Μπροστά σε ένα δύσκολο χειμώνα: Καταστροφικές επιλογές – υπόλογη κυβέρνηση

 


Η κοινωνία καλείται από τον Κ. Μητσοτάκη να «αυτοπροστατευθεί» από τον κορωνοϊό. Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε οριακό σημείο. Καθημερινά μπαίνει το δίλημμα αν θα πρέπει να προστατευτεί η υγεία ή η οικονομία και το εισόδημα. Το πώς φτάσαμε εδώ, δεν είναι τυχαίο, ούτε αντικειμενικό. Ευθύνεται η κυβέρνηση, οι ιδεοληψίες της, οι αξίες και τα χαρακτηριστικά της κυρίαρχης τάξης, τα δόγματα και τα πλαίσια που ακολουθεί.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η διαχρονική οικοδόμηση μιας οικονομίας γκαρσονιού της Ε.Ε. ευθύνεται για το άνευ όρων άνοιγμα του τουρισμού πριν τρεις μήνες. Μετά από απαίτηση των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτόρων, η είσοδος στη χώρα γινόταν χωρίς τεστ. Το αποτέλεσμα ήταν να επισπευσθεί το δεύτερο πανδημικό κύμα μέσα στο καλοκαίρι.

Ο συνωστισμός στα ΜΜΜ τώρα και στα πλοία το καλοκαίρι δεν είναι αντικειμενικός. Ούτε το στοίβαγμα 25 μαθητών σε αίθουσες 30-40 τμ. Ούτε το ότι στις μεγάλες βιομηχανίες και εταιρείες δε γίνονται έλεγχοι για τα προβλεπόμενα μέτρα. Αυτοί είναι οι βασικές εστίες συνωστισμού και διασποράς και όχι οι νέοι στις ανοιχτές πλατείες. Η λειτουργία της κοινωνίας σε συνθήκες κρίσης και δύσκολες, όπως είναι μια πανδημία, απαιτεί πόρους και κεντρικό σχεδιασμό από το κράτος. Να μισθώσει τα εκατοντάδες τουριστικά λεωφορεία, που είναι ανενεργά, για τις μετακινήσεις των πολιτών. Να προσλάβει εκπαιδευτικούς για να σπάσουν τα τμήματα στα σχολεία. Να διαθέσει προσωπικό για ελέγχους στις μεγάλες εταιρείες και βιομηχανίες. Όμως αυτό το κράτος είναι δεσμευμένο στις μνημονιακές συμφωνίες λιτότητας. Και από αυτήν την κυβέρνηση και από τις προηγούμενες που υπέγραψαν μνημόνια.

Είναι το ίδιο μνημονιακό πλαίσιο λιτότητας και υποδούλωσης που ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έγιναν  οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης για το δημόσιο σύστημα υγείας. Παρεμβάσεις για την ενίσχυση της πρώτης γραμμής της μάχης, της πρωτοβάθμιας υγείας. Οι μηχανισμοί ελέγχου και ιχνηλάτισης είναι ανύπαρκτοι σε επίπεδο δήμου και γειτονιάς και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ τα παραπέμπουν όλα στο «θεράποντα ιατρό», ο οποίος βέβαια δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει καμία διαδικασία για κρούσματα σε σχολεία, σε εταιρείες και οργανισμούς, ώστε να ανακοπεί η διασπορά. Ενώ το Μάρτη μπήκαμε σε καραντίνα για να προετοιμαστεί και ενισχυθεί το διαλυμένο σύστημα υγείας, επτά μήνες τώρα δεν έγιναν ούτε προσλήψεις, ούτε εκπαίδευση ιατρικού και επιστημονικού προσωπικού για τη δεύτερη γραμμή της μάχης, τις ΜΕΘ. Από κοινού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ έδιωξαν από τη χώρα όλο το ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό. Η κυβέρνηση είχε την ευθύνη να στελεχώσει το ΕΣΥ. Δεν το έκανε γιατί η πολιτική της είναι η ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας.

Είναι το δόγμα της χώρας – ψωροκώσταινας, το μνημονιακό πλαίσιο υποδούλωσης και λιτότητας, οι νεοφιλελεύθερες επιλογές που οδηγούν σε ένα δύσκολο χειμώνα. Ταυτόχρονα η κυρίαρχη τάξη, η τάξη των «αρίστων», των εκλεκτών των ακριβών ιδιωτικών σχολείων και πανεπιστημίων, δε θέλει και δε μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κοινωνίας μπροστά σε μια πανδημία. Είναι κοινωνικά ανίκανη. Θεωρεί ότι μάθημα για ένα παιδί δημοτικού είναι η διάλεξη από έναν υπολογιστή, δε γνωρίζει ποιες ειδικότητες είναι κατάλληλες για μια ΜΕΘ, θεωρεί τα ιατρεία ΙΚΑ στις γειτονιές άχρηστα και τα αδειάζει, εν μέσω πανδημίας, καθώς δεν έχει πάει ποτέ κανείς τους στο ιατρείο της γειτονιάς, νομίζει ότι με τις χορηγίες για παγουρίνο στους μαθητές θα καθησυχάσει τις ανησυχίες των γονέων. Ορκίζεται στην αγορά αλλά δε γνωρίζει πως γίνεται μια παραγγελία υφάσματος για μάσκα. Η βασική σχέση που έχουν με την αγορά είναι το τάισμα με ΕΣΠΑ και κρατικό χρήμα των φίλων, συγγενών και υποστηρικτών της κοινωνικής τους τάξης.

Να οργανωθεί η κοινωνία απέναντι σε μια ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Αυτόοργάνωση, απεμπλοκή από το ανούσιο παιχνίδι του επίσημου πολιτικού συστήματος και διεκδίκηση είναι η «θεραπευτική» διέξοδος απέναντι στα αδιέξοδα που οδηγούμαστε.

  • Τα σωματεία εργαζομένων, πέρα από την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων τους, να ζητήσουν και να απαιτήσουν μέτρα προστασίας στους μεγάλους χώρους δουλειάς. Να απαιτήσουν από κράτος και εργοδοσία εκμίσθωση λεωφορείων για την ασφαλή μετακίνηση τους.
  • Οι δημοτικές παρατάξεις και οι κινήσεις γειτονιάς, οι δημοτικές αρχές να απαιτήσουν και να οργανώσουν δομές πρωτοβάθμιας υγείας στις γειτονιές. Να πιέσουν για μαζικά τεστ και για μηχανισμούς ιχνηλάτισης. Να οργανωθεί η καταγραφή πολιτών που δεν έχουν εισόδημα και δε μπορούν να ζήσουν, λόγω της πανδημίας.
  • Οι Σύλλογοι γονέων και οι εκπαιδευτικοί να κινητοποιηθούν για να σπάσουν τα τμήματα. Να διεκδικήσουν δωρεάν τεστ σε σχολεία που εμφανίζουν κρούσματα.https://www.antapocrisis.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου