Μιλώντας στο παιδί σας για το σεξ

Μιλώντας στο παιδί σας για το σεξ


Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ξεκινά συχνά ως απλά μαθήματα ανατομίας κατά την νηπιακή ηλικία. Όμως μην αγχωθείτε, γιατί τα παιδιά γνωρίζουν τα ίδια, πότε είναι έτοιμα για να σας κάνουν τις ερωτήσεις, που αφορούν την ανατομία του ανθρώπινου σώματος.
Τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι συχνά ικανοποιημένα με ασαφείς απαντήσεις, σε ερωτήσεις σχετικά με το από που έρχονται τα μωρά. Αλλά, τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας έχουν την τάση να ζητούν περισσότερα, ειδικά όσο αφορά το ζήτημα του σεξ. Οι ερωτήσεις αρχίζουν να γίνονται πιο σύνθετες και κάποιες φορές ίσως πιο ενοχλητικές, ιδιαίτερα αν το παιδί σας έχει μιλήσει και με φίλους του.  Αν λοιπόν, αρχίσει να σας ρωτά για το σεξ, ρωτήστε το τι ξέρει ήδη. Διορθώστε τυχόν παρανοήσεις, και στη συνέχεια μπορείτε να απαντήσετε σε συγκεκριμένα ερωτήματα. Μην γελάτε σε ερωτήσεις του παιδιού σας και καλύτερα να μη χρησιμοποιήσετε ψευδώνυμα, όταν έρθει η στιγμή να του μάθετε την ανθρώπινη ανατομία.
Αν για παράδειγμα η κόρη σας ρωτήσει τι είναι η περίοδος. Θα μπορούσατε να πείτε ότι περίοδος σημαίνει ό,τι το σώμα ενός κοριτσιού είναι αρκετά ώριμο για να κάνει παιδί. Εξηγήστε πώς η έμμηνος ρύση είναι ένα σημαντικό μέρος του αναπαραγωγικού κύκλου. Μπορείτε επίσης, να ενημερώσετε το παιδί σας σχετικά με την αιμορραγία και τα προϊόντα γυναικείας υγιεινής. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βιβλίο με εικόνες, για να το βοηθήσετε στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Όταν το παιδί σας φτάσει στην ηλικία των 8 και 12, αρχίζει να έχει τα πρώτα συμπτώματα της εφηβείας, για αυτό και πρέπει να του εξηγήσετε τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η εφηβεία μπορεί να ξεκινήσει χρόνια πριν – ή αργότερα – για μερικά παιδιά, αλλά τελικά όλα θα την περάσουν. Μπορεί να θέλετε να μοιραστείτε τις εμπειρίες από τη δική σας εξέλιξη, ιδιαίτερα αν είχατε τις ίδιες ανησυχίες που έχει τώρα το παιδί σας.
Επίσης, καλό είναι να μιλήσετε στο παιδί σας για τις συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις της σεξουαλικής ζωής, όπως η εγκυμοσύνη, τα μεταδιδόμενα νοσήματα και τα διάφορα συναισθήματα που νιώθουν οι ερωτευμένοι. Συζητώντας αυτά τα ζητήματα βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει, ότι θα γίνει σεξουαλικά ενεργό, όταν είναι έτοιμο και όχι επειδή γίνανε οι φίλοι του. Ακόμα και αν είστε ανήσυχοι, θυμηθείτε, ότι θέτοντας τις βάσεις για μια ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση, εκπαιδεύετε το παιδί σας σωστά και αποφεύγετε το ενδεχόμενο να τα μάθει από τη τηλεόραση ή το διαδίκτυο.   http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου