Σρι Λάνκα: Και πάλι στην εξουσία η φατρία των Ρατζαπάκσα



Ύστερα από πέντε χρόνια στην αντιπολίτευση, η ισχυρή φατρία των Ρατζαπάκσα επανέρχεται σήμερα στην εξουσία στη Σρι Λάνκα, με την εκλογή του Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, του αποκαλούμενου και “Terminator” («Εξολοθρευτή») , στην προεδρία της νησιωτικής χώρας της νότιας Ασίας.
Επτά μήνες μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών την Κυριακή του Πάσχα των καθολικών, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 269 ανθρώπους, οι ψηφοφόροι στη Σρι Λάνκα ανέδειξαν ξανά στην εξουσία την οικογένεια που κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή από το 2005 έως το 2015, όταν στην προεδρία ήταν ο Μαχίντα Ρατζαπάκσα – αδελφός του Γκοταμπάγια – που μπόρεσε να δώσει τέλος στον εμφύλιο πόλεμο, με τίμημα το αιματοκύλισμα της χώρας.
Πριν ακόμα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα, ο 70χρονος Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα ανακήρυξε σήμερα τη νίκη του στις χθεσινές προεδρικές εκλογές.
«Είμαστε στο 53 με 54%» των ψήφων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπός του. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο πρώην στρατιωτικός συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους. «Είναι μια καθαρή νίκη. Την περιμέναμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο Γκότα θα γίνει ο επόμενός μας πρόεδρος», τόνισε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Ρατζαπάκσα αναμένεται να ορκιστεί αύριο ή μεθαύριο.
Ο Σατζίτ Πρεμαντάσα, υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος, αναγνώρισε την ήττα του. «Έχω το προνόμιο να τιμήσω την απόφαση του λαού και να συγχαρώ τον Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα για την εκλογή του ως του έβδομου προέδρου της Σρι Λάνκα», δήλωσε ο Πρεμαντάσα, γιος πρώην προέδρου της χώρας που δολοφονήθηκε το 1993 από αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ.
Με βάση τη μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων, ο Ρατζαπάσκα λαμβάνει το 49,6% των ψήφων, με τον Πρεμαντάσα να λαμβάνει το 44,4%.
ΑΠΕ-ΜΠΕ,https://left.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου