Ρατσισμός στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου;

 

Ο διωγμός αρκετών μεταναστών και προσφύγων από τις οικίες τους με στόχο την επανατοποθέτηση τους σε άλλες περιοχές, η δολοφονία ενός 28χρονου με καταγωγή από την Τανζανία από Νεοναζί σε συνδυασμό με αμφιλεγόμενα μέτρα εις βάρος προσφύγων και αποτελέσματα αρκετών ερευνών που καταδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών διακρίσεων στη Δανία, δείχνουν πως η δεύτερη κατά σειρά πιο ευτυχισμένη χώρα στον Κόσμο, αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα στο εσωτερικό της. 

Hygge και νεοναζί, πάνε μαζί;

Η κατάσταση «ευτυχίας», την οποία βιώνουν οι κάτοικοι της Δανίας, συνοψίζεται σε μια λέξη: «Hygge». Η εν λόγω έννοια, σχετίζεται με «μια κατάσταση. Είναι κατά κάποιο τρόπο η δανέζικη αντίληψη της ζεστασιάς, του αναπαυτικού, του ασφαλούς, του άνετου, χαλαρού, απολαυστικού και είναι μια κατάσταση στην οποία επιδιώκουν να βρίσκονται όσο πιο συχνά βρίσκονται οι κάτοικοι της Δανίας», όπως γράφει η Κατερίνα Πρίφτη στην ελληνική εκδοχή της Huffington Post.

Παρ’ όλα αυτά, η συγκεκριμένη κατάσταση ηρεμίας και γαλήνης ενδεχομένως να διαταράχθηκε τις ημέρες που ακολούθησαν από τη δολοφονία ενός 28χρονου άνδρα στις 23 Ιουνίου, η μητέρα του οποίου καταγόταν από την Τανζανία. Πιο συγκεκριμένα, παρά το γεγονός πως η αστυνομία απέρριψε (ενώ ακόμη πραγματοποιούσε έρευνες) την εκδοχή πως η δολοφονία είχε κάποια σύνδεση με φυλετικά κριτήρια, η σβάστικα που βρισκόταν χαραγμένη στο δέρμα ενός εκ των δύο συλληφθέντων, δημιούργησε διάφορα ερωτήματα σχετικά με την στάση των Αρχών της Δανίας. 

Τα ερωτήματα αυτά ενδεχομένως να απαντώνται με βάση τα όσα δήλωνε η συγγραφέας Maja Modekaer Black στην Jaughna Nielsen-Bobbit για λογαριασμό του Scandinavia Standard: «Η κατασκευή της Δανίας είναι ότι έχουμε μια όμορφη μικρή χώρα με όλα τα προνόμια στον κόσμο. Το πρόγραμμα σπουδών που διδάσκεται στα σχολεία δεν είναι να πούμε τη σωστή ιστορία, αλλά να πούμε την ιστορία έτσι ώστε εμείς οι Δανοί να μπορούμε να νιώσουμε το hygge». 

Βέβαια, η εν λόγω «κατασκευή» της πραγματικότητας στη χώρα της Σκανδιναβίας, πάντα με στόχο το «hygge», οδηγεί ορισμένες φορές σε αρνητικά αποτελέσματα. Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Nielsen-Bobbit: «Υπάρχει απροθυμία, αν όχι περιφρόνηση, σχετικά με συζητήσεις που αφορούν φυλετικές προκαταλήψεις. Η καταστολή οποιασδήποτε πρότασης ότι ο ρατσισμός, η μισογυνία ή η θρησκευτική μισαλλοδοξία υπάρχουν στη Δανία επέτρεψε σε αυτές τις προκαταλήψεις να αναπτυχθούν σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο».

Μια Δανία δίχως παράλληλες κοινωνίες, αλλά πολύ μισαλλοδοξία 

Οι προκαταλήψεις αυτές όμως, συνεχίζουν να αναπτύσσονται στη Δανία και γίνονται ορατές δυστυχώς και μέσα από νομοθετήματα. Ενώ λοιπόν πριν από περίπου δύο μήνες, μια εκ των νομοθετών της χώρας, η Pernille Skipper δήλωνε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, πως «υπάρχει ρατσισμός στη Δανία. Όσοι δεν είναι λευκοί είναι πιο άτυχοι, ενώ άνθρωποι με αραβικά ονόματα βρίσκουν δυσκολότερα δουλειά», η κυβέρνηση της χώρας προχώρησε έναν χρόνο πριν σε μια αμφιλεγόμενη νομοθετική διάταξη. Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη εντάσσεται στο σχέδιο «Μια Δανία δίχως παράλληλες κοινωνίες - Όχι Γκέτο το 2030», και αναγκάζει τις αρμόδιες υπηρεσίας στέγασης της χώρας να πουλήσουν ή να ανακαινίσουν τα σπίτια σε 15 περιοχές σε όλη τη χώρα. Βέβαια, δεν πρόκειται για οποιεσδήποτε περιοχές. Η κυβέρνηση της Δανίας, αποκαλεί τις συγκεκριμένες περιοχές «Γκέτο», καθώς εκεί κατοικούν μετανάστες και πρόσφυγες. 

Για να γίνει περισσότερο αντιληπτή η έννοια του «Γκέτο» στη Δανία, στην ουσία γίνεται λόγος για περιοχές οι οποίες «έχουν μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών. Οι φτωχοί και άνεργοι μετανάστες είναι γεμάτοι σε αυτές τις περιοχές, καθώς συνήθως δεν μπορούν να βρουν σπίτι πουθενά αλλού. Τα περισσότερα από τα παιδιά που γεννιούνται σε αυτά τα γκέτο έχουν γονείς που προέρχονται από τις λεγόμενες μη δυτικές χώρες, αλλά αυτά τα παιδιά μιλούν άπταιστα Δανικά. Ωστόσο, κανείς δεν τους εμπιστεύεται», όπως γράφει ο δημοσιογράφος σε αρκετά Μέσα της Δανίας, Mrutyuanjai Mishra, στους Times of India. 

 

Με βάση λοιπόν τη συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ από την προηγούμενη κυβέρνηση της κεντροδεξίας και συνεχίζεται από τη σημερινή σοσιαλδημοκρατική, οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε είναι μετανάστες ή πρόσφυγες, θα αναγκαστούν να αφήσουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση θα τους προσφέρει άλλα σπίτια, ενώ αν αρνηθούν, θα πραγματοποιηθεί έξωση εις βάρος τους, όπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του CNN. 

Όμως, η εν λόγω νομοθετική διάταξη, αποτελεί μόλις ένα από τα αρκετά στοιχεία που υποδεικνύουν τις διακρίσεις που ενδεχομένως βιώνουν οι «ξένοι», «μη-δυτικοί» στη Δανία. Όπως γράφει και πάλι ο Mrutyuanjai Mishra στο άρθρο του «Racism goes mainstream in Denmark» (Ο ρατσισμός γίνεται mainstream στην Δανία):

 «Το σχέδιο “Μια Δανία δίχως παράλληλες κοινωνίες”, ενδεχομένως να είναι το πιο ισλαμοφοβικό και σκληρό νομοσχέδιο στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει 22 σκληρά μέτρα, και ένα τέτοιο μέτρο είναι να δώσει διπλή τιμωρία για ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στις εγκαταστάσεις μιας περιοχής γκέτο και των γύρω περιοχών. Στην πραγματικότητα σημαίνει ότι ένα μέσο παιδί της Δανίας, ή τα παιδιά των πλούσιων γονέων, θα τιμωρηθεί μόνο με το ήμισυ της τιμωρίας για διάπραξη εγκλήματος στις δικές τους περιοχές και επειδή οι φτωχοί μετανάστες ζουν σε φτωχές περιοχές γκέτο τα παιδιά τους θα λάβουν διπλή τιμωρία. Επίσης, άλλο ένα μέτρο είναι πως εάν κανείς ζει σε Γκέτο, δεν μπορεί να παντρευτεί κάποιον εκτός της Ε.Ε. ούτε να πάρει άδεια ώστε να επανενωθεί με την οικογένεια του».

Δεν είναι όμως μόνο οι νομοθετικές διατάξεις και τα άρθρα δημοσιογράφων, που δείχνουν τις διακρίσεις που εντοπίζονται εντός της κοινωνίας της σκανδιναβικής χώρας. Αρκετές έρευνες, μεταξύ των οποίων, του Pew Research Center, της εταιρείας YouGov, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στον ρατσισμό και στη ματαιοδοξία και ΜΚΟ όπως η European Network Against Racism, έδειξαν πως η μισαλλοδοξία, οι αρνητικές αντιλήψεις για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο λόγος μίσους (με σημαντικότατη επιρροή) και ο σχολικός διαχωρισμός (!), αποτελούν πραγματικά φαινόμενα στη Δανία. Αν οι συγκεκριμένες έρευνες συνδυαστούν με τη νομοθετική διάταξη η οποία επιτρέπει στις αρχές της Δανίας να πάρουν όλα τα υπάρχοντα των προσφύγων,  τα οποία αξίζουν πάνω από 1.350 ευρώ, αλλά και τη δήλωση, «εγώ δε σε θεωρώ Δανό» που πραγματοποίησε ένας βουλευτής της Δανίας απέναντι σε έναν 18χρονο γεννημένο και μεγαλωμένο στη Δανία (με πατέρα από το Ιράν) κατά τη διάρκεια ενός debate, τότε γίνονται αντιληπτά τα προβλήματα που επικρατούν στη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι τεράστιο σφάλμα μια ολόκληρη χώρα να χαρακτηριστεί ως ρατσιστική.  Άλλωστε, ακόμη και στη Νορβηγία, έλαβε χώρα μιας από τις πιο ειδεχθείς δολοφονίες που έχουν παρατηρηθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος τις τελευταίες δεκαετίες, από τον νεοναζί Μπρέιβικ. Όμως, από την άλλη, ενδεχομένως η τραγουδίστρια της Δανίας στη Eurovision 2019, να έκανε ένα μεγάλο λάθος όταν τραγουδούσε πως δεν πρέπει να «μιλάμε τόσο για πολιτικά» («don’t get too political»). Η Leonora λοιπόν, η απεσταλμένη μιας από τις πιο «ευτυχισμένες» χώρες του κόσμου στη Eurovision, θα μπορούσε να σκεφτεί λίγο καλύτερα μαζί με τους συμπατριώτες της, πως, όπως έγραφε ο Μπέρτραντ Ράσελ στο βιβλίο του «Η κατάκτηση της ευτυχίας» (1975, 9), «τα αίτια της δυστυχίας (σσ. και της ευτυχίας) οφείλονται κατά ένα μέρος στο κοινωνικό σύστημα και κατά ένα άλλο μέρς στην ατομική ψυχολογία - που, φυσικά, αυτή καθαυτή, είναι σε μεγάλο βαθμό προϊόν του κοινωνικού συστήματος». https://tvxs.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου