Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής,εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής, που κυκλοφορούν σε καταστήματα ή στο Ιντερνετ

Εκατοντάδες συμπληρώματα διατροφής, που κυκλοφορούν σε καταστήματα ή στο Ιντερνετ, υπόσχονται απώλεια βάρους, καλύτερο σώμα, μεγαλύτερους μυς, περισσότερα μαλλιά, καλύτερο σεξ. Πολλά από αυτά όμως είναι ύποπτης προέλευσης και περιέχουν ιδιαίτερα επικίνδυνες ουσίες για την ανθρώπινη υγεία, που προκαλούν ακόμα και τον θάνατο.Τα κέρδη της βιομηχανίας συμπληρωμάτων διατροφής αυξάνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο. Μόνο στις ΗΠΑ, οι καταναλωτές ξόδεψαν πέρυσι 20 δισ. ευρώ για την αγορά τους, πέντε δισ. περισσότερα από τον προηγούμενο χρόνο. Κι αυτά αφορούν μόνο αγορές νόμιμων προϊόντων. Πολλά εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται στη μαύρη αγορά, για προϊόντα που εισάγονται τα περισσότερα από την Κίνα ή άλλες ασιατικές χώρες.
Τα συμπληρώματα αυτά διαφημίζονται για απώλεια βάρους, μυϊκή ανάπτυξη για αθλητές και καλύτερη σεξουαλική απόδοση και θεραπεία σεξουαλικών δυσλειτουργιών.
Τα προϊόντα αυτά αγοράζονται από το Ιντερνετ αλλά και από εξειδικευμένα καταστήματα και θεωρούνται άκρως επικίνδυνα για την υγεία, καθώς δεν ελέγχονται από καμία Αρχή για τα συστατικά τους.Πολλά περιέχουν ουσίες απαγορευμένες, όπως αμφεταμίνες και συνθετικά στεροειδή. Αλλα περιέχουν καθαρτικά και ενεργά συστατικά γνωστών φαρμάκων, όπως το Βιάγκρα, σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες όμως από τις προτεινόμενες δόσεις, καθιστώντας τα επικίνδυνα για την υγεία. Ανάμεσα σε άλλα, τα συμπληρώματα αυτά προκαλούν νεφρική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά, καρδιακά επεισόδια, προβλήματα στο συκώτι, κατάθλιψη και εθισμό. Στην Αμερική, υπάρχουν και περιπτώσεις θανάτων εξαιτίας τους.Ενα παράδειγμα επικίνδυνου συμπληρώματος, σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», είναι ένα προϊόν για απώλεια βάρους από την Κίνα, το οποίο περιέχει την ουσία σιβουτραμίνη. Μέχρι πρότινος, σιβουτραμίνη περιείχαν και νόμιμα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία όμως αποσύρθηκαν από την αγορά από τους ίδιους τους κατασκευαστές τους όταν επιστημονικές έρευνες βρήκαν ότι η ουσία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.Αλλα χάπια, που διαφημίζονται για καλύτερη απόδοση στο σεξ, βρέθηκαν να περιέχουν το ενεργό συστατικό του Βιάγκρα σε επταπλάσιες ποσότητες στην προτεινόμενη δόση. Εν τω μεταξύ, όλα αυτά τα συμπληρώματα δεν έχουν ποτέ δοκιμαστεί σε ανθρώπους για την ασφάλειά τους πριν βγουν στην αγορά.Τα τελευταία τρία χρόνια ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Αμερικής έχει προειδοποιήσει τους καταναλωτές για την επικινδυνότητα τουλάχιστον 300 συμπληρωμάτων, νοθευμένων με ανθυγιεινές ουσίες. Εχει πιέσει τους διανομείς να τα αποσύρουν κι έχει κατασχέσει προϊόντα αξίας ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Επίσης, οι αμερικανικές αρχές έχουν εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα και στα αεροδρόμια, χρησιμοποιώντας νέο εξοπλισμό που εντοπίζει φαρμακευτικές ουσίες σε δέματα και αποσκευές, ενώ στόχος τους είναι να φτάσουν κατευθείαν στην πηγή των συμπληρωμάτων, δηλαδή στους κινέζους κατασκευαστές, που εξάγουν μεγάλες ποσότητες σε Αμερική και Ευρώπη.
Παρ' όλα αυτά όμως, τα επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής παραμένουν δημοφιλή και κερδοφόρα και οι αρμόδιοι επιμένουν ότι χρειάζεται αυστηρότερη νομοθεσία για να καταπολεμήσουν την εξάπλωσή τους.http://www.madata.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου