Βίαιη εκκένωση του ΠΙΚΠΑ Λέσβου: Από τα βραβεία προσφοράς… στα ΜΑΤ

 


Για επικοινωνιακού αλλά και εκδικητικού χαρακτήρα επιχείρηση της Αστυνομίας που μπορεί να επιφέρει επιπλέον τραύματα στις ψυχές των ήδη ευάλωτων ενοίκων της δομής του ΠΙΚΠΑ Λέσβου, μιλάει η Έφη Λατσούδη στο tvxs.gr, λίγες ώρες μετά την εκκένωση της δομής από την Αστυνομία. Με αυτό τον τρόπο αποφάσισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη να κλείσει τη δομή που στα 8 χρόνια λειτουργίας της έχει βοηθήσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και που το 2016 είχε λάβει το βραβείο Nansen από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Μέλος της ΜΚΟ “Αλληλεγγύη Λέσβου” η κα. Λατσούδη είχε από χτες Πέμπτη εξηγήσει πως η μετακίνηση των διαμενόντων στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου προς τη δημοτική δομή για ευάλωτες ομάδες στο παλιό Καρά Τεπέ έπρεπε να γίνει συγκροτημένα, ώστε να αποφευχθούν κατά το δυνατό επιπλέον τραυματικές εμπειρίες για αυτούς τους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό ζήτησε από τις Αρχές που είχαν πάει για να εκτελέσουν τη μεταφορά χθες το πρωί να δώσουν λίγο χρόνο προκειμένου να γίνει η σωστή προετοιμασία. Τα φορτηγά του στρατού έφυγαν χτες, όμως ο χρόνος που έδωσε η κυβέρνηση ήταν μόλις λίγες ώρες. Σήμερα Παρασκευή, στις 6:30 το πρωί δυνάμεις των ΜΑΤ έφτασαν στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου και προχώρησαν στην εκκένωση της δομής.

“Η επιχείρηση της Αστυνομίας σήμερα είχε επικοινωνιακό αλλά και εκδικητικό χαρακτήρα. Η κυβέρνηση δεν έβλεπε με καλό μάτι την προσπάθεια που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Έστειλαν τα ΜΑΤ και δεν επέτρεψαν σε εργαζόμενους της δομής, ψυχολόγους και δικηγόρους να μπουν μέσα για να σταθούν και να βοηθήσουν τους ανθρώπους. Κι όλα αυτά ενώ εμείς από χτες είχαμε πει στους διαμένοντες ότι θα τους βοηθήσουμε να ετοιμάσουν τα υπάρχοντά τους για την μεταφορά” τονίζει στο tvxs.gr η Έφη Λατσούδη. “Δεν είχαμε σκοπό να βάλουμε τους ανθρώπους σε μια διαρκή κατάσταση πολιορκίας. Εφόσον υπήρχε απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά τους, θα φροντίζαμε ώστε η μεταφορά να γίνει με τρόπο συγκροτημένο. Όμως θέλαμε να αποφύγουμε μια απότομη εκκένωση που θα τραυμάτιζε επιπλέον άτομα που είναι ήδη ευάλωτα” εξηγεί.

Μετά την διαδικασία εκκένωσης, οι Αρχές μετέφεραν τους πρόσφυγες στη δημοτική δομή του παλαιού Καρά Τεπέ. Όπως μας μετέφερε η κα. Λατσούδη, ούτε εκεί επιτράπηκε η είσοδος σε δικηγόρους και προσωπικό της δομής του ΠΙΚΠΑ, αντιθέτως η Αστυνομία τους απώθησε βίαια. Υπενθυμίζεται πως η σημερινή αυτή επιχείρηση αποτελεί εκτέλεση της δήλωσης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη από τις 23 Σεπτεμβρίου για εκκένωση του ΠΙΚΠΑ Λέσβου έως τις 31 Οκτωβρίου. 

Μέχρι χθες η δομή του ΠΙΚΠΑ Λέσβου φιλοξενούσε 74 άτομα, όλα χαρακτηρισμένα ως ευάλωτα, στην πλειοψηφία τους οικογένειες. Στον ισχυρισμό του υπουργείου Μετανάστευσης ότι η δομή ήταν άτυπη και λειτουργούσε χωρίς έλεγχο, η κα. Λατσούδη απαντά ότι η δομή δεχόταν πρόσφυγες και μετανάστες με πρωτοβουλία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και πως κάθε εβδομάδα η “Αλληλεγγύη Λέσβου” έστελνε στις Αρχές τη λίστα με τους διαμένοντες.
Άμεση και ηχηρή ήταν η αντίδραση μεγάλων οργανισμών όπως η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στο άκουσμα της πρώτης επιχείρησης των Αρχών για εκκένωση της δομής στο ΠΙΚΠΑ Λέσβου, που τελικά ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή. 

“Σοκαριστικά νέα έρχονται από τη Λέσβο: δόθηκε εντολή ευάλωτοι άνθρωποι να εγκαταλείψουν την ασφάλεια του ΠΙΚΠΑ χωρίς κάποια προειδοποίηση. Την ίδια στιγμή εγκλωβισμένοι παραμένουν στη Μόρια 2.0 (σ.σ. Καρα Τεπε) χιλιάδες πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες. Αυτό είναι τόσο ντροπιαστικό για το υπουργείο Μετανάστευσης. Αυτή είναι η καινούργια σας αρχή Ίλβα Γιόχανσον και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;” αναφέρουν σε tweet τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, φέρονοντας προ των ευθυνών τους την αρμόδια Επίτροπο της ΕΕ και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.https://mplokia.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου