Αχρηστη η λήψη βιταμίνης D από τους υγιείς ενηλίκους |
Ανάλυση 23 μελετών
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οκλαντ ανέλυσαν 23 μελέτες που περιελάμβαναν περισσότερα από 4.000 υγιή άτομα. Συγκεκριμένα εξέτασαν όλες τις τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που μελετούσαν την επίδραση της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην οστική πυκνόητητα υγιών ενηλίκων (οι δοκιμές είχαν δημοσιευθεί ως και τον Ιούλιο του 2012). Οι συμμετέχοντες λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D επί δύο έτη κατά μέσο όρο.
Η οστική πυκνότητα είναι ένας δείκτης μέτρησης της κατάστασης των οστών και βασίζεται σε μέτρηση της ποσότητας μετάλλων των οστών που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Θεωρείται ως δείκτης του κινδύνου οστεοπόρωσης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.
Οι δοκιμές έλαβαν χώρα σε πολλές χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία.
Δεν εντοπίστηκαν οφέλη
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, δεν εντοπίστηκαν οφέλη για τα άτομα που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D – εκτός από αύξηση της οστικής πυκνότητας στο επάνω μέρος του μηριαίου οστού, κοντά στην άρθρωση του ισχίου, κάτι που κατά τους ερευνητές δεν έχει ιδιαίτερη κλινική σημασία.
Ο καθηγητής Ιαν Ράιντ, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Οκλαντ, ανέφερε πως τα ευρήματα της ομάδας του δείχνουν ότι οι υγιείς ενήλικοι δεν χρειάζεται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D. «Τα στοιχεία μας δείχνουν πως ενδείκνυται να λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D μόνο τα άτομα που εμφανίζουν έλλειψή της» σημείωσε ο καθηγητής.
Σχολιάζοντας τη μελέτη στην ίδια επιθεώρηση ο Κλίφορντ Ρόουζεν από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Maine συμφώνησε ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν πρέπει να λαμβάνονται από όλους τους υγιείς ενηλίκους. «Η λήψη συμπληρωμάτων για την πρόληψη της οστεοπόρωσης από τους υγιείς ενηλίκους δεν είναι αποδεδειγμένο ότι έχει οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο στους ηλικιωμένους η διατήρηση της βιταμίνης D σε καλά επίπεδα στον οργανισμό σε συνδυασμό με την επαρκή καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καταγμάτων».
Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι οργανισμοί συστήνουν ημερήσια πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης D της τάξεως των 10 μικρογραμμαρίων (0,01 mg) από έγκυες γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες καθώς και για τα άτομα άνω των 65 ετών.
«Κλειδί» η σωστή διατροφή και άσκηση
Από την πλευρά της, η δρ Λόρα Τρίπκοβιτς από το Τμήμα Επιστημών Διατροφής του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ ανέφερε ότι δεν υπάρχει όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D αν ένα άτομο ακολουθεί υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε ασβέστιο και συγχρόνως γυμνάζεται. Η επιστήμονας τόνισε ότι τα περισσότερα υγιή άτομα λαμβάνουν την ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζονται με φυσικό τρόπο, μέσω της έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία αλλά και της διατροφής (τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι μεταξύ άλλων τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και τα δημητριακά πρωινού). Συμπλήρωσε πάντως ότι «αν ένα άτομο νιώθει πόνους στα οστά και στους μυς, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επισκεφθεί τον γιατρό του, ώστε να ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του και να αποφασίσει αν πρέπει να λάβει συμπλήρωμα».
Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης D υπό τη μορφή συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής για τον οργανισμό αφού η εναπόθεση ασβεστίου που προκαλείται μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες των νεφρών. Οι ειδικοί συστήνουν αυτή τη στιγμή να μην γίνεται σε καμία περίπτωση λήψη περισσότερων από 25 μικρογραμμαρίων της βιταμίνης (0,025 mg) ημερησίως.http://www.tovima.gr