Ιράκ: Οι διαδηλωτές δεν υποχωρούν παρά τις υποσχέσεις και την αστυνομική βία

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους της Βαγδάτης διαμαρτυρόμενοι για την εκτεταμένη διαφθορά και την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας, παρά τις υποσχέσεις για παραίτηση της κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών.
Πολίτες όλης της χώρας συγκεντρώθηκαν εκ νέου στην πλατεία Ταρχίρ της ιρακινής πρωτεύουσας πραγματοποιώντας την μεγαλύτερη διαδήλωση σε όλη αυτή την εκρηκτική εβδομάδα κινητοποιήσεων.
Ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με ωμή βία σκοτώνοντας έναν διαδηλωτή και τραυματίζοντας περισσότερους από πενήντα.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις με δυνάμεις ασφαλείας, αλλά και φιλοκυβερνητικές παραστρατιωτικές ομάδες από την 1η Οκτωβρίου όταν και ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες.
Την ίδια στιγμή η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί βαριά κάνιστρα, καλώντας την κυβέρνηση να σταματήσει να τα χρησιμοποιεί, καθώς είναι δέκα φορές πιο βαριά από τα συνηθισμένα.
Μέσα σε πέντε ημέρες, σύμφωνα με την Αμνηστία, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από αυτά τα κάνιστρα, τα οποία εκτοξεύουν οι δυνάμεις ασφαλείας.
Τα δακρυγόνα αυτά προέρχονται από τη Σερβία και τη Βουλγαρία και «δεν τα έχουμε ξαναδεί», πρόσθεσε η οργάνωση, εκτιμώντας ότι στόχος τους είναι «να σκοτώσουν και όχι να διαλύσουν» το πλήθος των διαδηλωτών.
AP Photo

Υποσχέσεις για εκλογές και παραιτήσεις

Στο πολιτικό πεδίο, ο πρόεδρος της χώρας Μπαρχάμ Σαλέχ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, δεσμεύτηκε να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές μετά την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, ενώ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός Αντέλ Αμντέλ Μάχντι είναι έτοιμος να παραιτηθεί αν βρεθεί αντικαταστάτης του.
Οι διαδηλωτές, πάντως, δεν πείθονται από τις υποσχέσεις και ζητούν εκτεταμένη «εκκαθάριση» του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων.https://www.efsyn.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου