Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει γίνει ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται την πανδημία του κοροναϊού μόνο για λόγους προπαγάνδας, έχοντας εγκαταλείψει κάθε υγειονομικό κριτήριο και υιοθετώντας άρρητα την τακτική της ανάπτυξης φυσικής ανοσίας ή αλλιώς ανοσίας της αγέλης.

Το ψευτο-λοκντάουν αποδείχτηκε ανίσχυρο να ανακόψει έστω και στο ελάχιστο το τρίτο κύμα της πανδημίας, που φούντωσε και έπληξε καίρια τον μεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικημένο οικιστικό ιστό της χώρας, την Αττική, με τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα-Αχαΐα, τις αμέσως μεγαλύτερες πόλεις ν’ ακολουθούν κατά πόδας.

Αφού το ψευτο-λοκντάουν αποδείχτηκε ανίσχυρο να ανακόψει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, τι απέμενε; Ισχυροποίηση του λοκντάουν ώστε αυτό να αποκτήσει καθολικό χαρακτήρα. Δηλαδή, αναστολή κάθε μη αναγκαίας παραγωγικής, εμπορικής ή άλλης οικονομικής δραστηριότητας, πλην των απολύτως απαραίτητων για την τροφοδοσία του πληθυσμού με είδη πρώτης ανάγκης και για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Μόνο έτσι θα μπορούσε να ανακοπεί η ανεξέλεγκτα καλπάζουσα διασπορά.

Αυτό, όμως, «σκοντάφτει» στα ιερά και τα όσια του καπιταλισμού. Γι’ αυτό και δεν έγινε ποτέ. Ούτε πέρυσι τέτοια εποχή έγινε καθολικό λοκντάουν. Πέρυσι, όμως, δεν κόστισε, γιατί η αρχική διασπορά του ιού στη χώρα μας (και σε άλλες χώρες, όπως το σύνολο των βαλκανικών χωρών) ήταν πολύ χαμηλή.

Αυτό που ήταν αρκετό πέρυσι για να συγκρατήσει το πρώτο (αδύναμο στη χώρα μας) κύμα της πανδημίας, μέχρι να έρθει το εγκληματικό άνοιγμα των συνόρων στον τουρισμό, που ανέτρεψε τα πάντα, στο δεύτερο και στο τρίτο κύμα αποδείχτηκε ανεπαρκέστατο. Το ψευτο-λοκντάουν ή μερικό λοκντάουν (κλείσιμο λιανεμπόριου, μετά και των σχολείων, και περιορισμοί στις μετακινήσεις) δεν μπορούσε να περιορίσει αυτό που «εκτοξευόταν» από τα μεγάλα εκκολαπτήρια του ιού, τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Εκεί ο ιός διασπείρεται μέσα στον εργασιακό χώρο, διασπείρεται δεύτερη φορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου «παστώνονται» άνθρωποι που εργάζονται σε διαφορετικούς εργασιακούς χώρους, και μετά διασπείρεται στα σπίτια, για να ανακυκλωθεί η αλυσίδα της διασποράς με αντίστροφη φορά: σπίτια – μέσα μαζικής μεταφοράς – εργασιακοί χώροι.

Ο ελληνικός λαός, βλέποντας ότι το ψευτο-λοκντάουν, ειδικά όπως εφαρμοζόταν, με τη λογική του «ακορντεόν», δε φέρνει κανένα αποτέλεσμα, άρχισε τη γκρίνια. Πολλοί ήταν αυτοί που έλεγαν «να κλείσουν τέσσερις βδομάδες τα πάντα και όχι να μας σπάνε τα νεύρα με το άνοιξε-κλείσε». Υπήρξαν και αυτοί που θίγονταν άμεσα από το ψευτο-λοκντάουν (μαγαζάτορες κάθε είδους, αλλά και εργαζόμενοι που δούλευαν «μαύρα» και γι’ αυτό δεν έπαιρναν ούτε το ισχνό επίδομα των 534 ευρώ) και οι οποίοι πάνω στην απελπισία τους συνέκλιναν στο αίτημα «ανοίξτε μας, με μέτρα προστασίας και περιορισμού, γιατί δεν είμαστε εμείς η αιτία της διασποράς».

Αυτή η συμπεριφορά δημιούργησε ένα διπλό μέτωπο πολιτικής φθοράς για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τη μια έχει το πολιτικό κόστος των νέων εκατομβών νεκρών, με τους περισσότερους να πεθαίνουν και πάλι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ (αυτό το γεγονός τινάζει στον αέρα όλες τις ψευτιές για… γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, κάνει σκόνη τους ψεύτικους αριθμούς που πετάνε δεξιά κι αριστερά οι Κοντοζαμάνηδες και οι Κικίλιες) και από την άλλη έχει το πολιτικό κόστος των διαμαρτυριών για το «κλείσιμο», το οποίο αποδεικνύεται αναποτελεσματικό. Κανένας δεν πιστεύει τον Μητσοτάκη όταν λέει «αν δεν κλείναμε, η κατάσταση θα ήταν πιο δραματική». Πόσο πιο δραματική, όταν οι διασωληνωμένοι είναι μια ανάσα πριν από τους 800 και αναμένεται αύξηση αντί για μείωσή τους;

Αποφάσισε, λοιπόν, να προσαρμόσει τη διαχείριση της πανδημίας όχι στις υγειονομικές ανάγκες του ελληνικού λαού, αλλά στις δικές της πολιτικές ανάγκες. Να κάνει τη διαχείριση της πανδημίας αποκλειστικά τμήμα της προπαγάνδας, χωρίς την πραγματική επαφή με τις υγειονομικές ανάγκες.

Την ώρα, λοιπόν, που όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες χειροτερεύουν (ιδιαίτερα τα «σκληρά νούμερα» που έλεγε ο Τσιόδρας, η κυβέρνηση ανοίγει το «ακορντεόν» του ψευτο-λοκντάουν και συζητά μόνο για θέματα που έχουν σχέση με το παραπέρα «άνοιγμα» (τι θα γίνει το Πάσχα, πότε θ’ ανοίξει ο τουρισμός κτλ.).

Αν το κοιτάξεις από μακριά, μοιάζει σχιζοφρενικό. Οταν οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινώνονται και δε δείχνουν κανένα σημάδι υποχώρησης (δεν έχει αρχίσει καν η περιβόητη «επιπεδοποίηση της καμπύλης»), εκείνο που πρέπει να κάνεις είναι να κλείσεις κι άλλο το «ακορντεόν», όχι να το ανοίξεις, όπως κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αν το δεις, όμως, από τη σκοπιά των πολιτικών σκοπιμοτήτων της κυβέρνησης, τίποτα δεν είναι σχιζοφρενικό. Είναι ωμός, κυνικός, εγκληματικός υπολογισμός, ο οποίος συμπυκνώνεται στα εξής:

Τη ζημιά από τους θανάτους την έχουμε ήδη υποστεί. Δυο-τρεις χιλιάδες παραπάνω νεκροί δε θα προσθέσουν αντίστοιχη ζημιά. Αντίθετα, αν ανοίξουμε τα πάντα, θα πάψουμε να έχουμε νέα ζημιά από τους διαμαρτυρόμενους μικροαστούς, που έχουν πάρει μαζί και σημαντικό κομμάτι των εργατών τους.

Αυτό που εμφανίζεται ως σχιζοφρενικό δεν είναι παρά ο εγκληματικός πολιτικός υπολογισμός μιας κυβέρνησης που είναι τόσο ερωτευμένη με την κεφαλαιοκρατία που δε διανοείται καν να της ζητήσει (να την υποχρεώσει) να συμμετάσχει σ’ ένα καθολικό λοκντάουν που θα σταματούσε την παραπέρα διάδοση του φονικού ιού.

Το άνοιγμα του «ακορντεόν» σε συνθήκες υψηλής διασποράς και επιδείνωσης όλων των επιδημιολογικών δεικτών είναι η πλήρης προσχώρηση στη στρατηγική της ανοσίας της αγέλης. Ο εμβολιασμός προχωρά με ρυθμούς χελώνας (γι’ αυτό και δίνουν ψεύτικα νούμερα, όπως έχουμε αποκαλύψει), μπορεί όμως να περιορίσει κάπως τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους ηλικιωμένων (αυτό μένει να το δούμε τις επόμενες εβδομάδες από την εξέλιξη των θανάτων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει στα επίπεδα που ήταν το δίμηνο Νοέμβρη-Δεκέμβρη 2020). Ο υπόλοιπος πληθυσμός θα περάσει από τα καυδιανά δίκρανα της έκθεσης στον ιό… κι όποιος αντέξει!

Για την περιβόητη επιστημονική επιτροπή τι να πούμε; Γελάει και φτύνει ο κόσμος. Και δεν έχει άδικο. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν το θίασο γελωτοποιών του ηγεμόνα. Πλέον συνεδριάζουν με την παρουσία υπουργών που τους λένε τη «γραμμή» του Μαξίμου. Και κάνουν «εισηγήσεις» που τους εκθέτουν σε επίπεδο γελοιότητας. Θέλει η Κεραμέως ν’ ανοίξει τα Λύκεια για να σώσει τις «ιερές αγελάδες» του συστήματος, τις πανελλαδικές εξετάσεις που διατηρούν τον ταξικό numerous clausus; Ανοίγουν τα Λύκεια, με το κοροϊδιλίκι των self-tests, που δεν είναι καν self. Ακουσε μπινελίκια ο Πέτσας στην Πάτρα; Ανοίγουν η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη και για να σωθούν τα προσχήματα παραμένει κλειστή η Κοζάνη (όπου η εκλογική πελατεία είναι μικρότερη).

Το αποκορύφωμα: η Παπαευαγγέλου, «χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ», ανακοινώνει ότι με τα self-tests θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα στις επιχειρήσεις που παρατηρείται συρροή κρουσμάτων!Πρώτα θα δουν τη συρροή και μετά θα μοιράσουν στους εργαζόμενους self-tests! Αντί για προληπτικό μοριακό έλεγχο, με δαπάνες των καπιταλιστών, θα μοιράζουν self-tests κατόπιν εορτής, μεταφέροντας την ευθύνη από τους θύτες στα θύματα, από τους καπιταλιστές στους εργάτες.

Κάποιοι από δαύτους προσπαθούν τώρα να βγάλουν την ουρά τους απέξω. Ο Τσιόδρας και ο Σύψας φρόντισαν να διαρρεύσουν ότι διαφώνησαν με το άνοιγμα των Λυκείων. Κι ο Μητσοτάκης φρόντισε, μέσω «πηγών» του Μαξίμου να καταστήσει σαφές ότι «με τον Σωτήρη έχει συνεργασία τρεις φορές την εβδομάδα». Εχει γίνει πασίδηλο πλέον ότι ενσωματωμένοι επιστήμονες και κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ενωμένοι όπως το νύχι με τη σάρκα. Είναι συνυπεύθυνοι στο έγκλημα.

Η εργαζόμενη ελληνική κοινωνία μοιάζει να έχει ηττηθεί στο μέτωπο της πανδημίας. Σαν να έχει παραδοθεί μοιρολατρικά σε κάτι που θα μπορούσε να το νικήσει, αν στρεφόταν ενάντια στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εμείς, πάντως, δε θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι το σύνθημα «ο λαός θα σώσει το λαό» πρέπει να γίνει πράξη και να μην είναι απλώς μια συναισθηματική έξαρση.https://eksegersi.gr/