Η σχιζοφρένεια δεν εμποδίζει την ευτυχία

Η σχιζοφρένεια δεν εμποδίζει την ευτυχία

Παρόλο που η σχιζοφρένεια είναι σοβαρή ψυχική νόσος, σχεδόν το 40% των ασθενών δήλωσαν σε έρευνα ότι είναι ευτυχισμένοι. Ερευνητές του University of California, στο San Diego, εξέτασαν 72 ασθενείς με σχιζοφρένεια, ηλικίας 23 έως 70 ετών και ανακάλυψαν ότι ποσοστό 37% δήλωσε ευτυχισμένο τον περισσότερο καιρό ή πάντα. Η ευτυχία τους συνδεόταν με θετικά ψυχικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, όπως αισιοδοξία, ευελιξία και χαμηλότερα επίπεδα στρες, δήλωσαν ερευνητές.
Tα ευρήματα είναι πολύτιμα επειδή τα συγκεκριμένα θετικά χαρακτηριστικά μπορούν να διδαχτούν σε πολλούς ανθρώπους, δήλωσαν οι ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘’Schizophrenia Research’’. Ο ερευνητής Dr. Dilip Jeste, δήλωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να σκέφτονται ότι η ευτυχία στη σχιζοφρένεια αποτελεί σχήμα οξύμωρο. Ο Jeste πρόσθεσε ότι χωρίς να παραβλέπει τη δυσκολία που η νόσος δίνει στους ανθρώπους η έρευνα δείχνει ότι η ευτυχία είναι στόχος που μπορεί να επιτευχθεί για τουλάχιστον ορισμένους ασθενείς με σχιζοφρένεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βοηθήσουμε να ζήσουν πιο ευτυχισμένη ζωή. Συγκριτικά, περίπου το 83% των ανθρώπων χωρίς σχιζοφρένεια δήλωσαν ότι ήταν ευτυχισμένοι τον περισσότερο καιρό ή πάντα. Κανένας από τους ανθρώπους χωρίς σχιζοφρένεια δεν δήλωσε ότι ήταν ποτέ ή σπάνια ευτυχισμένος σε σύγκριση με περίπου 15% αυτών που είχαν την ψυχική διαταραχή.
Ο ερευνητής Barton Palmer, δήλωσε ότι άνθρωποι με σχιζοφρένεια είναι σαφώς λιγότερο ευτυχισμένοι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό σε μεγάλο βαθμό. Το εντυπωσιακό είναι ότι σχεδόν το 40% αυτών των ασθενών αναφέρουν ευτυχία και ότι η ευτυχία τους συνδέεται με θετικές ψυχοκοινωνικές παραμέτρους που μπορούν δυνητικά να ενισχυθούν, πρόσθεσε. ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Η λίστα ιστολογίων μου