Δεξιά-ακροδεξιά κυριαρχία, ανάγκη ανατρεπτικής απάντησης


 Ακόμα πιο συντηρητικό σκηνικό διαμορφώνει το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν επιτάχυνση της αναδιάταξης του πολιτικού άξονα προς τα δεξιά και ακροδεξιά, με μείωση της συμμετοχής, επικράτηση της ΝΔ και τα ακροδεξιά μορφώματα να καταγράφουν πάνω από 14%, με ισχυρή επανεμφάνιση του ανοιχτά φασιστικού ρεύματος.

Η πρώτη εκτιμήση εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular logic (για τα κόμματα εντός βουλής) 

ΝΔ: 40,5% 157 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 17,9% 48 έδρες

ΠΑΣΟΚ: 12,3%¨ 33 έδρες

ΚΚΕ: 7,6% 20 έδρες

Σπαρτιάτες: 4,7% 12 έδρες

Ελληνική Λύση: 4,6% 12 έδρες

Νίκη: 3,6% 10 έδρες

Πλεύση Ελευθερίας: 3,1% 8 έδρες

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάζει μικρή πτώση των ποσοστών της σε σχέση με τις εκλογές του Μάϊου, ωστόσο εξασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία και στη δεύτερη διαδοχική θητεία της. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει πάνω από δύο μονάδες, με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει περίπου μια.  Το ΚΚΕ παρουσιάζει μια μικρή ενίσχυση των ποσοστών του.

Η ισχυρή καταγραφή των «Σπαρτιατών» που στηρίχτηκε από τον καταδικασμένο χρυσαυγίτη Ηλία Κασιδιάρη δείχνει το φιάσκο των πρωτοβουλιών της ΝΔ για αποκλεισμό του. Συνολικά η παρουσία στη βουλή για πρώτη φορά τριών ανοιχτά ακροδεξιών κομμάτων με ακραίες σκοταδιστικές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές θέσεις αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη.

Η Πλεύση Ελευθερίας της Ζ. Κωνσταντοπούλου με «αριστεροδέξια» και εθνικιστική σε πολλά σημεία ρητορική είναι ένα κόμμα που δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη και σίγουρα δεν μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στην Ακροδεξιά.

Το ΜέΡΑ25 μένει εκτός βουλής, μοιάζοντας να έχει παράλληλη καθοδική πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (εκτιμάται ότι θα φτάσει λίγο πάνω από 0,3%) που έδωσε τη μάχη για τη διάδοση των θέσεων της σε πολύ δύσκολες συνθήκες δεν είναι θετικό και αποτυπώνει τους πολύ αρνητικούς συσχετισμούς και την πλήρη κυριαρχία της κοινοβουλευτικής λογικής και των αντίστοιχων διλημμάτων στο εκλογικό σώμα σε εκλογές που διεξάγονται εντός ενός μήνα από τις προηγούμενες.

Την. επόμενη μέρα συνεχίζουμε με το κεφάλι ψηλά, χωρίς να ξεχνάμε τίποτα, γιατί τα θέλουμε όλα. Όπως γράψαμε και στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της εφημερίδας μόνο ο ανυπότακτος ανατρεπτικός αγώνας μπορεί να κάνει τη διαφορά στις σκληρές μάχες στους δρόμους και στις απεργίες, στις γειτονιές και στις σχολές, εκεί που μπορεί πραγματικά να ηττηθεί η κυβερνητική και αστική πολιτική και ο φασισμός.https://prin.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου