Ένα βήμα πριν από την εξαφάνιση |
Παγκόσμια εστία εξαφάνισης σπάνιων ειδών χαρακτηρίζεται η περιοχή της ανατολικής Ασίας, καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα από τα απειλούμενα με αφανισμό ζώα του πλανήτη. Από τις ακτές της Σιβηρίας μέχρι το νοτιότερο άκρο της χερσονήσου της Ινδοκίνας, οι ασιατικοί βιότοποι αποτελούν έναν πραγματικό θησαυρό της παγκόσμιας φύσης, καθώς θεωρείται ότι δίνουν καταφύγιο σε τουλάχιστον 8.000 διαφορετικά είδη ζώων, που δεν συναντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης του ΟΗΕ, στη λίστα των ειδών που κινδυνεύουν εντάσσονται και ζώα που μόλις πριν από πέντε χρόνια διατηρούσαν υγιείς πληθυσμούς. Αιτία της οικολογικής γενοκτονίας θεωρείται η «επέλαση του ανθρώπου» δηλαδή, οι αλματώδεις ρυθμοί ανάπτυξης που παρατηρούνται στις ασιατικές οικονομίες, εις βάρος των φυσικών οικότοπων. Τέσσερα από τα δεκάδες ζώα που κινδυνεύουν είναι η βασιλική κόμπρα, η βακτριανή καμήλα, ο ρινόκερος της Ιάβας και η σιβηριανή τίγρη.
Βασιλική κόμπρα
Στην Ινδία αποτελεί θρησκευτικό σύμβολο, έστω κι αν ένα μόλις γραμμάριο από το δηλητήριό της μπορεί να σκοτώσει συνολικά 150 ενήλικες άνδρες. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, το αποτέλεσμα από τη μείωση των δασικών εκτάσεων σε όλες ανεξαιρέτως τις ασιατικές χώρες είναι να έρχεται σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο, μια συνάντηση που τις περισσότερες φορές είναι θανάσιμη για το μήκους 6 μέτρων επιβλητικό φίδι. Η βασιλική κόμπρα αποτελεί τη νεότερη είσοδο στη Βίβλο με τα Απειλούμενα Είδη του ΟΗΕ, όπου επισημαίνεται ότι τα αποσπασματικά μέτρα προστασίας της, όπως η ποινή φυλάκισης που επιβάλλεται στην Ινδία σε περίπτωση θανάτωσης του φιδιού, δεν είναι αρκετά για τη διασφάλιση της διαιώνισης του ερπετού.
Βακτριανή καμήλα
Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι είναι από τα πρώτα ζώα που εξημέρωσε ο άνθρωπος, καθώς υπάρχουν αναφορές για τη χρήση της μέχρι και 2.500 χιλιάδες χρόνια π.Χ. Η βακτριανή καμήλα αποτελούσε το βασικό μέσο μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών για τους αρχαίους πληθυσμούς της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας, καθώς μπορεί να αντέξει εξαιρετικά μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας. Υψώνεται μέχρι και 3,5 μέτρα πάνω από το έδαφος, ενώ είναι ένα από τα ελάχιστα ζώα στον πλανήτη που τρώνε χιόνι για να ενυδατώσουν τον οργανισμό τους. Σταδιακά, εκτοπίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και τώρα εντοπίζεται μόνο σε περιοχές της Κίνας και της Μογγολίας. Ο πληθυσμός της είναι μικρότερος των 1.000 ζώων.
Ρινόκερος της Ιάβας
Μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα ο μικρόσωμος ρινόκερος της Ιάβας ζούσε στο μεγαλύτερο μέρος των δασών της Ινδοκίνας και της Ινδονησίας. Σήμερα, μόλις δύο πληθυσμιακές ομάδες του παχύδερμου, 40 και 60 ζώων αντίστοιχα, έχουν επιβιώσει στο δυτικότερο άκρο της Ιάβας, του πολυπληθέστερου νησιού του Ινδονησιακού αρχιπελάγους. Η βασική αιτία που τον ωθεί στην εξαφάνιση είναι η λαθροθηρία. Το κρέας του πωλείται στη μαύρη αγορά μέχρι και 30.000 δολάρια το κιλό, καθώς θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες...
Σιβηριανή τίγρη
Το αιλουροειδές της βόρειας Ασίας έχει τη δυνατότητα να τα βάζει ακόμη και με αρκούδες, οι οποίες μάλιστα αποτελούν το 7% της διατροφής τους. Εδώ και δεκαετίες ωστόσο, ο αριθμός τους στη φύση έχει μειωθεί δραματικά, εξαιτίας της παράλληλης μείωσης του πληθυσμού εκατοντάδων άλλων ασιατικών ειδών. Η τίγρης της Σιβηρίας εντοπίζεται πλέον μόλις στο 10% των αρχικών της βιότοπων και υπολογίζεται ότι έχουν απομείνει περίπου 250 ζώα, ενώ εκτιμάται ότι πρόκειται να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά μέχρι το 2020 αν ο πληθυσμός της δεν επανακάμψει.http://www.real.gr