Πεθαίνοντας ως Αφροαμερικανή γιατρός στα λευκά νοσοκομεία των ΗΠΑ


 Ο πρόσφατος θάνατος μιας 52χρονης ασθενούς της Covid-19 στην Ιντιάνα λόγω πλημμελούς ιατρικής αντιμετώπισης αποκαλύπτει ξανά το πραγματικό πρόσωπο του ρατσισμού στην Αμερική.

Την περασμένη εβδομάδα και με διαφορά μερικών ημερών, δύο γεγονότα στις ΗΠΑ επανάφεραν στην επικαιρότητα το καυτό ζήτημα του συστημικού ρατσισμού που βιώνουν οι Αφροαμερικανοί σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής τους ζωής. Το πρώτο, μια ακόμη δολοφονία Αφροαμερικανού, του 47χρονου Αντρέ Μόρις Χιλ, από αστυνομικούς, αυτή τη φορά στο Κολόμπους του Οχάιο, πήρε διαστάσεις τυπικής δημοσιότητας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το δεύτερο δεν είχε αυτή την τύχη. Κaι όμως, είναι πολύ πιο σύνθετο και δηλωτικό των φυλετικών στερεοτύπων που κατατρέχουν τις ΗΠΑ.

Την περασμένη Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου απεβίωσε έπειτα από πολυήμερη μάχη με τον κορονοϊό, η 52χρονη Αφροαμερικανή γιατρός, Σούζαν Μουρ (φωτογραφία). Η Μουρ είχε καταγγείλει δημόσια ήδη από τις 4 Δεκεμβρίου μέσω του λογαριασμού της στο Facebook, τη μειωτική και απαξιωτική συμπεριφορά των συναδέλφων της λευκών γιατρών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ιντιανάπολις, στην πολιτεία της Ιντιάνα.

Οι γιατροί δεν πίστευαν ότι είχε οξέα αναπνευστικά προβλήματα, υποδέχθηκαν με χλευαστικές εκφράσεις περιφρόνησης τη δήλωση της για μεγάλους πόνους στον λαιμό και τα άκρα και έπειτα από μια τυπική εξέταση και μια ολιγοήμερη παραμονή σε κρεβάτι του νοσοκομείου, την έστειλαν ξανά στο σπίτι της. «Έτσι πεθαίνουν οι μαύροι στην Αμερική, επειδή τους στέλνουν πίσω στα σπίτια τους», είπε η ίδια η Μουρ στο καθηλωτικό βίντεο που ανάρτησε στο Facebook.

Η δημόσια καταγγελία της Μουρ και ο θάνατος της από Covid-19 εξαναγκάζουν το πολιτειακό πανεπιστήμιο της Ιντιάνα να προχωρήσει σε εσωτερική έρευνα, για να αποκαλυφθεί αν όντως υπήρξε πλημμελής ιατρική αντιμετώπιση της ασθενούς γιατρού με ρατσιστικά κριτήρια.

Η αλήθεια όμως είναι πως πέρα από την περίπτωση της 52χρονης γιατρού, οι Αφροαμερικανοί ανεξάρτητα αν έχουν καταφέρει να ανέλθουν στα μεσοστρώματα της αμερικανικής κοινωνίας αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την Covid-19 και λόγω των προκαταλήψεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι μέσα στο σύστημα υγείας. Οι βαριές σκιές ότι λευκοί γιατροί στην Αμερική κάνουν διαλογή ασθενών στις κλίνες εντατικής θεραπείας με φυλετική μεροληψία δεν είναι καινούργιες και έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα από ασθενείς, ανθρωπιστικές οργανώσεις και την αφροαμερικανική κοινότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα του Εθνικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, οι πιθανότητες να πεθάνει ένας Αφροαμερικανός από Covid-19 είναι διπλάσιες από εκείνες ενός λευκού, ανεξαρτήτως μόρφωσης, εισοδήματος και ασφάλισης και επιπρόσθετα κατά 37% υψηλότερες λαμβάνοντας υπόψιν την ηλικία, το φύλο και τον τόπο διαμονής. Επίσης, είναι τριπλάσιες οι πιθανότητες να λάβει εξιτήριο νωρίτερα ο Αφροαμερικανός ασθενής από ένα νοσοκομείο και να σταλεί για «κατ’ οίκον παρακολούθηση» ανεξάρτητα από τη βαρύτητα του περιστατικού και την πραγματική εξέλιξη της υγείας του: ό,τι ακριβώς συνέβη και στην Μουρ που κατά τα άλλα ήταν και γιατρός. Ούτε μια στοιχειώδης και πραγματική «συναδελφική αλληλεγγύη» ανάμεσα σε επαγγελματίες της υγείας δεν βοήθησε την 52χρονη Αφροαμερικανή στην άνιση και μοναχική μάχη της με τον κορονοϊό.

Ποιοι είπαμε ότι πανηγυρίζουν στην Αμερική για την ανάδειξη της Κάμαλα Χάρις στην αντιπροεδρία του Λευκού Οίκου; https://kosmodromio.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου