάδα, να εξωθηθεί δηλαδή σε έξοδο από τη ζώνη του ευρώ, για να σωθεί με μικρότερο κόστος η υπόλοιπη Ευρώπη...
ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΩΝΕΣ, που αντιπροσωπεύουν σοβαρό κίνδυνο για το εθνικό μας μέλλον, αλλά και σε προτάσεις πλήρους μετατροπής της χώρας μας σε οικονομικό προτεκτοράτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πρέπει να απαντήσουμε με ένα γενναίο, πειστικό και αποτελεσματικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένο, αυστηρό, αλλά και εφικτό χρονοδιάγραμμα. Και ένα τέτοιο ελληνικό πρόγραμμα δεν μπορεί παρά να προκύψει μέσα από διαδικασίες διαλόγου και συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, ώστε να εξασφαλισθεί και η απαρέγκλιτη εφαρμογή του, στη συνέχεια.
ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να πείσουμε την Ευρώπη ότι αξίζει να προχωρήσει στην οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη των πλούσιων κρατών του Βορρά και χαρίζοντάς μας μεγάλο τμήμα του δημοσίου χρέους μας, ώστε να καταστεί πλέον βιώσιμο. Είναι η μόνη λύση και η μόνη ευκαιρία μας! Ο χρόνος που απομένει μέχρι την Εκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., τον Σεπτέμβριο, είναι ελάχιστος. Ας τον αξιοποιήσουμε... Ας σημάνει, λοιπόν, εδώ και τώρα συναγερμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και ας καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς, για να λάβουν από κοινού τις αναγκαίες και κρίσιμες αποφάσεις. Η Ιστορία μετρά και καταγράφει ευθύνες και αναστήματα! Και η ύφεση «τρέχει» ήδη με 7%..http://www.real.gr.

Η λίστα ιστολογίων μου