Εγκεφαλικό «παυσίπονο» για την ψυχή

Εγκεφαλικό «παυσίπονο» για την ψυχή

Με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τον σωματικό πόνο, ο εγκέφαλος αντιμετωπίζει και τον ψυχικό, αποκαλύπτει νέα αμερικανική μελέτη.Σύμφωνα με ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί τους ίδιους «παυσίπονους» μηχανισμούς για την ανακούφιση του ψυχικού πόνου που οφείλεται στην κοινωνική απόρριψη, με εκείνους που ενεργοποιεί σε περίπτωση σωματικού τραυματισμού.Από τη μελέτη φάνηκε ότι οι εθελοντές που εμφάνιζαν έντονη προσαρμοστικότητα ως προς τον χαρακτήρα τους – τη δυνατότητα να προσαρμόζονται εύκολα δηλαδή στην αλλαγή περιβάλλοντος – εμφάνιζαν αυξημένη ενεργοποίηση του μηχανισμού παραγωγής «φυσικών παυσίπονων».Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όταν ο οργανισμός βιώνει σωματικό πόνο, ο εγκέφαλος απελευθερώνει οπιοειδή στις περιοχές ανάμεσα στους νευρώνες, «μαλακώνοντας» έτσι τα σήματα του πόνου.
Το φυσικό «γιατρικό»
Στο πλαίσιο των δοκιμών, οι ειδικοί ζήτησαν από 18 ενηλίκους να κοιτάξουν φωτογραφίες και ψεύτικα προφίλ εκατοντάδων άλλων ενηλίκων και να υποδείξουν ποιους θεωρούν πιο θελκτικούς – ό,τι δηλαδή θα έκαναν και σε περίπτωση που εγγράφονταν σε μια ιστοσελίδα γνωριμιών.
Στη συνέχεια και ενώ οι εθελοντές υποβάλλονταν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan), οι ερευνητές τους ανακοίνωναν ότι το άτομο που είχαν επιλέξει κατά την προηγούμενη άσκηση, δεν ενδιαφερόταν για αυτούς.Οι επιστήμονες εξέτασαν το σύστημα υποδοχέων οπιοειδών του εγκεφάλου – το οποίο μέχρι σήμερα είχε φανεί ότι συνδέεται με την αντιμετώπιση του σωματικού πόνου.
Η απεικόνιση του εγκεφάλου των ατόμων που είχαν δεχθεί απόρριψη από το υποθετικό αντικείμενο του πόθου τους έδειξε ότι εμφανιζόταν έντονη δραστηριότητα του συστήματος υποδοχέων οπιοειδών, με αποτέλεσμα να εκλύονται τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού.
Πριν από την έναρξη της δοκιμής, οι εθελοντές είχαν ενημερωθεί γύρω από το γεγονός ότι τα προφίλ γνωριμιών δεν ήταν αληθινά. Παρόλα αυτά το συναίσθημα της κοινωνικής απόρριψης που βίωσαν, ήταν αρκετό ώστε να ενεργοποιήσει τη συγκεκριμένη αντίδραση του οργανισμού.
«Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που “βουτάει” στον ανθρώπινο εγκέφαλο και δείχνει ότι το σύστημα υποδοχέων οπιοειδών ενεργοποιείται κατά την απόρριψη» εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Χσου. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει ότι η απελευθέρωση των συγκεκριμένων ουσιών έχει πιθανότατα προστατευτικό ή προσαρμοστικό χαρακτήρα απέναντι στην κοινωνική απόρριψη».
«Σε γενικές γραμμές τα οπιοειδή απελευθερώνονται στα ζώα σε περιόδους στρες ή απομόνωσης – ωστόσο, στους ανθρώπους δεν είχε παρατηρηθεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα» καταλήγει ο δρ Χσου.http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου