Ποιος ευθύνεται για τις πανδημίες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα;

 


Η  Ίντιθ Χερντ (Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας) δήλωσε ότι «Η ανθρώπινη εισβολή στο περιβάλλον θα φέρει νέες πανδημίες»(Η Καθημερινή 20.9.2020). Δεν είναι, λοιπόν, μόνο ο Σόρος, ο Γκέητς και ο Μπέζος, είναι και οι άλλοι, είναι και ο Μπολσονάρου που αφήνει τις πολυεθνικές να κάψουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είναι και ο ακροδεξιός ευαγγελιστής πρωθυπουργός της Αυστραλίας, είναι και ο Τραμπ(που αρνείται την κλιματική αλλαγή), είναι και ο Μπάιντεν(που ζητάει δήθεν μέτρα), είναι η άκρατη επιδίωξη του κέρδους. Αυτό που η Ίντιθ Χερντ αποκαλεί «ανθρώπινη εισβολή», είναι η εισβολή των πολυεθνικών εταιρειών, είναι η εισβολή των οικονομικών συμφερόντων, είναι ο καπιταλισμός. Δεν το λέει ένας πολιτικός, ούτε ένας ιδεοληπτικός, το λέει η ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Η καθηγήτρια της οικονομίας της οικολογίας Laurence Tubiana, επίσης λέει, πως το Covid-19 είναι μια "ζωονόσος, μια ασθένεια που προέρχεται από τον κόσμο των ζώων. Αλλά η εξάπλωσή του έγινε εφικτή από τον τρόπο ζωής μας. Η επέκταση του ανθρωπίνου οικοτόπου, η αποψίλωση των δασών, η «τεχνική επεξεργασία» του εδάφους προκαλούν όλο και περισσότερες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανθρώπινου είδους και του άγριου κόσμου. Το 2016, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε απότομη αύξηση των ζωονόσων. Το 31% των επιδημιών, όπως οι ιοί Ebola, Zika και Nipah, συνδέονται με την αποψίλωση των δασών και την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η γρίπη δεν είναι πλέον εποχική στις τροπικές περιοχές. Οι κλιματικές αλλαγές, που συνδέονται άμεσα με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αποτελούν τον πραγματικό πολλαπλασιαστή των απειλών."

Η καταστροφή των οικοτόπων απειλεί την εξαφάνιση πολλών ειδών. Η καταστροφή του τροπικού δάσους του Αμαζονίου από τον υπερνεοφιλελεύθερο ακροδεξιό Ζ. Μπολσονάρου είναι ένα απτό παράδειγμα της «τρελής» ανθρώπινης κερδοσκοπίας και των συνεπειών της. Και οι συνέπειες εκτός από τις πανδημίες είναι και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι ό,τι βιώνουμε σήμερα και στην Ελλάδα. Οι ζωές που χάνονται και οι καταστροφές που συμβαίνουν, έχουν φυσικό και ηθικό αυτουργό τον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟhttp://artinews.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου