Τα 2 μέρη της γης που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο

62707.ngsversion.1422283655698.adapt.676.1

Τα 2 μέρη της γης που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο


Από το 2012, ο Dan Buettner άρχισε να ερευνά τις λεγόμενες «μπλε ζώνες» της μακροζωίας. Το φιλοσοφικό και επιστημονικό ερώτημα παραμένει διαχρονικό: ποιο είναι το μυστικό και γιατί παρατηρείται εντυπωσιακή μακροημέρευση σε συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη; Ταξίδεψε σε πολλά μέρη και κατέληξε να συγκεντρώσει πληροφορίες εστιάζοντας στις συνήθειες και στη διατροφή των πληθυσμών που επισκέφθηκε. Μετά την έρευνά του κατέληξε να γράψει το ακόλουθο βιβλίο.
Ικαρία: εκεί που οι άνθρωποι ξεχνούν να πεθάνουν
Πανευρωπαϊκά το ποσοστό των ανθρώπων που ξεπερνούν τα 90 χρόνια είναι 0,1%, ενώ στην Ικαρία το ποσοστό αυτό είναι δεκαπλάσιο. Οι Ικαριώτες έχουν σπάσει τα ρεκόρ μακροβιότητας και αποτελούν πλέον δείγμα μελέτης από πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες παγκοσμίως. Οι ηλικιωμένοι που ζουν στο νησί όχι μόνο κατακτούν την «αθανασία», αλλά σχεδόν ποτέ δεν παρουσιάζουν άνοια και κατάθλιψη.
01bluezones.ngsversion.1428843601776.adapt.1190.1Στο ντοκιμαντέρ «Little Land» του Νίκου Νταγιαντά που έκανε πρεμιέρα πριν 2 χρόνια, καταγράφει τον τρόπο ζωής στην Ικαρία και παρουσιάζει πολλά από τα μυστικά τους. Η διατροφή είναι ο βασικότερος παράγοντας μα όχι ο μοναδικός. Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε ελαιόλαδο, χορταρικά και ψάρια, με το κόκκινο κρέας να είναι λίγο μέσα στην εβδομάδα αποτελεί το πρώτο μυστικό. Ο ελληνικός καφές επίσης έχει οριστεί ως ενα ακόμη «διαβατήριο» μακροζωίας σύμφωνα με τις μετρήσεις στους κατοίκους.
Ο τρόπος ζωής, χωρίς άγχος και βιασύνη και χωρίς συνεχόμενη δουλειά, βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς καθώς και μια σταθερή συνήθεια που δεν είναι άλλη από τον μεσημεριανό ύπνο, βοηθά τους Ικαριώτες να αγγίξουν τα εκατό. Τέλος, εντυπωσιακή είναι η σεξουαλική τους δραστηριότητα. Στους 284 ηλικιωμένους άνδρες, 60% ανέφεραν σεξουαλική δραστηριότητα και 50% ολοκλήρωση συνεύρεσης.
Ιαπωνία: Οκινάουα
Σύμφωνα με το National Geographic, το νησί αυτό κατέχει την πρωτεία σε ποσοστό αιωνόβιων κατοίκων σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την μακροβιότητα, έχουν εξασφαλίσει και την υγεία καθώς δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα και αναπηρίες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η επιβράδυνση της γήρανσης των κατοίκων συνδέεται με το γεγονός ότι έχουν πολύ υψηλά επίπεδα σεξουαλικών ορμονών: Οι εβδομηντάρηδες έχουν τα οστά και τις ορμόνες ενός πενηντάρη. Επίσης η διατροφή τους είναι πολύ χαμηλών θερμίδων, βασισμένη στη σόγια και στις φυτικές ίνες.  Η μελέτη που έκανε το Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, δείχνει πως η δίαιτα χαμηλών θερμίδων ευνοεί τη μακροζωία και μειώνει την εμφάνιση παθήσεων που σχετίζονται με τα γηρατειά, όπως ο διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος.www.jenny.

Η λίστα ιστολογίων μου