24ωρη απεργία για τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματα

 

Απεργούμε! Για να προστατέψουμε τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματά μας από την εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων: Το παραπάνω μήνυμα στέλνουν με τη σημερινή απεργία και τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν στο πλαίσιό της σε όλη τη χώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Στην απεργία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ ζητώντας μεταξύ άλλων, «εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία». Αντίθετα, η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν έκρινε σκόπιμη τη συμμετοχή της σε μία συγκυρία που βρίσκονται στο στόχαστρο τα εργασιακά δικαιώματα.

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει:

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλιο. Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία».

Απεργία κήρυξε και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας το οποίο ζητά:

Μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.
Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
Άμεση δημιουργία πολλών νέων κλινών ΜΕΘ.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, όχι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.
Πύκνωση δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού και τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τους εργαζόμενους.Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Να μην ισχύει καμία απόλυση από την 1η Νοέμβρη.
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο για τη μείωση των κοινωνικών παροχών του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)» επισημαίνει το ΕΚΑ, διεκδικώντας παράλληλα να μην κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο «που καταργεί», όπως σημειώνει, «εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες».

Συμμετοχή και της ΠΟΕΔΗΝ στην απεργία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου. Η ΠΟΕΔΗΝ διοργανώνει τοπικές μορφές δράσης με συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείο στις 8 το πρωί. Στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζει συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ διεκδικεί χορήγηση δώρου Χριστουγέννων σε όλους τους υγειονομικούς, ένταξη στα ΒΑΕ, λήψη όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας με επαρκή στελέχωση, χρηματοδότηση και μέσα ατομικής προστασίας και μονιμοποίηση εκτάκτων.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους εργαζόμενους της Δημόσιας Υγείας – Πρόνοιας σε σχέση με κάποια παροχή που προτίθεται να δώσουν στους Υγειονομικούς», αναφέροντας ότι «αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους που κάθε ημέρα δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο αγώνας των εργαζομένων δεν αναβάλλεται, δεν μπαίνει σε καραντίνα

Με τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας της υγείας, τα σωματεία προγραμματίζουν για σήμερα απεργιακές παρεμβάσεις σε μεγάλους χώρους δουλειάς, συνεντεύξεις Τύπου για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αγωνιστικές παρεμβάσεις στις πύλες των νοσοκομείων κ.ά.

Επίσης, αναμένεται να λάβει χώρα μοτοπορεία (στις 10:30 π.μ. από το Πεδίον του  Άρεως), η οποία θα καταλήξει στο Υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, συνδικαλιστικές κινήσεις του χώρου της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και του αναρχικού χώρου καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση που θα αναπτυχθεί σε πλατεία Κλαυθμώνος και υπουργείο Εργασίας, στις 11:00, ενώ θα ακολουθήσει πορεία.

Η απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί του Μετρό (γραμμές 1,2,3). Οι εργαζόμενοι στο Τραμ αποφάσισαν να προχωρήσουν σε στάση εργασίας, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας, και όχι σε 24ωρη απεργία, όπως αρχικά είχαν εξαγγείλει.

Κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλεϊ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, με σημερινή ανακοίνωσή του δηλώνει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε αυτή η πανδημία να γίνει “εργαλείο” για να περάσουν αντεργατικά νομοσχέδια και να ισοπεδωθούν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών». Επισημαίνει, επίσης, πως είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για κατάργηση του 8ώρου, απλήρωτες υπερωρίες, επιπλέον περιορισμός της απεργίας, αποδυνάμωση της δυνατότητας για εργατικές διαφορές, μειώσεις παροχών της εργατικής τάξης μέσω ΟΑΕΔ, περαιτέρω αποδυνάμωση δυνατότητας υπογραφής Σ.Σ.Ε. και άλλων πολλών, δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους και για το λόγο αυτό συντασσόμαστε με τα άλλα Συνδικάτα και συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το ΕΚΑ».

Δεμένα τα πλοία

Στην απεργία συμμετέχουν πέντε από τα δεκατρία ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Έτσι δεν θα γίνει κανένα ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

2ωρη στάση εργασίας στα ΜΜΕ

Στάση εργασίας σε όλα τα ΜΜΕ, 11.00-13.00, για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΦΕ) και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών σωματείων  της ΕΡΤ (ΠA. ΣY. MH. TE, Ε.Ε. ΕΡΤ), συντασσόμενα με τους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τη στήριξη της δημόσιας υγείας, τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματά τους, που κινδυνεύουν εν μέσω της συνεχιζόμενης και επιδεινούμενης υγειονομικής κρίσης, αποφάσισαν την κήρυξη 2ωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020 και από ώρα  11.00-13.00 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, περιοδικές εκδόσεις, ραδιοτηλεοπτικά, διαδικτυακά και ιστοσελίδες), ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, δημοτικά ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.

ΕΝΩΝΟΥΜΕ τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους που αγωνίζονται την ίδια μέρα.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ ενάντια σε όλες τις αντεργατικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και σε όλες τις παρεμβάσεις που, εν μέσω των οδυνηρών, διαλυτικών εργασιακών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της πανδημίας, υπονομεύουν ακόμη περισσότερο τη ζωή, την ασφάλιση, τα δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

ΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΜΗΝΥΟΥΜΕ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ :

Στήριξη και ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, όπου απαιτηθεί για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Ενίσχυση του ΕΔΟΕΑΠ, για τη στήριξη της ενημέρωσης, προκειμένου να διενεργεί εβδομαδιαία τεστ για τον κορωνοιό, ιδιαίτερα σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενημέρωσης.
Τασσόμαστε υπέρ της επιδότησης της εργασίας και όχι υπέρ της επιδότησης της αναστολής της εργασίας γιατί η ενημέρωση, ιδιαίτερα τώρα, εν μέσω πανδημίας, δεν μπαίνει σε αναστολή.
Οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, διοικητικοί και όλοι οι άνθρωποι της ενημέρωσης με ενιαία φωνή αντιτασσόμαστε σε κάθε απόπειρα μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στα τηλεοπτικά κανάλια. Αντιτασσόμαστε ακόμη στο χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων με πρόσχημα την κρίση ενώ οι καναλάρχες καρπώνονται όλο και περισσότερα χρήματα από την πολιτεία.
Η κρίση και η πανδημία κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την στήριξη του έντυπου Τύπου από την πολιτεία με διαφάνεια και ισοτιμία, προς όφελος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών Ταμείων και όχι για να καταλήξουν οι οικονομικές ενισχύσεις στη τσέπη ορισμένων εργοδοτών.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ και των σωματείων της ΕΡΤ καλούν όλους τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στην 2ωρη στάση εργασίας της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου 2020.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

* Εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν τις κινητοποιήσεις.https://independentnews.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου