Δεν κάνουν πίσω οι πολίτες της Αιγύπτου, που διαδηλώνουν παρά την απαγόρευση. Επιστρέφει στους δρόμους η αστυνομία. Πάνω από 150 νεκροί και χιλιάδες τραυματίες. "Αίτημα μας το τέλος του καθεστώτος"

Ενωμένη η αντιπολίτευση στην Αίγυπτο και πλέον και με τη συμβολή των ισλαμιστών, απαιτεί την απομάκρυνση του προέδρου Μουμπάρακ.Χιλιάδες διαδηλωτές, συγκεντρώθηκαν, καιπάλι την Κυριακή, στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί, ενώ στρατιωτικά οχήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους δρόμους και δύο μαχητικά αεροσκάφη πέταξαν πάνω από την πλατεία Ταχρίρ.Τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, στα επεισόδια των τελευταίων ημερών και χιλιάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, αλλά δεν υπάρχει έως τώρα επίσημος απολογισμόςΕξάλλου, περισσότεροι από 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες επειδή επιδίδονταν σε λεηλασίες κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.Ο Αιγύπτιος απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών, Χαμπίμπ αλ Αντλι διέταξε την αστυνομία της χώρας να ξαναπάρει τις θέσεις της από σήμερα στους δρόμους του Καϊρου και των άλλων μεγάλων πόλεων.Από το βράδυ της Παρασκευή οπότε και εντάθηκαν οι αιματηρές συγκρούσεις και οι διαδηλώσεις των πολιτών η αστυνομία αποσύρθηκε και την εντολή διατήρησης της τάξης ανέλαβε ο στρατός.Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι η αστυνομία θα έχει κανονικά τον έλεγχο της κυκλοφορίας, της αποτροπής εγκλημάτων και άλλων ελέγχων της αρμοδιότητάς της αλλά δεν θα ασχοληθεί με τις διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών κατά του καθεστώτος
Στο μεταξύ από το ίδιο υπουργείο ανακοινώθηκε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα επεκταθεί μέχρι και τη Δευτέρα σε τρείς μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, περιλαμβανόμενου και του Καΐρου.
Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέκοψε τη λειτουργία του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera που είχε για ημέρες συνεχή ροή ειδήσεων και ζωντανή εικόνα από το Κάιρο.
"Δεν κάνουμε πίσω"
"Τώρα πια δεν μπορεί να κάνουμε πίσω", δήλωσε ο αντικαθεστωτικός Μοχάμεντ Ελ-Μπαραντέι, ο οποίος κατέβηκε μαζί με τους διαδηλωτές στο κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
"Αυτό που ξεκίνησε δεν σταματά. Εχουμε όλοι ένα κοινό, βασικό αίτημα: το τέλος του παρόντος καθεστώτος και την αρχή μιας νέας εποχής για μια νέα Αίγυπτο", τόνισε ο Ελ-Μπαραντέι.
"Η αλλαγή έρχεται σε λίγες ημέρες", πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος.
Διεθνείς πιέσεις
Χιλιάδες πολίτες ξένων χωρών συνωστίζονται στα αεροδρόμια, προσπαθώντας να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, καθώς η κρίση εξαπλώνεται και η εξέγερση, συνοδεύεται από ληστείες και λεηλασίες.
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να απομακρύνουν από τη Δευτέρα του Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο εξαιτίας των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες στη χώρα.
Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αεροπλάνα στην Αίγυπτο προκειμένου να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Ταξιδιωτικά γραφεία από τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκκενώνουν τους πελάτες τους από τη χώρα.Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε την αιγυπτιακή κρίση με τους ηγέτες πολλών χωρών και επανέλαβε την ευχή του "για μια νέα κυβέρνηση που θα ανταποκρίνεται στις ελπίδες και τις προσδοκίες των Αιγύπτιων", ανακοινώθηκε σήμερα από το Λευκό Οίκο.Συγκεκριμένα ο κ. Ομπάμα είχε μακρές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπτάλα, τον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.Στη διάρκεια των συνομιλιών τους ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την ανησυχία του για τη βία που επικρατεί στη χώρα και έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση.Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προέτρεψε τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να απαντήσει στα αιτήματα του λαού για αλλαγές, ενώ η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χ. Κλίντον, ζήτησε μεταβίβαση της εξουσίας.http://news247.gr/
.
.

Η λίστα ιστολογίων μου