Ο κορωνοϊός και ο καπιταλισμός της Άγριας Δύσης

Τα θλιβερά νέα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού είναι αναμενόμενα για όποιον δεν μπερδεύει τις δυνατότητες της κοινωνικής ελίτ με την αληθινή πραγματικότητα. Το «ισχυρότερο κράτος» του πλανήτη είναι στην πραγματικότητα ανοχύρωτο κοινωνικά και υγειονομικά. Ο λόγος δεν είναι ούτε η οικονομική αδυναμία, ούτε η τεχνολογική υστέρηση. Κάθε άλλο.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε πακέτο μαμούθ ύψους 2,2 τρισεκατοκκυρίων δολαρίων για την αμερικανική οικονομία. Ξεπερνά κατά πολύ κάθε άλλο πρόγραμμα στήριξης. Οι δε εταιρείες τεχνολογικές αιχμής, ακόμα και αν έχουν στείλει σημαντικά τμήματα της παραγωγής τους στην Άπω Ανατολή, διατηρούν ισχυρές παραγωγικές δυνατότητες στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Τι φταίει λοιπόν;
Ο Άντι Σλάβιτ, πρώην επικεφαλής σύμβουλος Υγείας του Ομπάμα, έγραψε χθες για έναν σκληρό εμφύλιο πόλεμο εξασφάλισης αναπνευστήρων ανάμεσα στις Πολιτείες των ΗΠΑ. Κάθε κυβερνήτης ψάχνει απεγνωσμένα μέσα αναπνευστικής υποστήριξης των βαρέως πασχόντων, ξέροντας ότι ο αριθμός τους θα κρίνει τις ανθρώπινες απώλειες. Πληρώνοουν όσο όσο. Η τιμή τους εκτοξεύτηκε από 15.000 δολάρια στα 45.000 δολάρια, ωστόσο το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό.
Ο Άντριου Κουόμο, κυβερνήτης της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι στην πολιτεία οι αναπνευστήρες θα τελειώσουν σε 5 μέρες. Είναι διαθέσιμοι 2.200 αλλά οι ανάγκες διασωλήνωσης κάθε μέρα ανεβαίνουν. Προς το παρόν προσπαθούν να κάνουν πατέντες διακλαδώνοντας τους σωλήνες των αναπνευστήρων ή μετατρέποντας συσκευές BiPAP σε CPAP.
Οι αναπνευστήρες εξαντλήθηκαν όταν η Κίνα αγόρασε μαζικά όλο το απόθεμα στις αρχές Φεβρουαρίου, την περίοδο που η διοίκηση Τραμπ καθησύχαζε τους πάντες ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Σήμερα οι αμερικανικές εταιρείες σπεύδουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, αλλά οι καπιταλιστικοί νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης δεν ανταποκρίνονται στις άμεσες ιατροφαρμακευτικές απαιτήσεις.
Ταυτόχρονα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ρίχνει το μπαλάκι στις πολιτείες για την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Ο ίδιος ο Τραμπ κατηγόρησε τις πολιτείες λέγοντας ότι θα όφειλαν να είχαν στοκάρει τον απαραίτητο εξοπλισμό και όχι να περιμένουν από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Όμως ήταν η FEMA (η ομοσπονδιακή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας των ΗΠΑ) που πρόλαβε και δέσμευσε όποιον αναπνευστήρα υπήρχε στην αγορά.
Κάθε πολιτεία χτυπά τις τιμές προς τα πάνω σε έναν ανταγωνισμό που θα κρίνει τη ζωή και τον θάνατο δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, σύμφωνα με τις δυσοίωνες προβλέψεις του Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής επιδημιολόγου.
Και η κυβέρνηση Τραμπ;
Απέτυχε ολοκληρωτικά στην προετοιμασία της υγειονομικής άμυνας και του συστήματος περίθαλψης ενόψει πανδημίας. Από την αρχική αδιαφορία για τα διαγνωστικά τεστ, μέχρι την έλλειψη κλινών, μέσων προστασίας, αναπνευστήρων, η διακυβέρνηση Τραμπ δείχνει με κυνισμό τι σημαίνει το κράτος της ελεύθερης αγοράς.
Όταν στις 16 Μαρτίου οι κυβερνήτες των πολιτειών ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιήσει όλη την ομοσπονδιακή δύναμη για να λύσει το πρόβλημα της έλλειψης εξοπλισμού, ο Τραμπ απάντησε με τη φράση που θα μείνει στην ιστορία: “Αναπνευστήρες, μάσκες, εξοπλισμό – βρείτε τα μόνοι σας”.
Και για να μην μείνει αμφιβολία για το laissez faire στην αγορά ιατρικού εξοπλισμού, συμπλήρωσε ότι “το νόημα της αγοράς είναι κάντε το μόνοι σας – είναι καλύτερο”.
