Lago di Como στη βόρεια Ιταλία: Ταξίδι στο παραμύθι, Κόμο, Ιταλία(vid)

Σαν από φλας ήρθε στο μυαλό μου το ρομάντζο της ιταλικής λογοτεχνίας «I Promessi Sposi» του Alessandro Manzoni, που κυκλοφόρησε το 1827 και γνώρισε τεράστια επιτυχία τότε. Ηταν πολλοί αυτοί που ήθελαν να δουν από κοντά το μέρος όπου οι δύο ήρωες του έργου έζησαν τον έρωτα και τα πάθη τους.
Δέκα χρόνια αργότερα, ο διάσημος συνθέτης Franz Liszt έγραψε στον φίλο του και συγγραφέα Louis de Ronchaud: «Οι όχθες της Κόμο αποτελούν ιδεώδες σκηνικό για έναν ευτυχισμένο έρωτα. Οταν γράψεις μια ιστορία δύο ευτυχισμένων εραστών, τοποθέτησέ τους στις όχθες της».
Το ζεύγος Μπραντ Πιτ-Αντζελίνα Τζολί επιλέγει από καιρού εις καιρόν να στεγάσει τον έρωτά του και στη Villa d'Este, μια εκπληκτική έπαυλη του 1568. Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, η Σάρον Στόουν, ο Ιβ Σεν Λοράν, ο Αλφρεντ Χίτσκοκ αλλά και ο Αρντολντ Σβαρτζενέγκερ έχουν παραθερίσει στις όχθες της. Ο γνωστός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, ο οποίος φημίζεται για τη ρομαντική διάθεσή του, έχει μια απίθανη βίλα στις όχθες της.

Ενα ταξίδι στη Lago di Como στη βόρεια Ιταλία, σε ένα παραμυθένιο μέρος, είναι σίγουρο ότι θα κάνει τη ρομαντική αγαπημένη σας να το θυμάται μέχρι τα βαθιά γεράματά της.
Ο προορισμός προσδιορίστηκε και τώρα ας δούμε τι ερωτεύτηκε ο Τζορτζ Κλούνεϊ και έμεινε στη λίμνη Κόμο. Βρίσκεται λίγο έξω από το Μιλάνο, σε απόσταση μίας ώρας. Το τοπίο της λίμνης είναι μαγευτικό. Η γαλήνια λίμνη περιβάλλεται από σχεδόν κάθετες κατάφυτες πλαγιές, ενώ στο βάθος ορθώνονται επιβλητικές οι Αλπεις.
Εχετε, λοιπόν, μπροσττά σας την ομορφότερη λίμνη της Ευρώπης και την τρίτη μεγαλύτερη στην Ιταλία. Ανάμεσα στις απότομες στροφές, γύρω από τα σκούρα νερά της, ξεπηδούν μικρά χωριουδάκια μέσα από την καταπράσινη, μεσογειακή βλάστηση. Στο φόντο βρίσκονται ψηλές χιονισμένες βουνοκορφές. Η ρομαντική περιπέτειά σας αρχίζει εδώ και ο τόπος προσφέρει απλόχερα έμπνευση και γαλήνη στις αισθήσεις.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ
Μπορείτε να νοικιάσετε ένα ταχύπλοο και να ζητήσετε να κάνετε μια στάση στη βίλα Μπαλμπιανέλο, όπου γυρίστηκε η τελευταία σκηνή της περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ «Καζίνο Ρουαγιάλ». Ή να επιβιβαστείτε στο φεριμπότ και να σταματήσετε στο Μπελάτζιο, στη Βαρένα και στο Μενάτζιο όπου θα ανακαλύψετε μοναδικούς καλλιτεχνικούς θησαυρούς. Αλλιώς, ξαπλώστε αναπαυτικά πλάι στη λίμνη και αναπνεύστε τον καθαρό αέρα.Τα πάντα ξεκινούν πάντως από την προκυμαία, το ιδανικότερο μέρος για έναν ρομαντικό περίπατο. Στο Μπελάτζιο, με τις εντυπωσιακές βίλες, τα κατακόκκινα γεράνια στα μπαλκόνια, τις γκαλερί και τις επώνυμες μπουτίκ που στολίζουν τα γραφικά, πλακόστρωτα καλντερίμια είναι ιδανικό για να αγκαλιάσετε όλο πάθος τον/την αγαπημένο/νη σας και να γευτείτε απίθανες παραδοσιακές γεύσεις από θαλασσινούς πειρασμούς.Κάντε μια στάση στη Βαρένα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στον βράχο και κοιτάζει τη λίμνη από ψηλά. Σπίτια στο χρώμα της ώχρας ή της τερακότας, φροντισμένα παρτέρια, ψηλόλιγνα κυπαρίσσια και φουντωτές ελιές συνθέτουν έναν έργο τέχνης για καμβά.Επισκεφθείτε το ιστορικό Ντουόμο στην ομώνυμη κεντρική πλατεία της πόλης Κόμο. Ο καθεδρικός ναός χτιζόταν για περίπου τέσσερις αιώνες. Ως αποτέλεσμα έχει δείγματα γοτθικού, αναγεννησιακού και μπαρόκ αρχιτεκτονικού ρυθμού. Εδώ θα βρείτε αριστοκρατικές επαύλεις και βικτοριανούς κήπους. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας των Λομβαρδών έβρισκαν εδώ καταφύγιο ηρεμίας, αλλά και καταφύγιο με την κυριολεκτική έννοια της λέξης, ήδη από τον 7ο μ.Χ. αιώνα. Από το 16ο αιώνα και μετά τους ακολούθησαν σχεδόν όλοι οι γαλαζοαίματοι της Ευρώπης.
Αλλα αξιοθέατα της πόλης είναι ο ναός Basilica di San Fedele, το αρχαιολογικό μουσείο, τα τείχη της παλιάς πόλης. Επισκεφθείτε, επίσης το Μουσείο Μεταξιού (Museo Didattico della Seta), για να καταλάβετε γιατί το Κόμο θεωρείται ευρωπαϊκή πρωτεύουσα του μεταξιού -εδώ παράγονται τα 3/4 της συνολικής ευρωπαϊκής παραγωγής- αλλά και το μνημείο Tempio Voltiano, προς τιμήν ενός επιφανούς τέκνου της πόλης, του Alessandro Volta, εφευρέτη της μπαταρίας.
Πολλοί χρησιμοποιούν το Μενάτζιο ως ορμητήριο για πεζοπορίες ή διαδρομές mountain bike στα γειτονικά βουνά και τις κοιλάδες μέσα σε οργιώδη βλάστηση.
ΒΓΑΛΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ
Αναζητήστε τη διάσημη βίλα Καρλότα. Χτίστηκε στα τέλη του 17ου αιώνα από τον μαρκήσιο Τζιόρτζιο Κλέριτσι. Στο κτήμα, το οποίο είναι ανοιχτό στο κοινό, θα θαυμάσετε τα αριστουργήματα της Φύσης που συνδυάζονται αρμονικά με αυτά της Τέχνης.
Οι κήποι της φιλοξενούν 500 διαφορετικά είδη χλωρίδας, δεκάδες ποικιλίες από αζαλέες, ροδόδεντρα και καμέλιες, ενώ εδώ θα δείτε και τον κήπο με τα μπαμπού, τους κέδρους και τα τροπικά φυτά. Αξίζει επίσης να σταθείτε στα αγάλματα του ιταλού γλύπτη Αντόνιο Κανόβα, αλλά και στους πίνακες του Φραντσέσκο Χάγεζ.http://www.madata.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου