Aντέχει, παρά την κρίση, ο θρησκευτικός τουρισμός Πάνω από 300.000.000 άνθρωποι τον χρόνο οδεύουν προς λατρευτικούς τόπους

Της Ζωγιας Kουταλιανου.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Ανθεκτικός στις πιέσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αποδείχθηκε ο θρησκευτικός τουρισμός, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) τα ταξίδια για θρησκευτικούς λόγους δεν περιορίστηκαν, σε αντίθεση με τον τουρισμό αναψυχής που για την πλειονότητα των ταξιδευτών μάλλον θεωρήθηκε πολυτέλεια.

Αντιθέτως, με περισσότερους από τριακόσια εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο να οδεύουν προς λατρευτικούς τόπους σε όλο τον κόσμο και τζίρο που υπολογίζεται γύρω στα δεκαπέντε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, κατά τους υπολογισμούς του UNWTO, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της διεθνούς τουριστικής κίνησης.

Σήμερα, ωστόσο, το πάλαι ποτέ προσκύνημα, η προσπάθεια για πνευματική ανάταση του πιστού μέσα από τις αντιξοότητες του ταξιδιού, έχει περάσει σε ένα νέο και πιο εμπορικό «στάδιο». Πρόκειται για τον οργανωμένο και πολλές φορές ακριβό θρησκευτικό τουρισμό, έως 5.000 ευρώ κοστίζει μια θρησκευτική κρουαζιέρα - και διεθνείς μετακινήσεις, που διοργανώνονται πλέον από μεγάλους τουριστικούς πράκτορες, εξήγησε στην «Κ» ο δημοσιογράφος και εμπειρογνώμων του UNWTO κ. Ρομπέρ Λανκάρ, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα σήμερα στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Τουρισμού της 25ης Διεθνούς Εκθεσης Τουρισμού Philoxenia 2009 που εγκαινιάστηκε χθες από την υφυπουργό Τουρισμού κ. Αντζελα. Γκερέκου.

Ο κ. Λανκάρ αναφέρει πως στο άμεσο μέλλον περί τα οκτακόσια εκατομμύρια προσκυνητές ετησίως θα μετακινούνται σε όλο τον κόσμο, δεδομένου πως μόνο οι Ινδοί που σήμερα ταξιδεύουν για θρησκευτικούς λόγους εκτιμάται πως ξεπερνούν τα εκατόν πενήντα εκατομμύρια, ενώ οι Κινέζοι υπολογίζονται στα εξήντα με εκατό εκατομμύρια κάθε χρόνο. Οι μεταβολές αυτές, επισήμανε ο κ. Λανκάρ, ώθησαν τα κράτη να οργανωθούν προκειμένου να αξιοποιήσουν τις προοπτικές του προσκυνηματικού τουρισμού. Ετσι, στην Ιορδανία, τις Μπαχάμες και την Τζαμάικα δημιουργήθηκαν αρμόδια υπουργεία, στην Πορτογαλία συστάθηκε ειδικό τμήμα στο υπουργείο Τουρισμού και η Τουρκία κυκλοφόρησε πρόσφατα μια προσεγμένη έκδοση προβάλλοντας θρησκευτικά μνημεία και τόπους λατρείας.

Στην Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, σε μια πρώτη καταγραφή από τον UNWTO, εντοπίστηκαν 250 - 280 τόποι θρησκευτικού ενδιαφέροντος έναντι 150 της Ρουμανίας, και η χώρα προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο των ορθοδόξων της ΝΑ Ευρώπης όσο και πιστών άλλων δογμάτων και θρησκειών. Στο άμεσο μέλλον, κατά τον ίδιο, θα δέχεται περί το ένα εκατομμύριο θρησκευτικούς τουρίστες μόνον από τη ΝΑ Ευρώπη.

Σήμερα, πάντως, τα Μετέωρα επισκέπτονται Ρώσοι, αλλά και πολλοί από τη Δυτική Ευρώπη, τις ΗΠΑ, ακόμη και την Απω Ανατολή, καθώς έλκονται από το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των βράχων. Κατά χιλιάδες συρρέουν καθολικοί, ορθόδοξοι και πιστοί άλλων θρησκειών και στο «νησί της Αποκάλυψης», την Πάτμο, ενώ στη Βέροια η τουριστική προσέλευση αυξήθηκε θεαματικά πέρυσι, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου εορτασμού του «Ετους Αποστόλου Παύλου», λόγω της αθρόας προσέλευσης μεταξύ άλλων και Ισραηλινών επισκεπτών.

Στρατηγική ανάπτυξης

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σημεία που αποτελούν πόλο έλξης για τον θρησκευτικό τουρισμό «δεν υπάρχει στρατηγική ανάπτυξής του», είπε στην «Κ» ο κ. Χρ. Πετρέας, οικονομολόγος και εμπειρογνώμων της Ε. Ε. σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης.ΠΗΓΗ:http://news.kathimerini.gr

Η λίστα ιστολογίων μου