Τί είναι η λαμβλίαση

Τί είναι η λαμβλίαση

Τί είναι η λαμβλίαση

Η λαμβλίαση είναι μια λοίμωξη που οφείλεται στο παράσιτο Giardia Lamblia και συναντάται σε όλο τον κόσμο. Η μετάδοση του παρασίτου γίνεται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή φαγητού ή με την επαφή με τα κόπρανα μολυσμένου ατόμου.

Πώς εκδηλώνεται η λαμβλίαση

Η λαμβλίαση μπορεί να είναι ασυμπτωματική ή να εκδηλωθεί με διάρροιες, κοιλιακό πόνο, ανορεξία, απώλεια βάρους, αφυδάτωση και αναιμία. Η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια κοπράνων.

Πώς αντιμετωπίζεται

Τα παιδιά που εμφανίζουν το παράσιτο της λαμβλίασης στα κόπρανά τους, αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δε χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή γιατί η νόσος αυτοπεριορίζεται, ενώ τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα, πρέπει να λάβουν μετρονιδαζόλη (αντιβίωση) για 7 ημέρες. Εάν το παιδί, λόγω των διαρροιών, αφυδατωθεί, θα πρέπει να γίνει ενυδάτωσή του με υγρά. Προληπτικά, οι κατασκηνωτές πρέπει να αποφεύγουν να πίνουν νερό από τα ρυάκια και τους ποταμούς, γιατί μπορεί αυτό να είναι μολυσμένο με Giardia Lamblia, εκτός κι αν το βράσουν πρώτα, αφού το βράσιμο του νερό καταστρέφει το παράσιτο.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου