Η χρήσιμη ψήφος στο ΜέΡΑ25


 Στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 το ΜέΡΑ25 πήρε σχεδόν 170 χιλιάδες ψήφους και 2,99%! Λίγους μήνες μετά και με 25 χιλιάδες παραπάνω ψήφους εξέλεγε την κοινοβουλευτική ομάδα που τα τελευταία 4 χρόνια επικοινώνησε με τα κοινωνικά κινήματα, προέταξε τον ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό, κατήγγειλε τους ολιγάρχες σε σημείο να το μηνύουν και να το αποκλείουν από τα μέσα τους, βρέθηκε στον δρόμο και σε όλες τις κοινωνικές, δημοκρατικές, φεμινιστικές και περιβαλλοντικές διεκδικήσεις.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη πήρε 155 χιλιάδες ψήφους με 2,62%. Και την Κυριακή καλείται να ξανακάνει αυτό που έκανε το 2019, να συσπειρώσει ξανά τον κόσμο του, να αυξήσει αντίστοιχα τις ψήφους του, να περάσει ξανά το όριο του 3%, να συγκροτήσει ξανά μια κοινοβουλευτική ομάδα που θα εκπροσωπεί τις φωνές των κινημάτων και της αριστεράς.

Δεν είναι εύκολο. Είναι όμως εφικτό και πάνω από όλα είναι χρήσιμο.

Αρχικά, όπως φάνηκε και από το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία είναι πολύ κοντά όχι απλά στην αυτοδυναμία, αλλά και την παντοδυναμία στη βουλή. Όσα περισσότερα μικρά κόμματα μπουν στο κοινοβούλιο τόσο απομακρύνεται το επικίνδυνο ενδεχόμενο των 180 εδρών και αμφισβητείται ακόμα και το σενάριο των 151. Προφανώς αυτό δεν σημαίνει πως θα είχε νόημα η στρατηγική ψήφος σε όποιο μικρό κόμμα είναι κοντά στο 3% — θα ήταν καταστροφικό να στηριχθούν κόμματα όπως η Νίκη για να κόψουμε από τη Νέα Δημοκρατία. Η στήριξη, όμως, ενός αριστερού κόμματος που βρίσκεται στο κατώφλι του κοινοβουλίου, όπως το ΜέΡΑ25, προσδίδει ένα ρήγμα στην παντοδυναμία (πιθανώς και στην αυτοδυναμία) της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στην ιδεολογική ηγεμονία της δεξιάς.

Παράλληλα, μια επτακομματική βουλή χωρίς το ΜέΡΑ25 θα σήμαινε πως σχεδόν αποκλειστικά η ευρεία εκπροσώπηση της αριστεράς θα περιοριζόταν στο ΚΚΕ. Η μη εκπροσώπηση άλλων τάσεων της αριστεράς, η μειωμένη ή επιλεκτική σύνδεση με τα κινήματα, η δυσκολότερη μεταφορά άλλων φωνών στη βουλή θα δυσχέραινε σημαντικά τους σημερινούς και μελλοντικούς μας αγώνες.

Τέλος, χωρίς να παραβλέπουμε τις κριτικές προς το ΜέΡΑ25, είναι εμφανές πως είναι ένα κόμμα που έχει κάνει σημαντικές και χρήσιμες επεξεργασίες σε πάρα πολλά πεδία, παράγοντας ενδιαφέρουσες πολιτικές προτάσεις, ενώ δεν πρέπει να αποσιωπούμε και τη διεθνιστική του διάσταση, με το DiEM25, την Προοδευτική Διεθνή, το κάλεσμα για ένα νέο Κίνημα Αδεσμεύτων κ.ά.. Όμως, ακόμα σημαντικότερα, το ΜέΡΑ25 εκφράζει έναν χώρο της αριστεράς που αγωνίζεται για τη στήριξη και έκφραση των ακηδεμόνευτων κινημάτων, του ακηδεμόνευτου συνδικαλισμού, των ακηδεμόνευτων αυτοδιοικητικών σχημάτων — χωρίς καμία πρόθεση να τα καπελώσει. Έναν χώρο που προτάσσει ενωτικά χαρακτηριστικά και απορρίπτει σεχταριστικές λογικές.

Το ΜέΡΑ25 ήδη έκανε ένα πρώτο βήμα με τη συγκρότηση της Συμμαχίας για τη Ρήξη, μιας συμμαχίας που θα πρέπει να διευρυνθεί, να εμπλουτιστεί με άλλες τάσεις της αριστεράς και να ανοίξει έναν ανοιχτό, συνεχή και ειλικρινή διάλογο με τις υπόλοιπες οργανώσεις και υπόλοιπους αγωνιστές της αριστεράς που είτε κατεβαίνουν αυτόνομα στις εκλογές είτε επέλεξαν να μην κατέλθουν.

Η επιτυχία ενός τέτοιου ενωτικού εγχειρήματος θα αποτελούσε σημαντική βάση για τη συγκρότηση τη νέας μεγάλης ανυπότακτης και αγωνιστικής Αριστεράς.

Σήμερα που η περίοδος των πολλαπλών κρίσεων επισκιάζεται ολοένα και περισσότερο από τα δυνάμει πέτρινα χρόνια της ιδεολογικής ηγεμονίας της δεξιάς, πρέπει να αγωνιστούμε με πολλαπλά μέσα και δεν πρέπει να υποτιμήσουμε τη σημασία του να έχουμε αριστερές φωνές στη Βουλή.

Στις εκλογές της 25ης Ιούνη υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να στηριχτούν τα κόμματα της αριστεράς. Συγκεκριμένα, όμως, η ψήφος στο ΜέΡΑ25 θα έχει τον σημαντικότερο και μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αντίθετα στη λογική της χαμένης ψήφου, αυτή την Κυριακή η ψήφος στο ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη είναι ξεκάθαρα η πιο χρήσιμη ψήφος.https://www.rednblack.gr

Η λίστα ιστολογίων μου