Ζόραν Ζάεφ στην «Α» / Δεν θα μετάνιωνα πότε για τη Συμφωνία των Πρεσπών

 


Είμαι περήφανος που η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στο πλευρό της ειρήνης και της ασφάλειας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οπρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ βρέθηκε στην Αθήνα για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο συμπρωταγωνιστής του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών καταχειροκροτήθηκε από τους χιλιάδες συνέδρους που αναγνώρισαν την πολύτιμη συνεισφορά του στη γενναία πολιτική απόφαση να επιμείνει στη συμφωνία που έβαλε τα θεμέλια της ειρήνης και της συνεργασίας στα πολύπαθα Βαλκάνια.

«Εγώ και ο Αλέξης ήμασταν αποφασισμένοι να κάνουμε ένα τεράστιο κοινό βήμα προς όφελος των χωρών μας, των πολιτών μας, όλης της περιοχής και εντέλει της Ευρώπης» τόνισε από το βήμα του συνεδρίου. Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε στην ΑΥΓΗ της Κυριακής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για την εφαρμογή της συμφωνίας, για το αν μετάνιωσε, για τη ζωή μετά την παραίτησή του από την ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Βόρειας Μακεδονίας.

Τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών τι έχει εφαρμοστεί και τι όχι; Αν γυρνούσαμε τον χρόνο πίσω, θα το ξανακάνατε;  Έχετε μετανιώσει για κάτι;

Έχουμε εφαρμόσει πολλά. Θα έλεγα ότι τα πιο δύσκολα βήματα έχουν ήδη γίνει. Η συνεργασία των δύο χωρών σήμερα είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο. Τα θεμέλια έχουν μπει και τώρα δεν είναι πια περίπλοκο να προχωρήσουμε παραπέρα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πολιτικός που θα κερδίσει τη στήριξη των πολιτών για οτιδήποτε άλλο εκτός από τη συνέχιση της πορείας της φιλίας μας. Δεν μπορεί να μετανιώσει κανείς για ένα τόσο τεράστιο βήμα.  Όποιος θα το σκεφτόταν αυτό δεν σκέφτεται προς όφελος του συμφέροντος της χώρας και της οικογένειάς του.

Γιατί η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί οδηγό για την επίλυση διεθνών διαφορών;

Βλέπουμε πώς ο κόσμος μπορεί να μπει σε πόλεμο για εβδομάδες. Ακόμη και η Ευρώπη. Είναι απλό. Αν θέλεις ειρήνη θα συζητήσεις, θα ακούσεις, θα προσπαθήσεις να καταλάβεις την άλλη πλευρά και θα δουλέψεις πάνω στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει άλλον πόλεμο. Δεν μπορεί να υπάρχει μόνο ο νόμος του ισχυρότερου. Στον σημερινό κόσμο υπάρχει ακόμα ο δρόμος του σεβασμού και του συμβιβασμού, ο δρόμος της αμοιβαίας κατανόησης, ο δρόμος της ειρήνης και της σταθερότητας. Πήραμε αυτό το μονοπάτι μαζί και συνιστούμε ανεπιφύλακτα το μοντέλο μας. Αυτό είναι το μοντέλο συνεργασίας που οδηγεί στη φιλία των λαών. Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να φέρνουν λύση. Πρέπει να υπάρξει ειρήνη.

Πιστεύετε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργεί νέους κινδύνους και εντάσεις στα Βαλκάνια; Τι θα μπορούσε να είχε συμβεί σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία αν δεν είχε επιτευχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών;

Σήμερα είμαστε στο ΝΑΤΟ. Και είμαστε στο ΝΑΤΟ γιατί αυτός είναι ο στρατηγικός μας προσανατολισμός και γιατί βρήκαμε κοινή συνεννόηση με την πλευρά σας. Είμαι περήφανος που η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται στο πλευρό της ειρήνης και της ασφάλειας μαζί με ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο και ιδιαίτερα με το ΝΑΤΟ. Και είμαι περήφανος που ζω σε μια ασφαλή χώρα, μια χώρα που συμμετέχει στην πιο ισχυρή ασπίδα ασφαλείας και μια χώρα που προστατεύεται από την πιο ισχυρή συμμαχία στον κόσμο.

Βρεθήκατε στην Αθήνα ως καλεσμένος στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.  Έχετε πάρει την απόφαση να παραιτηθείτε από την ηγεσία του κόμματός σας και τη θέση του πρωθυπουργού. Πώς είναι η ζωή μετά;

Έκανα ένα διάλειμμα από τη δημόσια έκθεση για λίγο καιρό. Είμαι όμως άνθρωπος με πολλές επαφές και ήταν απλώς αδύνατο να μην απαντήσω θετικά σε όλες τις προσκλήσεις για δημόσιες εκδηλώσεις που λαμβάνω. Επομένως, γεγονότα όπως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν πραγματικά μεγάλη σημασία και αξία για την Αριστερά στην Ευρώπη. Θα συνεχίσω να υποστηρίζω το κόμμα μου, το σοσιαλδημοκρατικό μπλοκ στην Ευρώπη και γενικά τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις.

Οι στόχοι για τους οποίους μπήκα στην πολιτική είναι οι ίδιοι για τους οποίους παραμένω κοινωνικά ενεργός: αλληλεγγύη και υποστήριξη, βοήθεια στους αδύναμους και ευάλωτους, ελευθερία σκέψης και έκφρασης, συνεργασία, ελευθερία κινήσεων, άρση εμποδίων και συνόρων, δημοκρατία έναντι των απολυταρχικών καθεστώτων.  Όσο αναπνέω θα αγωνίζομαι γι’ αυτές τις αξίες και θα βρίσκομαι απέναντι σε όποιον τις θέτει σε διακινδύνευση.https://www.avgi.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου