Το μεγάλο πλυντήριο της «αλληλεγγύης» τους- ή πώς να ξανακερδίσουμε την λέξη

 


Με αφορμή τις “αλληλέγγυες” συνεργασίες του ΣΕΗ με το ΓΙΑΛIΝΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ και έναν ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό…


Με πρόσχημα τις γιορτινές μέρες, ιδρύματα, ιδιωτικοί φορείς, ΜΜΕ, μεγαλοεπιχειρηματίες αποφασίζουν να δωρίσουν λεφτά στον λαό για να φάει κι αυτός παντεσπάνι. Γιατί το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι φιλεύσπλαχνο και αγαπάει τον κατατρεγμένο.
Είτε με ευγενείς προθέσεις είτε χωρίς, η φιλανθρωπία καθιερώνεται και κερδίζει το παιχνίδι των εντυπώσεων. Οι πλούσιοι/ες συνεχίζουν να είναι πλούσιοι/ες και οι φτωχές/οι, φτωχές/οι. Μηδέν στο πηλίκο.
Είναι κακό λοιπόν να γίνονται δωρεές;
Όχι.
Κακό είναι να αναπαράγονται οι συνθήκες εκείνες που γεννάνε την ανάγκη της δωρεάς. Πόσο μάλλον όταν στο όνομά της δωρεάς και της φιλανθρωπίας ξεπλένονται εργοδότες, οργανισμοί ενίοτε και πρόσωπα, που κατά τα άλλα μόνο δίπλα στ@ πληττόμεν@ εργαζόμεν@ ΔΕΝ είναι.
Στον αντίποδα της φιλανθρωπίας βρίσκεται η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.Η αλληλεγγύη είναι ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ, στηρίζει τον αδύναμο αλλά ταυτόχρονα τον κινητοποιεί, τον προσκαλεί, τον εμπλέκει.Προτάσσει την ουσιαστική και ενεργητική εμπλοκή του καθενός και της καθεμίας σε μια συλλογική εμπειρία ταξικής πάλης που δεν έχει ανάγκη από ευεργέτες.Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για την αστική τάξη γιατί γεννάει δομές οργάνωσης και αγώνα που αντιβαίνουν στην ανθρωποφαγία της.Είναι από τη φύση της ΡΗΞΙΑΚΗ και οραματίζεται κόσμους ελεύθερους γιατί προέρχεται από ανθρώπους που δρουν συλλογικά για να δημιουργήσουν στο παρόν θύλακες ελευθερίας και αξιοπρέπειας.Πάει χέρι- χέρι με τον αγώνα για τα εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα.Χτίζει σχέσεις ΙΣΟΤΙΜΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ, μακριά από ιεραρχίες και ενάντια στην αναπαραγωγή των ρόλων δυνατού-αδύναμου. Γιατί είναι η αγωνία για τον άλλον, όχι ως παιδί ενός κατώτερού θεού αλλά ως εν δυνάμει χειραφετημένο άνθρωπο, που με τις απεριόριστες δυνατότητες του μάχεται για την κατάργηση της εκμετάλλευσης.Είναι η ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ της ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗΣ των πληττόμενων για να παλέψουν οι ίδιες για τις ίδιες.Δεν αναπαράγει τις αστικές νόρμες, δεν τρέφεται από τις κοινωνικές ανισότητες, τις πολεμάει στον πυρήνα τους.
Και τώρα στα δικά μας, ποιος είναι ο ρόλος λοιπόν του σωματείου στο δίπολο αυτό;
Για εμάς ένα ΣΩΜΑΤΕΙΟ:Οφείλει να τραβάει τη διαχωριστική γραμμή υπέρ της αλληλεγγύης.Οφείλει να στηρίζει άμεσα τη βάση του που παλεύει με τα όρια της επιβίωσης.Οφείλει να στέκεται ενάντια σε όσους παραγωγούς αυθαιρετούν στο όνομα του κέρδους.
