Λοιμώδης μονοπυρήνωση

Λοιμώδης μονοπυρήνωση
Η λοιμώδης μονοπυρήνωση εμφανίζεται σε άντρες και γυναίκες οποιαδήποτε ηλικίας, είναι όμως συχνότερη στους εφήβους. Είναι δε γνωστή και ως νόσος του φιλιού, γιατί μεταδίδεται με το σάλιο των ασθενών.

Αίτια λοιμώδους μονοπυρήνωσης

Οφείλεται στον ιό Epstein Barr, ο οποίος ανήκει στην κατηγορία των ερπητοϊών. Ο χρόνος επώασης είναι 7-14 ημέρες. Μέχρι την ηλικία των 5 ετών 50% του πληθυσμού έχει μολυνθεί από τον ιό, ενώ μέχρι την ηλικία των 25ετών 90%. Η μετάδοση του ιού γίνεται με το σάλιο των ασθενών, δηλαδή με το βήχα, το φτέρνισμα, το φίλημα ή την ανταλλαγή ποτηριών.

Συμπτώματα λοιμώδους μονοπυρήνωσης

Οι ασθενείς με λοιμώδη μονοπυρήνωση παρουσιάζουν έντονη κόπωση και αδυναμία, μειωμένη όρεξη και ναυτία. Εμφανίζουν πυρετό, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, διογκωμένο σπλήνα στην κοιλιά, πόνο στην κοιλιά και διογκωμένους λεμφαδένες στο λαιμό. Κάποιες φορές μπορεί να είναι διογκωμένο και το συκώτι και ο ασθενής να παρουσιάσει ίκτερο, δηλαδή κίτρινη χροιά του δέρματος και των επιπεφυκότων. Επίσης, εάν χορηγηθεί το αντιβιοτικό αμοξυκιλλίνη ή αμπικιλλίνη, τότε εμφανίζεται εξάνθημα στο σώμα του ασθενούς. Στα βρέφη και στα παιδιά η λοίμωξη είναι συχνά ασυμπτωματική ή προκαλεί ήπια νόσο, ενώ στους εφήβους η εικόνα είναι πιο τυπική. Μερικές φορές, οι αμυγδαλές διογκώνονται πολύ και δυσκολεύουν την αναπνοή.

Διάγνωση λοιμώδους μονοπυρήνωσης

Η διάγνωση του ιού βασίζεται στην κλινική εικόνα του ασθενούς και στον εργαστηριακό έλεγχο, με τον οποίο μπορούν να ανιχνευθούν στο αίμα τα ειδικά αντισώματα έναντι του ιού.

Θεραπεία λοιμώδους μονοπυρήνωσης

Η θεραπεία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης περιλαμβάνει τα εξής:
-Χορήγηση αντιπυρετικών π.χ. παρακεταμόλης
-Ενυδάτωση του ασθενούς, δηλαδή ο ασθενής πρέπει να πίνει πολλά υγρά για να αναπληρώσει αυτά που χάνει λόγω του πυρετού
-Ξεκούραση
-Αντιβίωση δε χρειάζεται, εκτός και αν συμβεί μικροβιακή επιλοίμωξη
-Εάν υπάρξει απόφραξη των αεραγωγών, πρέπει να χορηγείται κορτιζόνη από τον γιατρό σας
-Επειδή ο σπλήνας διογκώνεται και είναι εύκολο να υποστεί ρήξη μετά από χτύπημα, θα πρέπει κατά το διάστημα της νόσησης να αποφεύγονται οι αθλητικές δραστηριότητες.
Η πρόγνωση είναι καλή και ο ασθενής σπάνια θα χρειαστεί νοσηλεία.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου