Αντίθετη στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επανέλαβε σήμερα Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας της επίσκεψης της στην Άγκυρα, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι απαραίτητο να καταλήξουν στην ένταξη της πρώτης.


"Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει" από τότε που η Τουρκία χτύπησε την πόρτα της Ευρώπης, πριν από πενήντα χρόνια, δήλωσε η Μέρκελ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.


"Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια διαδικασία με ανοιχτή έκβαση", πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν σημαίνουν απαραιτήτως την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις το 2005. Άλλωστε, σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, η σύγκλιση Ευρώπης-Τουρκίας κρίνεται δύσκολη, καθώς η Τουρκία θα έπρεπε να αναθεωρήσει και να εναρμονίσει το εσωτερικό της δίκαιο με τουλάχιστον 28 από τα 35 κεφάλαια του ευρωπαϊκού κοινοτικού δικαίου, προτού μπορέσει να εξελιχθεί σε πλήρες μέλος της Ένωσης.


Την περασμένη εβδομάδα η Μέρκελ είχε δηλώσει και πάλι, σε γερμανικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ότι αντιτίθεται στην πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και προτιμά τη λύση μιας "προνομιακής σχέσης". Ωστόσο, ο Εγκεμέν Μπαγκίς, ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, της απάντησε το Σάββατό ότι η έννοια της "προνομιακής σχέσης" δεν υφίσταται και "δεν έχει νομικό υπόβαθρο".


Πολιτικοί αναλυτές κρίνουν ότι αν και η Γερμανία αποτελεί για την Τουρκία το μεγαλύτερο εμπορικό συνέταιρο, την κυριότερη πηγή εσόδων στον τομέα του τουρισμού και παρά το γεγονός ότι περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκοι ζουν και εργάζονται στη Γερμανία, οι δύο πλευρές δυσκολεύθηκαν να συμφωνήσουν σε οποιοδήποτε σημαντικό θέμα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC.


Αναφορά στο Κυπριακό


Όσον αφορά το θέμα της Κύπρου, η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε από την Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης. "Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι", σημείωσε.


Κυρώσεις στο Ιράν


Αναφερόμενη στο ζήτημα του Ιράν, η Μέρκελ ζήτησε από την Άγκυρα να στηρίξει τις δυτικές χώρες που απειλούν την Τεχεράνη με νέες κυρώσεις. "Εάν το Ιράν δεν λάβει γρήγορα σαφή μέτρα, θα πάρουμε μια απόφαση για το θέμα των κυρώσεων. Η Γερμανία θα ήταν ικανοποιημένη αν μπορούσαμε να ψηφίσουμε ομόφωνα, μαζί με τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Τουρκία", είπε.


Η Τουρκία είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο ο Ερντογάν διαφωνεί με την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν.


Τουρκικά σχολεία στη Γερμανία


Στο θέμα που συμφώνησαν οι δύο ηγέτες, ήταν η ίδρυση τουρκικών σχολείων για τα 2,5 εκατομμύρια Τούρκους μετανάστες στη Γερμανία. Η Μέρκελ είπε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν στη Γερμανία τουρκικά σχολεία, όμως αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει πρόσχημα για να μην μάθουν οι μετανάστες γερμανικά ή να μην ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.πηγη:http://www.news247.gr

Η λίστα ιστολογίων μου