Κηλίδες cafe au lait

Κηλίδες cafe au lait

Τί είναι οι κηλίδες cafe au lait

κηλίδες cafe au lait eίναι βλάβες του δέρματος που έχουν τη μορφή κηλίδων με χρώμα που ποικίλλει από ανοιχτό καφέ ως σκούρο καφέ. Το μέγεθος και ο αριθμός των κηλίδων ποικίλλει από λίγες μικρές φακίδες ως μεγάλες, ακόμη και 10 εκατοστά σε μέγεθος, και πολλές σε αριθμό. Στη βρεφική ηλικία είναι συνήθως πολύ λίγες, ανοιχτόχρωμες και μικρές σε μέγεθος βλάβες και είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Μετά την ηλικία των 2 χρόνων, σκουραίνουν, μεγαλώνουν σε μέγεθος και σε αριθμό και γίνονται πλέον εμφανείς.

Γιατί είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι κηλίδες cafe au lait

Είναι σημαντικό να τις εντοπίσουμε, διότι η εμφάνισή τους συνδέεται με μια κληρονομική ασθένεια, που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και το δέρμα, τη νευροϊνωμάτωση τύπου 1. Το 95% όσων έχουν νευροϊνωμάτωση έχουν και αυτές τις κηλίδες cafe au lait.

Οι κηλίδες σημαίνουν νευροϊνωμάτωση;

Όχι. Κηλίδες εμφανίζονται και σε άτομα που δεν έχουν νευροϊνωμάτωση. Εξάλλου, αυτές οι κηλίδες cafe au lait έχουν παρατηρηθεί και σε κάποιες άλλες ασθένειες (σύνδρομο McCune-Albright, αναιμία Fanconi κ.ά.).

Πώς εκδηλώνεται η νευροϊνωμάτωση

Εκτός από τις δερματικές κηλίδες, μπορεί να υπάρχουν νευρινώματα στο λίπος κάτω από δέρμα, τα οποία καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να προκαλέσουν δυσμορφίες, ενώ μπορεί να εμφανιστούν διάφοροι όγκοι, όπως οπτικά γλοιώματα, αμαρτώματα της ίριδας του ματιού, αγγειώματα και λιπώματα κ.ά.

Τί χρειάζεται να γίνει αν τυχαία ανακαλυφθούν κηλίδες café au lait στο παιδί

Δε χρειάζεται κάποια αντιμετώπιση για τις κηλίδες cafe au lait. Χρειάζεται, όμως, εκτίμηση από τον παιδίατρο, ο οποίος, αν υποψιάζεται νευροϊνωμάτωση, οφείλει να το ψάξει και αν κριθεί αναγκαίο, να διερευνηθεί η ύπαρξη άλλων καταστάσεων που συνοδεύουν τη νευροϊνωμάτωση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου