Αθήνα https://www.booked.net/
+10°C

Τα παιχνίδια με ήχους και φωτάκια βοηθούν πραγματικά στην ανάπτυξη των μωρών;

oct8toys

Τα παιχνίδια με ήχους και φωτάκια βοηθούν πραγματικά στην ανάπτυξη των μωρών;

Τα ράφια στα καταστήματα παιχνιδιών είναι γεμάτα με δελεαστικά βρεφικά παιχνίδια που ενεργοποιούν τις αισθήσεις του μωρού σας για να το βοηθήσουν να μάθει καλύτερα. Υπάρχουν παιχνίδια με τραγούδια, με φώτα που ανάβουν, με κουδουνίστρες, πολύχρωμα σχέδια και παράξενες υφές. Τελικά, αυτού του είδους τα πολυαισθητηριακά παιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν το παιδί στη διαδικασία της μάθησης; Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Developmental Science αναφέρει ότι αυτό εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες.
«Στο παρελθόν υπήρξαν αναφορές ότι τα βρέφη δεν μπορούν να μάθουν, αν τα ερεθίσματα που λαμβάνουν είναι μόνο οπτικά ή ακουστικά», αναφέρει η Dr. Chia-Huei Tseng από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. Η νέα έρευνα έρχεται να αποκαλύψει ότι τα οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα πρέπει να συνδυάζονται, προκειμένου να παρέχουν οφέλη στην αισθητηριακή ανάπτυξη του παιδιού.
Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές συγκέντρωσαν στοιχεία από μια ομάδα μωρών από 8 έως 10 μηνών και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ήταν σε θέση να επωφεληθούν από πολυαισθητηριακά παιχνίδια, τα οποία συνδύαζαν οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα. Για παράδειγμα, ένα χαρούμενο πρόσωπο έπρεπε να συνοδεύεται από ένα γέλιο και ένα θλιμμένο πρόσωπο από τον ήχο του κλάματος. «Ο τρόπος που συνδυάζονται τα οπτικά, ακουστικά, τα ερεθίσματα της αφής και άλλα σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι είναι το κλειδί που μπορεί να βοηθήσει τους μικρούς μας φίλους να επωφεληθούν πλήρως από αυτό», αναφέρει η Dr. Chia-Huei Tseng.
Περαιτέρω έρευνα πρέπει να πραγματοποιηθεί, για παράδειγμα σε παιχνίδια που συνδυάζουν οπτικά ερεθίσματα και ερεθίσματα αφής, καθώς και να ληφθούν υπόψη οι εκάστοτε πολιτισμικές διαφορές που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της έρευνας. Πολυαισθητηριακά παιχνίδια ή όχι, οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να παραμελούν την ώρα του παιχνιδιού για τα παιδιά και χρειάζεται να επιλέγουν με προσοχή τα παιχνίδια τους. Το παιχνίδι είναι σημαντικό, διότι έχει επιπτώσεις στη σωματική, κοινωνική, συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε, ότι το πιο σημαντικό εκπαιδευτικό παιχνίδι του μωρού σας είστε εσείς, οι γονείς του. Θα σας μυρίζει, θα σας ακούει, θα σας πλησιάζει και θα ακουμπάει το σώμα σας. Είστε το πιο διαδραστικό παιχνίδι που θα μπορούσε ποτέ να αποκτήσει!http://www.infokids.gr