Δύο νεκροί σε διαδηλώσεις για τη νίκη Μοράλες στη Βολιβία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σάντα Κρους, της Βολιβίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του Έβο Μοράλες στις διαμαρτυρίες που συνεχίζονται μετά τη νίκη του στις εκλογές της 20ής Οκτωβρίου, την οποία αμφισβητεί η αντιπολίτευση.
Η εφημερίδα El Debe έγραψε ότι δύο άνδρες, ηλικίας 48 και 60 ετών, πυροβολήθηκαν. «Η αλήθεια είναι ότι χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και αυτό είναι ανεπανόρθωτο», απάντησε ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χαβιέρ Σαβαλέτα, όταν του ζητήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PAT να επιβεβαιώσει τους δύο θανάτους.
Τις τελευταίες μέρες δεκάδες διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί και συλληφθεί, ενώ χθες ακόμα εννέα άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην ίδια πόλη, «προπύργιο» της αντιπολίτευσης.
Προκειμένου να κατευνάσει την κατάσταση η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) συμφώνησε να πάρει μέρος στον έλεγχο των αποτελεσμάτων, αλλά οργανώσεις που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση διαφωνούν.
«Δεν δεχόμαστε την επαλήθευση, θέλουμε η ψηφοφορία να ακυρωθεί», δήλωσε ο Φερνάντο Καμάτσο, επικεφαλής της επιτροπής πολιτών της Σάντα Κρους δε λα Σιέρα, η οποία πρωτοστατεί στις κινητοποιήσεις εναντίον της επανεκλογής του Μοράλες.
Η αντιπολίτευση καταγγέλλει νοθεία διότι η εκλογική επιτροπή διέκοψε για ώρες τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων ηλεκτρονικά ενώ ακόμη φαινόταν πως θα χρειαζόταν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στον Μοράλες και τον κυριότερο αντίπαλό του, τον κεντρώο πρώην πρόεδρο Κάρλος Μέσα.
Αρκετές ημέρες αργότερα, η επιτροπή ανακοίνωσε ότι ο Μοράλες κέρδισε από τον πρώτο γύρο, αφού εξασφάλισε 47,08% των ψήφων έναντι 36,51% του Μέσα, σε μια αναμέτρηση στην οποία συμμετείχαν συνολικά εννέα υποψήφιοι. Ο πρόεδρος χρειαζόταν ποσοστό πάνω από 40% και διαφορά 10 μονάδων από τον αντίπαλό του για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο.
Ο ΟΑΚ θα στείλει μια ομάδα 30 ατόμων για να ξεκινήσει έναν έλεγχο των προεδρικών εκλογών με τη συμμετοχή της Ισπανίας, του Μεξικού και της Παραγουάης και με το αποτέλεσμα να αναμένεται σε 10-12 ημέρες.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τάχθηκε υπέρ  την απόφαση του ΟΑΚ να διενεργήσει έλεγχο των εκλογικών αποτελεσμάτων.https://www.efsyn.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου