Für Griechenland: «Οι Γερμανοί θα άντεχαν μία τέτοια κρίση;»

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου βρίσκεται και πάλι η Ελλάδα. Αρκετές είναι οι αναφορές των γερμανών αρθρογράφων για τα νέα μέτρα, τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η ελληνική κοινωνία. Ωστόσο, το ερώτημα που τίθεται από την Die Tageszeitung είναι ένα... «Οι γερμανοί θα μπορούσαν αν επιβιώσουν από μία τέτοια κρίση, όπως η ελληνική;».
Ο χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση εξαντλείται, όπως σημειώνει σε άρθρο του o David Gordon Smith, στο Spiegel. Η Κυβέρνηση και οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης συμφώνησαν στο νέο μνημόνιο, ώστε να εγκριθεί από την Ευρώπη και το ΔΝΤ η νέα δανειοδότηση της χώρας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στη συνέχεια, όπως σημειώνει το Spiegel, θα πρέπει η νέα συμφωνία να περάσει από τη Βουλή. Πολλοί σχολιαστές, προσθέτει ο David Gordon Smith, αναφέρουν πως οι κυβερνητικοί εταίροι σκόπιμα καθυστερούν το τελευταίο διάστημα στις αποφάσεις τους, ώστε να δώσουν την εικόνα μίας σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα. Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την τρόικα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου επισημαίνουν, σύμφωνα με το Spiegel, ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Η Die Tageszeitung αναφέρει σε δημοσίευμά της πως «στη Γερμανία είναι διάχυτη η αίσθηση πως οι Έλληνες ευθύνονται για την κατάστασή τους. Δεν εξοικονομούσαν αρκετά, κέρδιζαν πολλά και δεν προχώρησαν σε μεταρρυθμίσεις. Η δυσαρέσκεια στη Γερμανία είναι γενικευμένη και επικρατεί η άποψη πως οι Έλληνες δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση».
«Όμως οι Γερμανοί θα μπορούσαν;», διερωτάται η εφημερίδα και προσθέτει : «Θα μπορούσαν να επιβιώσουν από μία τέτοια κρίση όπως στην Ελλάδα;». «Οι ‘Ελληνες διανύουν ήδη τον τέταρτο χρόνο ύφεσης και αυτή η κρίση δεν φαίνεται να έχει τέλος», σημειώνει η Die Tageszeitung.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 20%. «Αντίστοιχο σενάριο για τη Γερμανία σημαίνει απώλειες 500 δις ευρώ. Αυτό είναι απλά αδιανόητο. Στη Γερμανία υπάρχει πρόβλημα επειδή η κυβέρνηση θέλει να κόψει 5 δις από τον προϋπολογισμό», τονίζει.
«Είναι ανώφελο να σπρώχνεις την ελληνική οικονομία πέρα από τα όρια εν μέσω λιτότητας. Τα θύματα δεν είναι μόνο οι Έλληνες, αλλά και οι ξένοι πιστωτές και τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Η Ελλάδα θα κοστίσει σε όλους. Το ερώτημα είναι πόσο υψηλές θα είναι οι απώλειες», αναφέρει η Die Tageszeitung και καταλήγει: «Πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη στην Ελλάδα».
Την ίδια στιγμή η κεντροαριστερή Süddeutsche Zeitung  δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Δεν μπορεί να σωθεί». Στο εν λόγω άρθρο της Κριστιάνε Σλέτσερ γίνεται αναφορά στη δικαιοσύνη και το δίκαιο, το οποίο πρέπει να έχει την ίδια ισχύ, ανεξαρτήτως τάξεων, πλουσίων και φτωχών. Όπως σημειώνεται οι Έλληνες βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις, προσφεύγουν σε συσσίτια ή ακόμα κοιμούνται στα πάρκα. Την ίδια στιγμή η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%.
Οι Έλληνες, σημειώνει η αρθρογράφος, νιώθουν πως όλα αυτά δεν είναι δίκαια. «Ίσως αν η Ελλάδα καταρρεύσει ολοκληρωτικά, να μπορέσει να συσπειρώσει όλες της τις δυνάμεις ώστε να ανοικοδομηθεί εκ νέου», αναφέρεται στο άρθρο.
