Ελληνικά και Τουρκικά ΜΜΕ: Προσβολές και κουτσομπολιό ή προώθηση της ειρήνης;

 


Την περασμένη εβδομάδα, η δημοσίευση από τον ελληνικό κίτρινο Τύπο δύο όχι πολύ υψηλής ποιότητας εγγράφων για τον Ερντογάν δεν βοήθησε ιδιαίτερα στον κατευνασμό της επιθετικής διάθεσης σε αμφότερες τις ακτές του Αιγαίου.

Οι εθνικιστικές -ανθελληνικές, συνεπώς, και αντι-τουρκικές- εφημερίδες των δύο χωρών, προκάλεσαν την εχθρότητα και το μίσος μεταξύ των δύο λαών, με στόχο την περαιτέρω όξυνση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο πρωτευουσών.

Ας επιχειρήσουμε τη λεπτομερή μελέτη της στάσης των ΜΜΕ των δύο χωρών:

Άνω του 90% των τουρκικών ΜΜΕ τελεί άμεσα ή έμμεσα υπό τις εντολές του Παλατιού του Ερντογάν. Ο τελευταίος χρειάζεται πίσω του μία κοινή γνώμη που να τον συνοδεύει στην κινητοποίησή του εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο τουρκικός καθημερινός Τύπος, εκ των οποίων οι υποστηρικτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης -των Κεμαλιστών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος «CHP»- ΜΜΕ (η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Halk Tv» και «Tele 1») συντάσσονται με τον Ερντογάν, εν ονόματι της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας: της Γαλάζιας Πατρίδας, των «δίκαιων» διεκδικήσεων της Άγκυρας ως προς τα θαλάσσια σύνορα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Η επίσημη αντιπολίτευση, δηλαδή, η αντιπολίτευση της Αυτού Μεγαλειότητας είναι, τόσο εθνικιστική και κρατικιστική όσο ο Ερντογάν. Ένας πολύ μικρός αριθμός (μία «χούφτα») ανεξάρτητων ΜΜΕ, της αριστεράς ή εκείνων των Κούρδων (οι εφημερίδες «Evrensel», «Birgun», «Yeni Yasam», ο τηλεοπτικός σταθμός «Arti TV», ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Arti Gercek» και η διαδικτυακή εφημερίδα «Duvar») πολεμά εναντίον των ηγεμονικών στόχων του Παλατιού και υπερασπίζεται την ειρήνη. Ούτε τα ξένα μέσα ενημέρωσης του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι ένθερμοι υπερασπιστές του διεθνούς δικαίου ή της ελληνοτουρκικής ειρήνης.

Η άμεση προσβολή στον Ερντογάν και η κάλυψη της ιδιωτικής του ζωής προκαλούν τους τουρκικούς εθνικιστικούς κύκλους και καθίστανται πλεονέκτημα στα χέρια του Ενός Ανδρός. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στις αποφάσεις του, θεωρεί ότι η κριτική εναντίον των ηγετών, των κυβερνητικών αξιωματούχων, μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευρεία. Έτσι, ακόμη και μία προσβολή είναι ανεκτή. Αυτό δεν ισχύει για τα άρθρα που αφορούν στην ιδιωτική ζωή και ξεφεύγουν του πλαισίου των δημόσιων αποστολών του πολιτικού ηγέτη. Και εξάλλου, δεν υπάρχει άλλος τομέας προς επίθεση στον Ερντογάν;

Πρέπει, επίσης, να σκεφτούμε το χρόνο της δημοσίευσης αυτών των δύο άρθρων. Ο Ερντογάν μόλις είχε αρχίσει να ενδίδει στις πιέσεις της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών. Το Oruc Reis είχε ήδη επιστρέψει στο λιμάνι της Αττάλειας. Και οι συνομιλίες μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών μόλις είχαν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.https://tvxs.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου