Αιματηρά επεισόδια στο Μπανγκλαντές

Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και περίπου 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν σήμερα σε επεισόδια που ξέσπασαν στη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της απαλλοτρίωσης γαιών για την κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου κοντά στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, είπαν αξιωματούχοι.
Ο αναπληρωτής επιθεωρητής της αστυνομίας Ματιούρ Ραχμάν εξέπνευσε στο νοσοκομείο της ιατρικής σχολής Σαλιμουλάχ, όπου νοσηλεύονται επίσης άλλοι έξι αστυνομικοί, δήλωσε γιατρός. Συνολικά εννιά αστυνομικοί τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.
Χιλιάδες διαδηλωτές απέκλεισαν εθνική οδό που συνδέει τη Ντάκα με το νότιο τμήμα της χώρας.
Ο Σαχαουάτ Χοσάιν, επικεφαλής της αστυνομίας στην πόλη Σριναγκάρ, είπε ότι αστυνομικοί έριξαν σφαίρες από καουτσούκ και έκαναν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.
Κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι το έργο της κατασκευής του αεροδρομίου στο Έριαλ Μπιλ, περίπου 30 χλμ. νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, θα τους στερήσει τα σπίτια τους και τις καλλιεργήσιμες γαίες τις οποίες εκμεταλλεύονται. Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα Ουατζέντ είχε δεσμευθεί κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008 ότι θα προωθούσε την κατασκευή νέου διεθνούς αεροδρομίου στη Ντάκα. Σύμφωνα με την αστυνομία οι διαδηλωτές «έκαψαν» ένα ημιφορτηγό της αστυνομίας. Χωρικοί και κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αντιταχθεί στο σχέδιο κατασκευής του νέου αεροδρομίου, που θα βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Χαζράτ Σατζαλάλ.
Ένας υπουργός, ο Καμρούλ Ισλάμ, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι το έργο θα προχωρήσει και απέδωσε τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις στους «εχθρούς της κυβέρνησης».
Όσοι χρειαστεί να παραχωρήσουν περιουσίες θα αποζημιωθούν επαρκώς, πρόσθεσε.
Το αεροδρόμιο πρόκειται να έχει το όνομα του εκλιπόντος πατέρα της πρωθυπουργού Χασίνα, του ηγέτη του πολέμου για την ανεξαρτησία και πρώτου προέδρου του Μπανγκλαντές, Σέιχ Μουτζιμπούρ Ραχμάν. Το Μπανγκλαντές έχει τρία διεθνή αεροδρόμια--στη Ντάκα, στην Τσιταγκόνγκ, μεγάλο βιομηχανικό κέντρο, και στη Σιλέτ. Επικριτές του κυβερνητικού σχεδίου για την κατασκευή νέου αεροδρομίου λένε ότι τα τρία αεροδρόμια έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και δεν υφίσταται ανάγκη να φτιαχτεί καινούργιοhttp://www.real.gr/.

Η λίστα ιστολογίων μου