Με το σκεπτικό αυτό, μας προβληματίζουν ιδιαίτερα οι συνεργασίες του ΣΕΗ με μεγαλοπαραγωγούς όπως το Γυάλινο μουσικό θέατρο στο όνομα της αλληλεγγύης. Το τελευταίο, όπως και τόσοι ακόμα, έχει υπάρξει επί σειρά ετών σκληρός εργοδότης. (απλήρωτες πρόβες, καθυστερήσεις μισθών, ακυρώσεις παραστάσεων χωρίς αποζημίωση, απειλές, εκφοβισμούς). Τέτοιοι εργοδότες ΔΕΝ είναι σύμμαχοι των εργαζομένων, ΔΕΝ είναι αλληλέγγυοι προς αυτ@.
Όταν στις πλάτες ενός σωματείου με ταξικά χαρακτηριστικά –και το ΣΕΗ, μέχρι τώρα τουλάχιστον είναι ένα από αυτά- διαφημίζονται και καθαίρονται εργοδότες που κανονικά θα έπρεπε να είναι στο στόχαστρό για τις αντεργατικές συμπεριφορές τους. Κι όταν υπογράφει χριστουγεννιάτικα events, ιδιωτικής πρωτοβουλίας, Κάτι δεν πάει καλά. Κι αυτό είναι ζήτημα τόσο ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ όσο και ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΧΕΥΣΗΣ.
Κι αν το ζήτημα είναι να γεμίσει το ταμείο γρήγορα, εμείς ως Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών προτάσσουμε και ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ένα ΣΩΜΑΤΕΙΟ που θα :Συσπειρώνει και εμπλέκει τη βάση , που θα ιεραρχεί ως προτεραιότητα την από τα κάτω συμμετοχή, θα διεκδικεί από την πολιτεία τη διαβίωσή των εργαζομένων, την καλλιτεχνική και την οικονομική τους ύπαρξη, την υγεία, την ελευθερία, που θα συνομιλεί με ό,τι εκεί έξω κινείται και σε αφοράΚατοχυρώνει τους εργαζόμενους απέναντι στους εργοδότες και θα ενοποιεί τον κλάδο ή αλλιώς ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ Τώρα!– όσα λεφτά κι αν μαζευτούν στους λογαριασμούς του ΣΕΗ χριστουγεννιάτικα, αν ο κλάδος δεν κατοχυρώσει την ύπαρξή τους θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό.Βάζει πλάτη στους εργαζόμενους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που είναι τόσο μεταδοτική όσο το live / on line streaming και ο Covid μαζί!Φτιάχνει δομές αλληλεγγύης από τ@ εργαζόμεν@ για τ@ εργαζόμεν@. Συλλογικές κουζίνες, μάζεμα ειδών πρώτης ανάγκης, συνεργασία με τα κοινωνικά ιατρεία της γειτονιάς.Που θα καλεί τη ΒΑΣΗ να οργανώνει και να συνδιαμορφώνει η ίδια τις όποιες καλλιτεχνικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμεση συλλογή χρημάτων (ΦΕΣΤΙΒΑΛ -online εκδηλώσεις – podcasts).Που θα προτάσσει -καλλιτεχνικά και πολιτικά- πρωτοβουλίες που θα εμπλέκονται σε αυτές όχι μόνο όσοι έχουν πρόσβαση έτσι κι αλλιώς στα κανάλια, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς και τα έντυπα μέσα, αλλά όλες και όλοι.
Μόνο έτσι έρχεται στο προσκήνιο ένας άλλος πολιτισμός, εκείνος που μπροστά στην άμεση ανάγκη για επιβίωση δεν πέφτει στην παγίδα «αυτοί που μπορούν ας δώσουν σε αυτούς που δεν μπορούν» αλλά διεκδικεί ώστε να μπορούν όλ@. Ένας πολιτισμός που ανοίγει τον δρόμο της καθολικής ελευθερίας του ανθρώπου. Για μία Τέχνη του αύριο που είναι αναγκαία στο σήμερα.
“Δεν πιστεύω στη φιλανθρωπία, πιστεύω στην αλληλεγγύη. Η φιλανθρωπία είναι κατακόρυφη, άρα είναι ντροπιαστική. Πηγαίνει από πάνω προς τα κάτω. Η αλληλεγγύη είναι οριζόντια. Σέβεται τον άλλο και μαθαίνεις από αυτόν. Έχω πολλά να μάθω από άλλους ανθρώπους” (Εντουάρντο Γκαλεάνο)

Συνέλευση Αγωνιζόμενων Ηθοποιών,https://www.neaprooptiki.gr

Η λίστα ιστολογίων μου