«Σούπερ αντίσωμα» ενάντια στη γρίπη |
Η καινούργια μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Express» υπόσχεται το τέλος των εποχικών εμβολιασμών αλλά και την κάλυψη ομάδων «υψηλού κινδύνου» για μόλυνση κατά τη διάρκεια επιδημιών, όπως είναι το νοσηλευτικό προσωπικό.
Τέσσερα αντισώματα
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες από το Σκριπς εντόπισαν τρία ανθρώπινα αντισώματα τα οποία προστατεύουν από τον τύπο Β της γρίπης και ένα τέταρτο αντίσωμα, το CR9114, το οποίο προστατεύει παράλληλα και από τον πιο κοινό και πιο επικίνδυνο τύπο Α του ιού της γρίπης.
Όπως ανέφερε ο δομικός βιολόγος, καθηγητής Ιαν Γουίλσον που ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας «προκειμένου να καταφέρουμε να αναπτύξουμε ένα καθολικό εμβόλιο για τη γρίπη χρειάζεται να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε προστασία ενάντια τόσο στον τύπο Α όσο και στον τύπο Β του ιού. Ανακαλύψαμε αντισώματα που εξουδετερώνουν και τους δύο τύπους».
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο αντίσωμα CR9114 ο καθηγητής Γουίλσον τόνισε: «Πρόκειται για το μόνο αντίσωμα στον κόσμο που έχει βρεθεί ότι μπορεί να προστατεύει συγχρόνως από τον τύπο Β και από τον τύπο Α της γρίπης».
Με χρήση κυττάρων του ανοσοποιητικού
Ο καθηγητής Γουίλσον σε συνεργασία με επιστήμονες του Ινστιτούτου Crucell για τα Εμβόλια στο Λάιντεν της Ολλανδίας δημιούργησαν μια μεγάλη «συλλογή» αντισωμάτων για τη γρίπη με χρήση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος εθελοντών οι οποίοι είχαν λάβει το εποχικό εμβόλιο.
Στη συνέχεια οι ερευνητές ήλεγξαν στο εργαστήριο ποια από αυτά τα αντισώματα προσδένονταν σε πολλά και διαφορετικά στελέχη του τύπου Β της γρίπης. Τρία από τα αντισώματα που εντόπισαν οι ερευνητές και συγκεκριμένα τα CR8033, CR8071 και CR9114 προστάτευσαν ποντίκια ενάντια σε φονικές υπό φυσιολογικές συνθήκες δόσεις των δύο κυρίαρχων στελεχών του τύπου Β της γρίπης.
Παράλληλα το αντίσωμα CR9114 φάνηκε ότι μπορεί να προστατεύσει και από βασικά στελέχη του τύπου Α του ιού της γρίπης, συμπεριλαμβανομένου του Η1Ν1 που σκότωσε περί τα 17.000 άτομα κατά την πανδημία γρίπης του 2009.
STOP στην έξοδο του ιού
Με εξελιγμένες μεθόδους σάρωσης οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα αντισώματα CR8033, CR8071 προσδένονταν στην «κεφαλή» της αιμοσυγκολλητίνης, μιας πρωτεΐνης η οποία βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια του ιού της γρίπης προλαμβάνοντάς τον από το να εξέλθει από ήδη μολυσμένα κύτταρα ώστε να μολύνει και άλλα υγιή κύτταρα.
Η δρ Σίριλ Ντρέιφους, μέλος της ομάδας του καθηγητή Γουίλσον που ήταν και επικεφαλής της νέας μελέτης εξήγησε ότι «το αντίσωμα CR9114 αποτρέπει την αιμοσυγκολλητίνη από το να υποστεί αλλαγή στο σχήμα της η οποία είναι απαραίτητη ώστε να καταφέρει ο ιός να περάσει στην εξωτερική μεμβράνη του κυττάρου-ξενιστή. Αυτό φαίνεται να είναι και το αδύνατο σημείο του ιού».http://www.tovima.gr