«Ασφαλώς πρέπει να γίνουν πολλά. Η δημόσια διοίκηση χρειάζεται πλήρη αναμόρφωση, ενώ ο ιδιωτικός τομέας χρειάζεται περισσότερη ελευθερία για να δράσει. Τα καρτέλ, τα οποία ευθύνονται εν μέρει για τις υψηλές τιμές που επικρατούν στην Ελλάδα, σε κάποια προϊόντα, σε σχέση με τη Γερμανία, πρέπει να εξαφανιστούν. Η Αθήνα δεν μπορεί να τα καταφέρει όλα αυτά μόνη της.  Η βοήθεια της Ευρώπης κρίνεται αναγκαία , αλλιώς μία ολόκληρη γενιά Ελλήνων ενδέχεται να στραφεί ενάντια στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας», σημειώνει.
«Στο πλούσιο τμήμα της Ευρώπης επικρατεί επίσης ένα αίσθημα αδικίας. Για παράδειγμα στη Γερμανία διερωτώνται γιατί πρέπει ακόμα να στηρίζουμε την Αθήνα. Εάν οι Έλληνες είχαν βάλει μεγαλύτερη τάξη στα οικονομικά τους δεν θα αντιμετώπιζαν τώρα αυτές τις τεράστιες δυσκολίες. Ακόμα και αυτή η δυσθυμία όμως είναι δικαιολογημένη. Παραβλέπεται πάντως το γεγονός ότι η νομισματική ένωση δεν είναι μια ένωση ισότιμων εταίρων. Υπεύθυνη για τα ελληνικά χρέη δεν ήταν μόνο τα έξοδα στον δημόσιο τομέα αλλά και ένα άκρατος καταναλωτισμός. Και από αυτόν επωφελήθηκε η BMW και η Bosch. Και για να μην το ξεχνάμε είναι και αυτό ένα θέμα δικαιοσύνης», καταλήγει το άρθρο.
Από την πλευρά του, ο Jean Pisani-Ferry, επικεφαλής της Bruegel, «δεξαμενή σκέψη» με έδρα στις Βρυξέλλες, σε άρθρο του που φιλοξενείται στην εφημερίδα Handelsblatt, γράφει :«Είναι άλλο πράγμα να πιστεύουμε πως οι κυβερνήσεις ενεργούν μόνο υπό πίεση και πως οι κοινωνίες δέχονται τις μεταρρυθμίσεις μόνο αν δεν έχουν καμία εναλλατική λύση, και άλλο να  υποθέτουμε πως η πρόοδος μπορεί να επέλθει με μεταρρυθμίσεις, την ώρα που όλη η Νότια Ευρώπη παλεύει με την ύφεση. Το να κρατάς τη Νότια Ευρώπη με «κοντό λουρί» είναι μία αξιόπιστη στρατηγική μόνο αν συνοδεύεται από ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα ανάπτυξης σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Μία ασθενής ανάπτυξη στη Νότια Ευρώπη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ΕΕ».
Η Welt, σε αντίθεση με τις προηγούμενες αναφορές, ζητά με άρθρο της από τους Έλληνες να κάνουν οικονομία «κυρίως στη γκρίνια». «Οι Έλληνες θα πρέπει να σφίξουν το ζωνάρι, να σφίξουν τα δόντια και να κάνουν αυτό που τους λέει η Μέρκελ και ο Σαρκοζί. Και οι δυο όμως έχουν χάσει την υπομονή τους και περιμένουν ανταλλάγματα αλλιώς κάτι θα συμβεί». «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο γκρεμό και λίγο πριν από την πτώση. Πόσο πριν δεν είναι σαφές αλλά οι ειδικοί μιλούν πλέον στο...και πέντε», προσθέτει.
Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο της, με τίτλο «Μια πόλη που βυθίζεται», περιγράφει την καθημερινότητα στην Αθήνα. «Κομμουνιστές, αναρχικοί, φασίστες ή συνδικαλιστές.  Στην ελληνική πρωτεύουσα πολλά πάνε στραβά, αυτό όμως που πάει καλά είναι οι πορείες»http://tvxs.gr

Η λίστα ιστολογίων μου