Προς το παρόν οι πειρατείες διαδέχονται η μία την άλλη ανάμεσα στις χώρες της πολιτισμένης Δύσης, με αρπαγές φορτίων ιατροφαρμακευτικής βοήθειας. Προχθές, Γερμανός αξιωματούχος κατήγγειλε τις ΗΠΑ ότι άρπαξαν φορτίο 200.000 μασκών υψηλής προστασίας που έρχονταν από την Κίνα.
Είπε ο πειρατής τον πειρατή, πειρατή. Η Γερμανία ήταν αυτή που δέσμευε κατ’ εξακολούθηση ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό που προορίζονταν για την Ισπανία, την Ιταλία, ακόμα και την Ελλάδα, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα. Είχε την ατυχία αυτός ο εξοπλισμός, προερχόμενος από Κίνα να προσγειώνεται πρώτα σε γερμανικά αεροδρόμια. Κι εκεί, γινόταν το πλιάτσικο.
Ο USAID, ο ομοσπονδιακός οργανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας, εξέδωσε στις 27 Μαρτίου μια επείγουσα ανακοίνωση όπου ζητούσε από όλες τις αποστολές ανά τον πλανήτη να μαζέψουν τον προστατευτικό εξοπλισμό (ειδικά τις μάσκες) και να τις στείλουν πίσω στις ΗΠΑ.
Φορτηγά πλοία άλλαξαν προορισμό εν πλω, αερομεταφερόμενα κοντέινερ με μέσα ατομικής προστασίας έγιναν αντικείμενο διπλωματικών απειλών και οικονομικών εκβιασμών, σε μια μάχη που αντί να έχει την ανθρωπότητα στο ένα στρατόπεδο και την πανδημία τον άλλο, μοιάζει με το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Κράτος εναντίον κράτους, κυβερνήτης εναντίον κυβερνήτη, πολιτεία εναντίον πολιτείας, σε έναν πλειστηριασμό με τίτλο «ο θάνατός σου η ζωή μου». Η πολιτισμένη και προηγμένη Δύση έγινε ξανά άγρια, σε έναν ανταγωνισμό που βυθίζει κάθε προοπτική συνεργασίας, συντονισμού, κοινού σχεδίου. Ο ανταγωνισμός και η εμπορευματική λογική βρίσκεται άλλωστε στο γενετικό υλικό του καπιταλισμού και της ελεύθερης αγοράς.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει κανένα ίχνος αλληλοβοήθειας ανάμεσα στα μέλη της. Για την ακρίβεια το ισχυρό της κέντρο απλώς αναμένει την περαιτέρω εξασθένηση της αδύναμης περιφέρειας για να της πατήσει ακόμα σκληρότερα το λαιμό. Το δε Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει καν συνέλθει για να αναζητήσει τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για μια συντονισμένη παγκόσμια απάντηση στην πανδημία.
Η αλήθεια είναι ότι οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ορκίζονται στον απόλυτο και άγριο ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς δεν μπορούν να εκπαιδευτούν μέσα σε λίγα 24ωρα στις αρχές της συνεργασίας, της αλληλεγγύης ή της ενότητας.
Πώς μπορούν όσοι κηρύσσουν τον ανταγωνισμό με τον «άλλον» ή την απαξίωση για τον ανίσχυρο και τον ασθενέστερο, να αντιληφθούν σήμερα ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό; Ότι η υγεία του ενός δεν είναι αδιάφορη για την υγεία του άλλου, αλλά προϋπόθεσή του;
Η κατάσταση θυμίζει μια δυστοπική σύγχρονη εκδοχή του βιβλίου «Ο Άρχοντας των Μυγών» του Γουίλιαμ Γκόλντινγκ λέει ο Τζέρεμι Κόναϊντικ, ένας πρώην αξιωματούχος – επικεφαλής ανθρωπιστικών αποστολών. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη για να βρούμε λύση, αλλά αντί για αλληλεγγύη, έχουμε ανταγωνισμό».
Η πανδημία φέρνει το χειρότερο πρόσωπο του σύγχρονου κόσμου στην επιφάνεια. Η προηγμένη και πολιτισμένη Δύση στις μέρες μας θυμίζει την Άγρια Δύση. Κυβερνήσεις και κράτη πυροβολούνται μεταξύ τους στην απελπισμένη προσπάθειά τους να διασώσουν πρώτα (ή και μόνο) τον εαυτό τους.
Είναι όμως αυτό το χειρότερο πρόσωπο του σύγχρονου κόσμου ή η γυμνή αλήθεια του σύγχρονου καπιταλισμού; Που φανερώνεται γυμνή μπροστά μας, σήμερα, την ώρα της κρίσης;
Η υγειονομική χρεοκοπία του σύγχρονου κόσμου, και μάλιστα του οικονομικά και τεχνολογικά ισχυρότερου μέρος του, θα φέρει μια μεγάλη οικονομική χρεοκοπία.
Όμως έχει ήδη προκαλέσει μια ακόμα μεγαλύτερη ηθική και ιδεολογική χρεοκοπία.https://www.antapocrisis.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου