Τί είναι η ενούρηση

Τί είναι η ενούρηση

Η ενούρηση αποτελεί μια από τις συχνότερες διαταραχές της παιδικής ηλικίας. Ορίζεται ως απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας στο κρεβάτι ή στα ρούχα η οποία συμβαίνει τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών και το παιδί έχει ηλικία μεγαλύτερη των 5 ετών (χρονολογική και νοητική). Διακρίνεται σε πρωτοπαθή, όταν αναφερόμαστε σε παιδιά που δεν έχουν ποτέ αποκτήσει τον έλεγχο των σφιγκτήρων, και σε δευτεροπαθή, όταν αναφερόμαστε σε παιδιά τα οποία ενώ είχαν επιτύχει έλεγχο για τουλάχιστον 1 έτος ξανάρχισαν να βρέχονται.

Ποιά είναι τα αίτια

Η δευτεροπαθής ενούρηση της περισσότερες φορές προκαλείται από ψυχολογικά αίτια όπως ο φόβος ή ζήλια για τα αδέρφια. Μονό το 1% των παιδιών που εμφανίζουν ενούρηση φαίνεται να έχουν κάποια υποκείμενη οργανική βλάβη. Ορισμένα από τα οργανικά αιτία είναι το μικρό μέγεθος της ουροδόχου κύστης, η λοίμωξη της ουροδόχου κύστης και των νεφρών, η μειωμένη έγκριση της αντιδιουρητικής ορμόνης, ο διαβήτης και ο υπερθυρεοειδισμός.

Ποιά είναι η θεραπεία

Είναι προφανές, ότι στις σπάνιες περιπτώσεις όπου η ενούρηση έχει οργανική αιτιολογία αντιμετωπίζεται το οργανικό πρόβλημα. Σε ότι αφορά τη λειτουργική ενούρηση έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα μοντέλα θεραπείας με κυριότερα τη θεραπεία συμπεριφοράς, τη φαρμακοθεραπεία ή την ψυχοθεραπεία.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου