Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Συμβουλές ασφάλειας τροφίμων για τα μικρά παιδιά

Συμβουλές ασφάλειας τροφίμων για τα μικρά παιδιά


Ο καθένας μπορεί να πάθει μια τροφική δηλητηρίαση, αλλά τα μωρά και τα μικρά παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο και τη στιγμή που θα μολυνθούν, μπορεί να δυσκολευτούν μέχρι να αναρρώσουν. Τα καλά νέα είναι, ότι η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να αποφευχθεί με μερικά απλά βήματα.
Καταρχήν, τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πολύ ευάλωτα σε τροφική δηλητηρίαση, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά, για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις που προέρχονται από τρόφιμα. Γι” αυτό, θυμηθείτε να χειριστείτε με ασφάλεια την προετοιμασία των τροφίμων, που θα δώσετε στα μικρά παιδιά.
Κατά τη σίτιση των μικρών παιδιών, να αποφεύγετε πάντα:
  • Το μη παστεριωμένο γάλα ή οποιαδήποτε μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Τα ωμά ή μερικώς μαγειρεμένα αυγά ή τα τρόφιμα που περιέχουν ωμά αυγά
  • Τα ωμά ή μαγειρεμένα κρέατα και πουλερικά
  • Τα οστρακοειδή
Το μέλι καλό είναι να το δώσετε, αφού συμπληρώσουν το πρώτο έτος, γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση, μια σοβαρή τροφική ασθένεια από ένα βακτήριο, που υπάρχει στο έδαφος. Επιπλέον, να αποφεύγετε να ταΐζετε το μωρό σας, κατευθείαν από το βάζο. Αντ” αυτού, βάλτε τη τροφή σε ένα πιάτο, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης.
Μπορείτε να αποθηκεύσετε:
  • Τα φρούτα για δύο έως τρεις ημέρες
  • Τα κρέατα για μία ημέρα
Κίνδυνοι πνιγμού:
Τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας έχουν υψηλό κίνδυνο πνιγμού. Ακριβώς επειδή, τα παιδιά έχουν δόντια, δεν σημαίνει ότι μπορεί να χειριστούν όλα τα είδη των τροφίμων. Για να αποφευχθεί ο πνιγμός, να μην προσφέρετε τις παρακάτω τροφές σε παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων:
Μικρά σκληρά τρόφιμα: όπως ξηρούς καρπούς, σπόρους, ποπ κορν, νιφάδες δημητριακών, τσιπς, κουλούρια, τα ωμά καρότα, σέλινο, μπιζέλια, ολόκληρες ελιές, μήλο και αχλάδι με τη φλούδα, τα κεράσια με τα κουκούτσια, ντοματίνια, μεγάλα κομμάτια κρέατος και πουλερικών, καθώς και σκληρές καραμέλες, όπως γλειφιτζούρια. Σημείωση: Μπορείτε να κόψετε αυτά τα τρόφιμα σε μικρά κομμάτια και να τα δώσετε στα παιδιά σας. Τέλος, να παρακολουθείτε τα μικρά παιδιά, ενώ τρώνε και να επιμείνετε να κάθονται στο τραπέζι την ώρα του γεύματος.http://www.jenny.gr/