Αθήνα booked.net
+12°C

Ε.Ε. κατά Ουγγαρίας για μετανάστες και Σόρος


20s10primΟ Β. Ορμπαν και ο Μπ. Νετανιάχου κατά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Την ώρα που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν διαρρήγνυε τα ιμάτιά του στην Ιερουσαλήμ ότι η χώρα του δεν έχει καμία σχέση με τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσιζε να παραπέμψει την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ε.Ε. (ΔΕΕ), επειδή η νομοθεσία της περί ασύλου και επιστροφών μεταναστών δεν συνάδει με το δίκαιο της Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία δεν πληροί τους όρους της οδηγίας για τη διαδικασία ασύλου, καθώς επιτρέπει την υποβολή αιτήσεων ασύλου μόνο στις ζώνες διέλευσης στα σύνορα, δηλαδή μόνο σε περιορισμένο αριθμό ατόμων και έπειτα από υπερβολικά μεγάλες περιόδους αναμονής. Επιπλέον, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία δεν τηρεί τη μέγιστη διάρκεια των τεσσάρων εβδομάδων κατά την οποία ένας μετανάστης μπορεί να παραμείνει σε κέντρο διέλευσης, ούτε παρέχει ειδικές εγγυήσεις για τους ευάλωτους αιτούντες. Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία δεν παρέχει αποτελεσματική πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου, καθώς οι παράνομοι μετανάστες οδηγούνται εκτός των συνόρων της χώρας, ακόμη και αν επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση ασύλου.
Eξάλλου, η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ουγγαρία σχετικά με τη νέα νομοθεσία, η οποία ποινικοποιεί τις δραστηριότητες για την υποστήριξη των αιτήσεων ασύλου και διαμονής και περιορίζει περαιτέρω το δικαίωμα αίτησης ασύλου. Η νέα νομοθεσία, η οποία ονομάζεται «Stop Soros» από τις ουγγρικές αρχές (σ.σ.
«Σταματήστε τον Σόρος») ποινικοποιεί κάθε βοήθεια που προσφέρεται από εθνικές, διεθνείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις ή από οποιοδήποτε πρόσωπο σε άτομα που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου ή άδειας παραμονής στην Ουγγαρία. «Ολοι οι Εβραίοι πολίτες στην Ουγγαρία είναι υπό την προστασία της κυβέρνησης», διαβεβαίωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο Ορμπαν κατά τη χθεσινή συνάντησή τους.http://www.kathimerini.gr