Διαμάχη ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Διαμάχη για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την ώρα που το spread του δεκαετούς ομολόγου, μετά την απομάκρυνση αμερικανικών κεφαλαίων, σημείωνε νέα κούρσα στις αγορές, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, αιφνιδίαζε«αν η Ελλάδα ζητήσει στήριξη, θα την παράσχουμε. Θα είναι πρόγραμμα του ΔΝΤ, αποφασισμένο από το ΔΝΤ, το οποίο και θα καθορίσει τους όρους». με τη δήλωση του ότι

Λίγες ώρες αργότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega από τη Νέα Υόρκη, το ΔΝΤ άρχιζε την προετοιμασία έκτακτης σύσκεψης για την Τετάρτη με θέμα τον μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Και ενώ η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμα την ενεργοποίηση του μηχανισμού, η Ευρωπαίκή Κεντρική Τράπεζα, με δηλώσεις του μέλους της Jozef Makuch, επισημαίνει ότι η αποδοχή των ελληνικών ομολόγων διαβάθμισης ΒΒΒ, ως ενέχυρων, βοηθά στην επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, ακόμα και χωρίς βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η ανάμειξη του ΔΝΤ στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ούτε η Ελλάδα πιστεύουν πως θα χρειαστεί συνδρομή του.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι είναι ανάγκη να τηρηθεί πιστά το Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ζητώντας την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων προς αυτή την κατεύθυνση.



Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρξει συνεπής και έγκαιρη υλοποίηση όλων των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είπε ότι «περάσαμε έναν κάβο με δύσκολους χειρισμούς και κατορθώσαμε να στηριχθεί η Ελλάδα».



Παράλληλα χαρακτήρισε δύσκολη την επόμενη περίοδο και πρόσθεσε ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές θα γίνουν το 2010, για να βιώνουν τα επόμενα χρόνια οι πολίτες τα αποτελέσματα αυτών των αλλαγών. Υπογράμμισε μάλιστα ότι επίκεντρο αυτών των αλλαγών αποτελεί το σχέδιο «Καλλικράτης», πάνω στο όποίο θα στηριχθεί όλη η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.



Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη, κάνοντας παράλληλα τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν ότι τελειώνει η ατιμωρησία και ότι μπαίνει τάξη και ευνομία σε τομείς όπως η ασφάλεια και η διαφθορά.



Το πρωί της Τρίτης ο κ. Παπανδρέου είχε συζητήσει τις εξελίξεις στις αγορές με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, ο οποίος μίλησε για εξομάλυνση της κατάστασης.



Συζητήθηκε επίσης η έκδοση του επταετούς ομολόγου για 5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,9%, αλλά και η έκδοση εικοσαετούς ομολόγου για 1 δις ευρώ, στο οποίο αντλήθηκαν μόνο 390 εκ. ευρώ με επιτόκιο επίσης 5,9%.



Ικανοποιημένος δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι «είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι μερικές μέρες μετά τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταρρεύσουν τα spread». Πρόσθεσε επίσης ότι «τα spread θα έχουν μια σταδιακή αποκλιμάκωση».



Στις αγορές πάντως το spread του δεκαετούς ομολόγου, μετά την απομάκρυνση αμερικανικών κεφαλαίων, σημείωσε έντονα ανοδική πορεία και κυμάνθηκε από 313 μέχρι 336 μονάδες βάσης.



«Δυστυχώς δικαιωθήκαμε όταν λέγαμε ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής θα φανεί στα επιτόκια δανεισμού. Η ευθύνη των Κυβερνητικών χειρισμών, σε μεθόδους και σε ανθρώπινο στελεχιακό δυναμικό, βαραίνει από δω και μπρός αποκλειστικά τον κ. Παπανδρέου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.



Εντωμεταξύ, η Λούκα Κατσέλη παρουσίασε τέσσερα νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα οποία, όπως εκτιμά το οικονομικό επιτελείο, αναμένεται να τονώσουν την αγορά με 275 εκατ. ευρώ.πηγη:http://www.madata.gr

Η λίστα ιστολογίων μου