Ακμή στους ενήλικες - Τρόποι αντιμετώπισης

Ακμή στους ενήλικες - Τρόποι αντιμετώπισης

ΕΡΩΤΗΜΑ
Είμαι 45 ετών και έχω ακμή - Είναι φυσιολογικό; Τι μπορώ να κάνω για να το ξεπεράσω;
Στο ερώτημα απάντησε η Μαργαρίτα Βεργολιά, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κι όμως, η ακμή δεν είναι πρόβλημα που ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους. Πολλές φορές και οι ενήλικες έρχονται αντιμέτωποι με τα συμπτώματα της ακμής .
Τι προκαλεί την εμφάνιση της ακμής στους ενήλικες;
Η ακμή στους ενήλικες προκαλείται από τις ίδιες αιτίες όπως και στους εφήβους, από την αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος και τα βακτηρίδια. Σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομικότητα, η οποία συναντάται πιο συχνά σε γυναίκες με ιστορικό ακμής στην οικογένειά τους. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν οι ορμονικοί παράγοντες καθώς δρούν τοπικά στους σμηγματογόνους αδένες με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή του σμήγματος. Άλλοι σημαντικοί παράγοντες εμφάνισης ακμής ενηλίκων είναι η χρήση λάθος καλλυντικών και η πιθανή λήψη φαρμάκων τύπου κορτικοστεροειδών, αντικαταθλιπτικών και άλλα.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστάται ένας συνδυασμός θεραπειών. Έχουμε στη διάθεσή μας 3 είδη θεραπειών. Τοπική αγωγή, αγωγή με συστηματική θεραπεία, δηλαδή με φάρμακα από το στόμα (αντιβιωτικά ή ισοτρετινοϊνη) και τέλος αντιμετώπιση της ακμής με laser. H ιδιαιτερότητα της θεραπείας σε γυναίκες  μεγαλύτερης ηλικίας, όπως άνω των 45 έγκειται στο γεγονός ότι βρίσκονται ακόμα σε παραγωγική ηλικία, αν μια γυναίκα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της κι έχει κάνει παιδιά ή ακόμα επιθυμεί να μείνει έγκυος. Σ΄αυτή την περίπτωση αποφεύγουμε τη λήψη του φαρμάκου ισοτρετινοϊνη. Ο συνδυασμός θεραπειών laser, τοπικής αγωγής ή και φαρμάκων αν χρειαστεί, συνήθως επιτυγχάνει την ελαχιστοποίηση του χρόνου θεραπείας  με σύντομη υποχώρηση του προβλήματος χωρίς τη δημιουργία ανεπιθύμητων ουλών. Στην κλινική της Dermavita εφαρμόζουμε ένα προηγμένο πρωτόκολλο συνδυαστικής θεραπείας με pulse dye laser (V-BEAM by Candela) και laser Fractional (by Palomar). Αυτό σε συνδυασμό μ΄ένα πρωτόκολλο περιποίησης – skincare με δερμοκαλλυντικά διεθνούς φήμης και βέβαιης αποτελεσματικότητας μπορεί ν΄αντιμετωπίσει την ακμή σε πολύ μικρό διάστημα, αλλά και ν΄ αποτρέψει μια επερχόμενη πιθανή υποτροπή.http://www.boro.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου