Σ. Κούλογλου: Παραθρησκευτικές οργανώσεις είδαν φως και μπήκαν στο υπουργείο της Κεραμέως

Για το «άδειασμα» της κας Κεραμέως από την Κομισιόν σε ό,τι αφορά την Ιστορία και τα Θρησκευτικά, αλλά και για τα συνεχή «φάλτσα» της υπουργού Παιδείας που άφησε έδαφος στις παραθρησκευτικές οργανώσεις, μίλησε στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος έκανε και την σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Πρέπει να είσαι δογματικός για να κάνεις τέτοια πράγματα»
Η Κομισιόν «άδειασε» την κ. Κεραμέως ξεκαθαρίζοντας ότι στην Ε.Ε. θέλουμε να διδάσκεται η ιστορία με κριτικό τρόπο και όχι με στόχο την «ενίσχυση της εθνικής συνείδησης», που μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του εθνικισμού και σε πολέμους. Σε ό,τι αφορά τα Θρησκευτικά, η Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι ανήκει στα προσωπικά δεδομένα και καλεί το υπουργείο Παιδείας να συμμορφωθεί με την σχετική νομοθεσία. Είναι εξωφρενικό το ότι είχε παροτρύνει τους εκπαιδευτικούς να διδάσκουν τα θρησκευτικά με εναλλακτικούς τρόπους και με τραγούδια όπως το «μια ευκαιρία στον παράδεισο να πάω» επειδή περιλαμβάνει την λέξη «παράδεισος».
Πρέπει να είσαι δογματικός για να κάνεις τέτοια πράγματα. Είναι εξοργιστικό το ότι δημιουργείται συνολικά ένα τέτοιο κλίμα. Όλα αυτά οδηγούν σε εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις. Στον 21ο αιώνα, με μια κυβέρνηση που κάνει την μοντέρνα, καλλιεργούνται θεωρίες για απαγόρευση αμβλώσεων κλπ. Την συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με τέτοιου τύπου οργανώσεις την είχαν αποφύγει στη μεταπολίτευση όλες οι κυβερνήσεις. Όχι όμως και η σημερινή κυβέρνηση που παριστάνει την μοντέρνα. Γι’ αυτό και αποδοκιμάστηκε η υπουργός Παιδείας από την Ε.Ε.
«Είδαν φως και μπήκαν»
Θα έλεγε κανείς πως «είδαν φως στο υπουργείο Παιδείας κι ανέβηκαν». Είδαν ότι υπάρχει έδαφος στην νέα ηγεσία του υπουργείου και μπήκαν. Χάνουν τους νέους και δεν το καταλαβαίνουν. Το ΥΠΕΠΘ οφείλει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, μετά την απάντηση της Κομισιόν. Υπάρχει και συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για να γίνει η ευρωπαϊκή οδηγία εθνική νομοθεσία. Φυσικά, υπάρχει και στην Ε.Ε. ένα κύμα νεοσυντηρητισμού που εκφράζεται από την ακροδεξιά, κυρίως σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία όπου εφαρμόζονται σκληρές πολιτικές στο όνομα του καθολικισμού. Αποτέλεσμα είναι η καλλιέργεια φανατισμού, ρατσισμού και ξενοφοβίας. Θα περίμενε κανείς από την Ελλάδα που έχει ζήσει τέτοιες καταστάσεις, να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Και τώρα με τη δίκη της Χ.Α. από την ετυμηγορία θα εξαρτηθούν πολλά, θα κλείσει ένα κεφάλαιο της ιστορίας.
Τα «φάλτσα» της υπουργού Παιδείας
Η κ. Κεραμέως έκανε πολλά φάλτσα με το που ανέλαβε. Στη συνέχεια η κ. Ζαχαράκη ακύρωσε την θεματική εβδομάδα στα σχολεία. Μπορεί να πει κανείς ότι «προσηλυτίστηκε» από την κ. Κεραμέως. Η θεματική εβδομάδα ήταν μια καινοτομία που υιοθετήθηκε στην Ελλάδα το 2016, με στόχο να μην είναι το σχολείο μηχανή παπαγαλίας αλλά να ασκηθεί η κριτική σκέψη των παιδιών. Πέρυσι έγινε θεματική εβδομάδα με θέμα την δημοκρατία, τα δικαιώματα του ατόμου κλπ και είχε μεγάλη αποδοχή από τα παιδιά. Είναι τραγικό να μην γίνεται οργανωμένα το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. Είναι τόσο αναχρονιστικά όλα αυτά, όταν τα παιδιά γνωρίζουν τα πάντα για το θέμα αυτό, αλλά τα γνωρίζουν από το Διαδίκτυο με τόση παραπληροφόρηση και διαστροφές. Αυτό πρέπει να το κάνει το σχολείο και να το κάνει σωστά.https://www.stokokkino.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου