Στο περιθώριο των γεγονότων της Νομική, η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων. Εξετάζεται, η καταγραφή όλων των παράνομων μεταναστών, η συγκέντρωσή τους σε ειδικά κέντρα υποδοχής και η μεταφορά όσων περνούν τα σύνορα σε πλοία

Αλλάζει στάση η κυβέρνηση στο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής της, μετά την κατάληψη της Νομικής και τα όσα ακολούθησαν.Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση εξετάζει την καταγραφή όλων των παράνομων μεταναστών, την συγκέντρωσή τους σε ειδικά κέντρα υποδοχής και την μεταφορά όσων περνούν τα σύνορα σε πλοία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», το μεταναστευτικό είναι πλέον ζήτημα που τίθεται πολύ ψηλά στην ατζέντα.Η κυβέρνηση φαίνεται να επιδιώκει διαύλους επικοινωνίας με το μεταναστευτικό κίνημα για σοβαρή ανταλλαγή απόψεων και όχι νέα μέτωπα.Η εκτόνωση της έντασης από την κατάληψη της Νομικής μαζί με την απόφαση για την υλοποίηση της νομοθεσίας αποτελούν προτεραιότητα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών κυμάτων και ιδίως αυτών που πλέον αναμένονται από βόρεια Αφρική.Είτε πρόκειται για μετανάστες με δικαίωμα παραμονής λόγω της μακρόχρονης εργασίας τους στη χώρα, είτε για άλλους που βρίσκονται στο όριο να χάσουν τα δικαιώματα από ενδεχόμενη πρόσφατη απόλυση και απώλεια ενσήμων, είτε για νεοεισερχόμενους για τους οποίους δεν αποκλείεται η απέλαση, οι έρευνες θα γίνουν σε ατομικό επίπεδο και θα εξεταστεί κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Τέσσερα μέτρα κατόπιν Νομικής
*Επιχειρήσεις σκούπα και καταγραφή. Οι παράνομοι θα οδηγούνται σε κέντρα υποδοχής μεταναστών. Αγκάθι η στάση του υπουργείου Περιβάλλοντος, ως προς την παραχώρηση στρατοπέδων από το υπουργείο Άμυνας.
*Πλοία θα φιλοξενούν τους μετανάστες που προσπαθούν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο. Κατά την παραμονή τους θα έχουν τη φροντίδα της ελληνικής Πολιτείας. Όσοι αποφασίσουν να περιμένουν, είτε θα παίρνουν άσυλο, είτε θα απελαύνονται.
*Για το θέμα του ασύλου δεν θα αποφασίζει πλέον ο Πρύτανης, αλλά οι διοικούσες επιτροπές των Πανεπιστημίων. Η Άννα Διαμαντοπούλου πήρε εντολή να προχωρήσει την μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
*Εντατικοποίηση των επαφών με την Τουρκία για το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης με παράλληλη εκστρατεία διεθνούς ενημέρωσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέοhttp://news247.gr/υ

Η λίστα ιστολογίων μου