Μπαράζ προκλήσεων, μαζική αντιφασιστική απάντηση



Ποτάμι κατά του φασισμού σκόρπισε ελπίδα την Πέμπτη στην Αθήνα

Από φασιστικές προκλήσεις και επιθέσεις αλλά και δυναμική αντιφασιστική απάντηση που θύμισε τις πιο μαχητικές περιόδους του κινήματος, σημαδεύτηκε η τελευταία εβδομάδα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι προκλήσεις των φασιστοειδών συνεχίστηκαν με επίθεση το μεσημέρι της Κυριακής σε ομάδα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που πραγματοποιούσε εξόρμηση στην Ηλιούπολη. Τα φασιστοειδή χρησιμοποίησαν χοντρές αλυσίδες και taser, τραυματίζοντας τέσσερα άτομα. Είχε προηγηθεί, το βράδυ του Σαββάτου, μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης, ως απάντηση σε συγκέντρωση φασιστοειδών του «Ιερού Λόχου» στη Σταυρούπολη. Η πορεία χτυπήθηκε από την αστυνομία, ωστόσο οι διαδηλωτές κατάφεραν να ανασυγκροτηθούν.

Αποκαλυπτικό για τους παράγοντες που συντελούν στην απόπειρα «νεκρανάστασης» της εγκληματικής δράσης φασιστικών ομάδων είναι το «ποιόν» των συλληφθέντων από την ΕΛΑΣ για τις επιθέσεις σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του OPEN, τα φασιστοειδή φέρονται να αποτελούν ή να υπήρξαν οπαδοί της Χρυσής Αυγής, ενώ στην Αθήνα οι δύο συλληφθέντες αποτελούν μέλη της ναζιστικής Propatria. Η οργάνωση αυτή, που συνηθίζει να δρα στο σκοτάδι, είχε πραγματοποιήσει θεαματική εμφάνιση με διακριτό μπλοκ και πανό στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο των «αντιεμβολιαστών» στο Σύνταγμα, με στρατιωτική παράταξη, μαύρες μπλούζες και συνθήματα όπως «ΕΛΛΑΣ, ή ταν ή επί τας», «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «αναρχικοί και μπολσεβίκοι αυτή η γη δεν σας ανήκει». Στο ίδιο συλλαλητήριο, με διακριτά μπλοκ, συμμετείχαν και τα μορφώματα των φυλακισμένων Γιάννη Λαγού και Ηλία Κασιδιάρη.Στην Αθήνα, το απόγευμα της Κυριακής ομάδα 10-15 μαυροφορεμένων επιτέθηκε σε μέλη της ΚΕΕΡΦΑ και αντικαπιταλιστικών δημοτικών κινήσεων που ετοιμάζονταν να πραγματοποιήσουν εκδήλωση για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Τραυματίστηκαν τρία άτομα, τα οποία τα φασιστοειδή συνέχιζαν να χτυπούν ακόμα και όταν είχαν πέσει στο έδαφος. Η επίθεση τερματίστηκε με το παράγγελμα «τέλος», θυμίζοντας την πρακτική των Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής. Όπως κατήγγειλε η ΚΕΕΡΦΑ, η επίθεση εκτυλίχθηκε «με την πλήρη ανοχή και την κάλυψη της Αστυνομίας». Ενδεικτικό της… άνεσης που ένιωθαν τα φασιστοειδή, είναι ότι μετά την επίθεση αποχώρησαν πεζή. Πάντως, η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε κανονικά, ενώ την επόμενη ημέρα στο Νέο Ηράκλειο έλαβε χώρα αντιφασιστική διαδήλωση. Φασιστικές προκλήσεις καταγράφηκαν και τις επόμενες ημέρες: Την Πέμπτη σε αντιφασιστική συγκέντρωση συλλόγων προσκείμενων στο ΚΚΕ, στην Καλλιθέα, φασιστοειδή εμφανίστηκαν με μαχαίρια και «πεταλούδες». Εκδιώχθηκαν από τους συγκεντρωμένους που κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία. Την Πέμπτη, η ΚΕΕΡΦΑ κατήγγειλε φασιστική επίθεση κατά φοιτήτριας στου Ζωγράφου.

Η δυναμική αντιφασιστική απάντηση αποτέλεσε, για μια ακόμη φορά, τον μοχλό πίεσης, ώστε το δικαστικό σύστημα να πραγματοποιήσει κάποιες κινήσεις για τη διερεύνηση των επιθέσεων, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα να ζητά να διερευνηθεί το ενδεχόμενο από τις επιθέσεις να προκύπτει η ύπαρξη ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης. Σε κάθε περίπτωση, το αντιφασιστικό κίνημα δήλωσε εμφατικά «παρών» στις 7 Οκτωβρίου, στην επέτειο της καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Χιλιάδες διαδηλωτές «πλημμύρισαν» Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα, σε ογκώδεις διαδηλώσεις που εξελίχθηκαν σε μαζικές συναυλίες, δηλώνοντας εμφατικά «σιγά μη φοβηθώ»https://prin.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου