Βροντερό «όχι» στον νεοφασισμό στη Ρώμη

 


Δεκάδες χιλιάδες μέλη συνδικάτων και Ιταλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στη Ρώμη με κεντρικό σύνθημα «ποτέ πια φασισμός». Πρόκειται για μια άμεση απάντηση στην επίθεση νεοφασιστών κατά της έδρας της Cgil (της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης της Ιταλίας) που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη, ύστερα από διαδήλωση αντιεμβολιαστών.

Ο γραμματέας του συνδικάτου Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι, συνέκρινε την πρόσφατη επίθεση με τις επιθέσεις του φασιστικού κόμματος το 1921 εναντίον των οργανωτών του συνδικάτου. Ο φασίστας ηγέτης Μπενίτο Μουσολίνι ήρθε στην εξουσία τον επόμενο χρόνο και αργότερα έφερε την Ιταλία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ως σύμμαχος της ναζιστικής Γερμανίας.Το κύριο αίτημα, που ακούστηκε από την εξέδρα της πλατείας Σαν Τζοβάνι, ήταν η άμεση διάλυση όλων των κομμάτων και οργανώσεων που συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τον φασισμό.

Όπως είπε ο Λαντίνι –σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 200.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τους διαδηλωτές– η διαδήλωση αυτή αποτελεί «μια διαδήλωση που υπερασπίζεται τη δημοκρατία για όλους. Αυτό είναι το θέμα».

Μαζική ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, για να αποφευχθούν προκλήσεις από μέρους νεοφασιστικών ομάδων.

Τη σημερινή κινητοποίηση στηρίζουν η ιταλική κεντροαριστερά, τα Πέντε Αστέρια και οι δυνάμεις της Αριστεράς. Μεταξύ των άλλων, στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο Τζουζέπε Κόντε, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κινήματος Πέντε Αστέρων και ο Ιταλός υπουργός εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Η κεντροδεξιά παράταξη αποφάσισε να μη συμμετάσχει, με το σκεπτικό ότι πρέπει να καταδικάζονται όλες οι ακραίες συμπεριφορές, αλλά δεν μπορεί να δοθεί πολιτική χροιά, σε μαζική διαδήλωση, λίγες ώρες πριν από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, όμως, απάντησε ότι «προέχει η σαφής καταδίκη των πολιτικών δυνάμεων και οργανώσεων που διατηρούν, ως κύριο σημείο αναφοράς, τη φασιστική ιδεολογία». «Σήμερα δεν θα πάρουμε μαζί μας κομματικές σημαίες, αλλά μόνο εκείνη της Ιταλίας», προσέθεσε ο Λέτα.

Αίσθηση, τέλος, προκάλεσε η δήλωση του γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της κινητοποίησης της Ρώμης, δήλωσε ότι «ευτυχώς, πλέον δεν υπάρχουν φασίστες» και ότι «για την Ευρώπη, ο μόνος, πραγματικός κίνδυνος είναι η ισλαμική τρομοκρατία».https://www.efsyn.gr/


Η λίστα ιστολογίων μου