Ράπισμα Ευρωβουλευτών στη Frontex για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο

 

Στενό μαρκάρισμα επιφύλαξαν πολλοί ευρωβουλευτές στον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, για τις καταγγελίες σχετικά με τις επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων στο Αιγαίο, καλώντας τον σε παραίτηση και απαιτώντας ανεξάρτητη έρευνα.

Οι καταγγελίες και τα ντοκούμεντα ήρθαν στο φως τον περασμένο Οκτώβριο μέσα από την πολύμηνη έρευνα των Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD και  TV Asahi, που έδειξε βίντεο και άλλα στοιχεία που υποδηλώνουν «ενεργή εμπλοκή» της Frontex σε ένα περιστατικό επαναπροώθησης στο Αιγαίο. Ανάλογες καταγγελίες και ντοκουμέντα έχει δημοσιεύσει τους τελευταίους μήνες και η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Η αναφορά των ερευνητικών ομάδων ανέφερε ότι μέλη της υπηρεσίας Frontex ήταν παρόντα σε άλλο περιστατικό και ότι «βρίσκονταν κοντά σε άλλα τέσσερα από τον Μάρτιο και μετά». Η Frontex από την πλευρά της μετά τα δημοσιεύματα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε εσωτερική έρευνα.

Ο Λετζέρι δεν έδωσε καμία απάντηση στο ερώτημα εάν ο οργανισμός εμπλέκεται σε παράνομες επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας S&D μετά την κλήση του επικεφαλής της Frontex για εξηγήσεις ενώπιον της εσωτερικής επιτροπής του Κοινοβουλίου της ΕΕ. 

«Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς φτάσαμε στο σημείο οι δημοσιογράφοι και οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος  να μας ενημερώνουν για περιπτώσεις παραβιάσεων θεμελιωδών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Μπιργκίτ Σίπελ, Γερμανίδα ευρωβουλευτής με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

«Αυτό είναι απαράδεκτο και βαθιά ανησυχητικό. Κατά τον χειρισμό αυτών των ισχυρισμών, ο εκτελεστικός διευθυντής Φαμπρίς Λετζέρι έχασε πλήρως την εμπιστοσύνη μας και ήρθε η ώρα να παραιτηθεί», ανέφερε η Ολλανδή ευρωβουλευτής Κέιτ Πίρι, επίσης με τη Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο. «Υπάρχουν ακόμη πάρα πολλές αναπάντητες ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή της Frontex σε παράνομες πρακτικές», τόνισε σε ανακοίνωσή της.

«Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι πολύ ευάλωτοι στις επαναπροωθήσεις των συνοριοφυλάκων», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να βασιστούμε σε έναν οργανισμό της Ε.Ε. που αποτρέπει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που δεν τις προκαλεί. Αλλά η Frontex φαίνεται να είναι εταίρος στο έγκλημα εκείνων που παραβιάζουν σκόπιμα αυτά τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε χαρακτηριστικά.

Η Στρικ εξέφρασε αμφιβολίες για το αν ο εσωτερικός έλεγχος της Frontex θα είχε αποτελέσματα και προέτρεψε τις πολιτικές ομάδες της Ολομέλειας να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τη δική τους έρευνα.

Από την πλευρά του ο Λετζέρι υποστήριξε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για εμπλοκή της Frontex  σε επαναπροωθήσεις. Είπε επίσης ότι τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων στα χωρικά τους ύδατα και όχι η Frontex,  ενώ ζήτησε να ξεκαθαριστούν οι κανόνες για την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

«Δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία ότι υπήρξε ενεργή, άμεση ή έμμεση συμμετοχή του προσωπικού ή αξιωματικών της Frontex που αναπτύχθηκε από τη Frontex σε επαναπροωθήσεις» είπε στους ευρωβουλευτές. Όταν πρόκειται για επιχειρήσεις «μόνο οι αρχές του κράτους μέλους υποδοχής μπορούν να αποφασίσουν τι πρέπει να γίνει», πρόσθεσε καρφώνοντας τις ελληνικές αρχές.

Ο Λετζέρι είπε επίσης ότι το προσωπικό της Frontex ήταν υπό μεγάλη πίεση την εποχή των φερόμενων περιστατικών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Είπε ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 είχαν περικυκλώσει ένα δανέζικο αεροπλάνο που εργάζεται για τη Frontex, ενώ τα σκάφη παρενοχλήθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή και πυροβόλησαν κατά προσωπικού στα χερσαία σύνορα. Τέλος, ζήτησε ευρωπαϊκή «καθοδήγηση» για τον χειρισμό τέτοιων καταστάσεων.

Σημειώνεται ότι η έρευνα αποκαλύπτει τουλάχιστον έξι παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης στο Αιγαίο στις 28 Απριλίου, στις 4, 5 και 8 Ιουνίου και στις 15 Αυγούστου από το ελληνικό Λιμενικό με τη συνεργασία ή την ανοχή της Frontex.https://www.efsyn.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου