Γιατί προστατεύουν την καρδιά τα λαχανικά |
Οι αθηρωματικές πλάκες προκαλούν στενώσεις στις αρτηρίες, αλλά όχι με ομοιόμορφο τρόπο: πιο επιρρεπή στην εμφάνισή τους είναι τα τμήματά τους που δημιουργούν διακλαδώσεις. Οι στενώσεις εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αίματος και έτσι σιγά σιγά «αρρωσταίνει» η καρδιά.
Η νέα μελέτη, που έγινε σε πειραματόζωα, έδειξε πως στα τμήματα των αρτηριών που είναι επιρρεπή στη δημιουργία πλακών είναι ανενεργή μία πρωτεΐνη (λέγεται Νrf2), η οποία φυσιολογικά προστατεύει τα αγγεία από τις αθηρωματικές πλάκες. Ωστόσο, η θεραπεία με σουλφοραφάνη - μια χημική ουσία που υπάρχει στο κουνουπίδι, στο μπρόκολο και σε άλλα πράσινα λαχανικά - ενεργοποιεί την Νrf2 στα συγκεκριμένα τμήματα. «Τα νέα ευρήματα δείχνουν έναν πιθανό μηχανισμό μέσω του οποίου η κατανάλωση λαχανικών προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, ενισχύεται η άποψη πως πρέπει να τρώμε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα», σχολίασε ο καθηγητής Πίτερ Βάισμπεργκ. Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να πραγματοποιήσουν μελέτη για να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση όλων των λαχανικών ασκεί ανάλογη προστατευτική δράση και εάν η σουλφοραφάνη μπορεί να μειώσει αθηροσκλήρωση όταν αυτή ήδη έχει αρχίσει. Πηγή: tanea.gr