Καφές χωρίς καφεΐνη για καλύτερη μνήμη

Καφές χωρίς καφεΐνη για καλύτερη μνήμη
Τη μνήμη ατόμων που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές νόσους ή άνοια λόγω προχωρημένης ηλικίας, θα μπορούσε να ενισχύσει η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ καφέ σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά, στη Νέα Υόρκη, χορήγησαν σε ποντίκια που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 διατροφικά συμπληρώματα με ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες του ντεκαφεϊνέ καφέ.
Ως γνωστόν, ο διαβήτης τύπου 2 μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στον εγκέφαλο, προκαλώντας προβλήματα στη μνήμη και σε άλλες εγκεφαλικές διεργασίες.
Ελπιδοφόρα αποτελέσματα
Πέντε μήνες μετά το ξεκίνημα της θεραπείας, οι ερευνητές διαπίστωσαν προς μεγάλη τους έκπληξη, ότι τα ποντίκια που λάμβαναν το συμπλήρωμα καφέ εμφάνιζαν ελπιδοφόρα αύξηση των αρχικά χαμηλών επιπέδων σακχάρου στον εγκέφαλο, συγκριτικά με εκείνα που λάμβαναν εικονικά φάρμακα (placebo).
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρ Τζούλιο Μαρία Πασινέτι, οι δοκιμές σε ανθρώπους θα μπορούσαν να ακολουθήσουν.
«Πρόκειται για τις πρώτες ενδείξεις που υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη του ντεκαφεϊνέ καφέ για την πρόληψη και τη θεραπεία κατά της εξασθένισης γνωστικών διεργασιών που οφείλονται στον διαβήτη τύπου 2, στην προχωρημένη ηλικία ή στις νευροεκφυλιστικές νόσους» τονίζει ο ίδιος.
Ανάγκη για προληπτική δράση
Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων ή ακόμη και καρδιακών επεισοδίων. Κάτι τέτοιο, επισημαίνει ο δρ Πασινέτι ενδεχομένως να οφείλεται στην περιεκτικότητα σε καφεΐνη του μυρωδάτου ροφήματος.
Το γεγονός ότι μελέτες δείχνουν πως τα πρώιμα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ μπορούν να εντοπιστούν ήδη αρκετές δεκαετίες πριν από τη διάγνωση της νόσου, καταλήγει ο επιστήμονας, ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για την ανάπτυξη προληπτικών θεραπειών.http://www.real.gr

Η λίστα ιστολογίων μου