Φρουκτόζη: Όχι τόσο αθώα

Φρουκτόζη: Όχι τόσο αθώα

Κάποτε η φρουκτόζη θεωρούνταν το ιδανικό γλυκαντικό. Ήταν φθηνή, δύο φορές πιο γλυκιά από τη γλυκόζη και ασφαλώς ένα φυσικό προϊόν. Ωστόσο αυτό το σάκχαρο που περιέχεται εκ φύσεως στα φρούτα και το μέλι (αλλά  προστίθεται σε πολλές επεξεργασμένες τροφές) δεν θεωρείται πλέον αθώο για την υγεία. Ολοένα και περισσότερες μελέτες μαρτυρούν ότι η φρουκτόζη πιθανότατα συνδέεται με σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η υπέρταση, ο διαβήτης τύπου 2, η νεφρική ανεπάρκεια, η άνοια, ακόμη και η ποδάγρα.
Την περασμένη εβδομάδα μια μελέτη που έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν πολλούς φρουτοχυμούς και λάμβαναν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ορθού. Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Διαιτολογικής Εταιρείας, «ένοχη» για τη σύνδεση είναι η φρουκτόζη που περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στους επεξεργασμένους χυμούς φρούτων. Η μελέτη σημείωνε επίσης ότι πολλές από τις ευεργετικές για τον οργανισμό ουσίες που προστατεύουν από τους καρκίνους στον γαστρεντερικό σωλήνα, όπως οι φυτικές ίνες, η βιταμίνη C και άλλα αντιοξειδωτικά, χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των φρούτων.Τα ευρήματα αυτά δεν είναι τα μόνα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και ειδικά της φρουκτόζης (να σημειωθεί ότι η επιτραπέζια ζάχαρη αποτελείται από ένα μόριο φρουκτόζης και ένα μόριο γλυκόζης).
Νωρίτερα εφέτος ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Μπανγκόρ στην Ουαλία ανέφεραν ότι ακόμη και ο φρέσκος χυμός φρούτων περιέχει έως και πέντε κουταλιές φρουκτόζη ανά ποτήρι, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε διαβήτη τύπου 2.http://www.healthyliving.gr

Η λίστα ιστολογίων μου